logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Barometrul de Încredere Edelman 2025: Nivel ridicat de resentiment față de guvern, mediu de afaceri și de cei bogați

Imagine din galeria Agerpres

Barometrul de încredere Edelman 2025 arată că temerile economice s-au transformat în resentimente, șase din 10 respondenți, din 26 de țări, raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, acest sentiment este definit prin convingerea că guvernul și mediul de afaceri 'le fac rău și servesc interese înguste', iar în cele din urmă cei bogați beneficiază, în timp ce oamenii obișnuiți se chinuie.

Totodată, potrivit sursei citate, teama de discriminare a crescut cu 10 puncte, ajungând la un nivel record de 63%, fiind majoritară la toate genurile, vârstele și nivelurile de venit. Cea mai mare creștere (14 puncte) a fost înregistrată în rândul albilor din SUA.

Barometrul mai semnalează că oamenii așteaptă de la mediul de afaceri și mass-media să remedieze problemele pe care le-au creat, în timp ce organizațiile neguvernamentale au recâștigat din încredere.

'În ultimul deceniu, societatea a evoluat de la temeri la polarizare, iar acum la resentiment. Lideri în funcție din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Coreea de Sud și Canada au fost înlăturați pe fondul furiei alegătorilor cu privire la pierderea locurilor de muncă, la globalizare și inflație. (...) Barometrul constată un decalaj de 30 de puncte în ceea ce privește încrederea în instituții între cei cu nemulțumiri mari și cei cu nemulțumiri mici (indice de încredere de 36 față de 66). Reducerea acestui decalaj favorizează speranța pentru un viitor mai bun', a declarat Richard Edelman, director general al Edelman, citat în comunicat.

Corina Vințan, director general al Links Associates, firmă afiliată la rețeaua de PR Edelman, a subliniat că sistemele politice și economice se află sub cea mai mare presiune, ca urmare a polarizării și inegalităților resimțite.

'Anul acesta, cercetarea surprinde criza fără precedent de încredere prin care trece umanitatea. Valul uriaș de resentiment, lipsa de speranță și confuzia devin tot mai mari în toate societățile din lume, iar sistemele noastre politice și economice se află sub cea mai mare presiune, ca urmare a polarizării și inegalităților resimțite. În acest context tulbure, comunicatorii din toate instituțiile cheie au rolul de a recalibra mesajele liderilor către o perspectivă mult mai umană. În mod particular, comunicarea mediului de business trebuie să aibă ca obiectiv refacerea punților de dialog între consumatori și branduri într-un mod autentic, integru și răspunzând aspirațiilor și nevoilor reale ale acestora', a spus Corina Vințan.

Patru factori cheie stau la baza resentimentului

Resentimentul provine din patru factori cheie, se spune în comunicat. Primul este lipsa de speranță pentru generația viitoare, credința că lucrurile în țara lor vor fi mai bune decât astăzi pentru următoarea generație fiind de doar 36%, cu scăderi semnificative în toate democrațiile occidentale: Franța (9%), Regatul Unit (17%) și SUA (30%). În al doilea rând, există o diferență de încredere condiționată de venit. Astfel, respondenții cu venituri mici (48%) au cu 13 puncte mai puțină încredere în instituții decât cei cu venituri mari (61%). În al treilea rând, este o lipsă de încredere fără precedent la nivel global în liderii instituționali, în contextul în care o medie de 69% dintre respondenți se tem că oficialii guvernamentali, liderii de afaceri și jurnaliștii îi induc în eroare în mod deliberat, o creștere cu 11 puncte în ultimii 4 ani. În cele din urmă, există o confuzie generală cu privire la informațiile credibile - 63% consideră că este din ce în ce mai greu de spus dacă știrile au fost produse de o sursă respectabilă sau din tentative de înșelăciune.

'În mod alarmant, 4 din 10 respondenți - 53% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani - aprobă una sau mai multe forme de activism ostil pentru a determina o schimbare, care include atacarea persoanelor online, răspândirea intenționată a dezinformării, amenințarea sau comiterea de acte de violență și deteriorarea proprietății publice sau private. De asemenea, prevalează o mentalitate de sumă nulă, respondenții considerând victoriile celor cu politici opuse ca fiind în detrimentul lor. Această perspectivă este de două ori mai frecventă în rândul celor cu nemulțumiri mari (53%) decât a celor cu nemulțumiri mici (23%)', se menționează în comunicat.

Mediul de afaceri și mass-media, instituțiile de la care oamenii au așteptarea de a remedia problemele pe care le-au creat. ONG-urile, singura instituție privită ca unificatoare

Barometrul mai semnalează că mediul de afaceri a devenit soluția implicită pentru problemele societale, având în vedere că mulți oameni cred că întreprinderile sunt mai competente (+48 de puncte) și mai etice (+29 de puncte) decât guvernul. De altfel, mediul de afaceri este și instituția care se bucură de cea mai mare cotă de încredere (62%), urmată de ONG-uri (58%), guvern (52%) și mass media (52%). Companiile dispun de potențialul de încredere și de o mare parte din permisiunea publicului de a aborda problemele sociale, dacă implicarea lor în soluționarea acestora este justificată prin propria contribuție la crearea problemei și dacă acțiunile lor ar îmbunătăți performanța întreprinderii.

'Mediul de afaceri se confruntă cu reacții negative din partea celor care se opun rolului său de catalizator pentru schimbarea societății. Întoarcerea de la o societate resentimentară va necesita un efort interinstituțional pentru a aborda probleme precum integritatea informațiilor, accesibilitatea, durabilitatea și viitorul AI', a subliniat Richard Edelman.

Spre deosebire de anii trecuți, organizațiile neguvernamentale au recâștigat din încredere (53% dintre cei nemulțumiți moderat, 52% dintre cei foarte nemulțumiți și 43% dintre cei puțin nemulțumiți au încredere în ONG-uri). Acestea sunt văzute ca singura instituție cu forță unificatoare în rândul celor cu un sentiment ridicat de nemulțumire și instituția cu cea mai mare încredere în rândul acestui grup.

În ceea ce privește mass-media, așteptările sunt ca acestea să acorde prioritate informațiilor de calitate în detrimentul conținutului bazat pe click-uri, pentru a permite luarea de decizii în cunoștință de cauză.

Alte concluzii ale Barometrului de Încredere Edelman 2025

Barometrul mai evidențiază și lipsa de încredere în rândul economiilor de top. Cinci dintre cele mai mari zece economii globale se numără printre cele mai puțin încrezătoare națiuni din indicele de încredere: Japonia (cea mai puțin încrezătoare, cu 37%), Germania (41%), Regatul Unit (43%), SUA (47%) și Franța (48%).

Națiunile în curs de dezvoltare sunt mai încrezătoare, în fruntea topului afându-se China (77%), Indonezia (76%), India (75%) și Emiratele Arabe Unite (72%).

Pe de altă parte, în ciuda unei scăderi de 3 puncte, la 75%, a încrederii în rândul angajaților, 'angajatorul meu' rămâne instituția cu cea mai mare încredere.

Totodată, barometrul a mai constat o accelerare a insecurității locurilor de muncă. Temerile legate de nesiguranța locului de muncă din cauza impactului globalizării au crescut în ultimul an, incluzând cauze precum conflictele comerciale internaționale (62% dintre angajați sunt îngrijorați, în creștere cu 5 puncte), concurenții străini (59%, în creștere cu 6 puncte), offshoring-ul (54%, în creștere cu 6 puncte), o recesiune iminentă (63%, în creștere cu 3 puncte), automatizarea (58%, în creștere cu 5 puncte) și competențele depășite (58%, în creștere cu 2 puncte).

De asemenea, cei bogați sunt văzuți ca fiind problema, majoritatea considerând că aceștia evită să-și plătească partea lor echitabilă de impozite (67%), iar 65% dau vina pe egoismul lor pentru multe dintre probleme.

Barometrul de Încredere Edelman 2025 este cel de-al 25-lea sondaj anual de încredere al companiei. Cercetarea a fost realizată de Edelman Trust Institute și constă în interviuri online de 30 de minute realizate între 25 octombrie și 16 noiembrie 2024. Edelman Trust Barometer 2025 a chestionat peste 33.000 de respondenți din 28 de țări.

Publicat în luna ianuarie a fiecărui an, raportul acoperă o serie de indicatori societali importanți și oportuni ai încrederii în mediul de afaceri, mass-media, guvern și ONG-uri, modelând conversația și stabilind agenda pentru anul următor.

Edelman este o companie globală în domeniul comunicării, cu 6.000 de specialiști, în peste 60 de birouri, care oferă strategii de comunicare. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 441

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 03-04-2025 00:12

Noile taxe vamale vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie, anunță Casa Albă

Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că noile tarife vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie, notează AFP. Noile taxe asupra importurilor dezvăluite de Donald Trump sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă: pe 5 aprilie, la ora 04.01 GMT, pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra

Economic Extern 02-04-2025 20:15

Taxele vamale americane ar putea încetini creșterea economiei mondiale (Banca Centrală a Rusiei)

Taxele vamale suplimentare impuse de SUA ar putea încetini creșterea economiei mondiale și ar putea alimenta inflația, iar cotațiile la țiței ar putea fi mai scăzute decât se estima, în următorii ani, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters. Administrația Trump urmează să

Economic Extern 02-04-2025 19:35

Maersk: Creșterea economiei SUA va continua, dar sporesc incertitudinile

Gigantul danez din domeniul transporturilor A.P. Moller Maersk A/S a confirmat miercuri că a beneficiat de cererea robustă din SUA până acum în acest an și se așteaptă ca tendința să continue, deși perspectivele ar putea fi afectate de planurile tarifare ale președintelui Donald Trump, transmite Reuters. Maersk, care este văzută ca

Economic Extern 02-04-2025 18:21

Vânzările Tesla au scăzut cu 13%, cea mai slabă performanță din ultimii aproape trei ani

Vânzările Tesla pe plan mondial au scăzut cu 13% în primul trimestru din 2025, cea mai slabă performanță din ultimii aproape trei ani, consumatorii fiind nemulțumiți de politicile de extremă dreapta promovate de directorul general Elon Musk, acțiunile companiei înregistrând un declin de 6% în predeschiderea Bursei de la New York, transmi

Economic Extern 02-04-2025 17:27

UE va riposta noilor taxe vamale americane până la sfârșitul lunii aprilie, anunță Franța

Uniunea Europeană va răspunde 'înainte de sfârșitul lunii aprilie' noilor taxe vamale ale SUA pe care președintele american Donald Trump le va anunța miercuri seara, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, potrivit AFP. 'Vor fi două răspunsuri. Primul, care va fi la jumătatea

Economic Extern 02-04-2025 17:01

Reuters: OPEC+ va discuta situația producției de petrol a Kazahstanului

Opt state membre OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) se vor întâlni joi pentru a dezbate cum să convingă Kazahstanul să nu mai depășească cota sa de producție, în condițiile în care grupul accelerează majorările graduale ale producției de petrol, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul

Economic Extern 02-04-2025 15:25

Rusia restricționează exporturile de petrol prin terminalul de la Marea Neagră al conductei CPC, invocând atacurile ucrainene

Rusia a impus restricții asupra exporturilor de petrol prin terminalul din Marea Neagră al conductei petroliere Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza atacurilor ucrainene cu drone asupra infrastructurii conductei ce transportă în special petrol kazah, a anunțat miercuri Kremlinul, potrivit Reuters. Companii occidentale, printre ca

Economic Extern 02-04-2025 15:12

Carrefour se extinde în Franța

Retailerul Carrefour a achiziționat rețeaua de magazine Magne, care deține 101 unități în sud-estul Franței, transmite Reuters. Anul acesta, Carrefour intenționează de asemenea să deschidă 400 de magazine de proximitate, față de 250 planificate inițial, se arată în comunicatul companiei. Cel mai mare retailer aliment

Economic Extern 02-04-2025 14:35

Eurostat: Noi recorduri pentru rezervările turistice online, în 2024

Turiștii au petrecut anul trecut 854,1 milioane de nopți în spații de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, în creștere cu 18,8% față de 2023 (719 milioane de nopți), stabilind un nou nivel record, arată datele publicate miercuri de Oficiul Euro

Economic Extern 02-04-2025 14:00

Tarifele lui Trump vor avea consecințe negative pentru întreaga lume, spune Christine Lagarde

Tarifele pe care intenționează să le introducă președintele SUA, Donald Trump, vor avea consecințe negative pentru întreaga lume, iar pagubele vor depinde de cât de departe vor merge, cât timp vor fi în vigoare și dacă vor duce la negocieri încheiate cu succes, a declarat miercuri președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde,

Economic Extern 02-04-2025 12:58

Comisia Europeană oferă 36.000 de permise de călătorie gratuite în UE persoanelor în vârstă de 18 ani

Comisia Europeană a lansat, miercuri, cereri pentru o nouă rundă DiscoverEU, punând la dispoziția tinerilor în vârstă de 18 ani din întreaga Europă aproape 36.000 de permise de călătorie gratuite, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Solicitanții selectați vor putea călători în Europa cu tre

Economic Extern 02-04-2025 11:20

Berlinul exclude orice relansare a gazoductului Nord Stream 2

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a exclus marți la Kiev, unde a efectuat o vizită la final de mandat, orice relansare a proiectului de gazoduct Nord Stream 2 pentru aprovizionarea Europei cu gaze rusești, o posibilitate evocată recent de către Moscova, potrivit AFP. 'Decizia proastă privind Nord Stream 2 ne-a costat scump pe noi

Economic Extern 02-04-2025 10:35

Ryanair devine prima companie aeriană europeană care transportă 200 de milioane de pasageri într-un an

Compania aeriană low-cost Ryanair a anunțat miercuri că a transportat 200,2 de milioane de pasageri, la un grad de umplere a avioanelor sale de 94%, în anul fiscal încheiat la 31 martie 2025, devenind prima companie aeriană europeană care transportă 200 de milioane de pasageri într-un an, transmite Reuters. La finele lunii ia

Economic Extern 02-04-2025 09:17

Mercedes dezminte că ar putea înceta să mai vândă cele mai ieftine modele pe piața din SUA

Mercedes-Benz a dezmințit miercuri un articol publicat anterior de Bloomberg News potrivit căruia constructorul auto german analizează posibilitatea de a renunța să mai vândă cele mai ieftine modele ale sale pe piața din SUA, înainte de intrarea în vigoare a tarifelor vamale suplimentare de 25% impuse de Donald Trump la automobilele importate, trans

Economic Extern 01-04-2025 20:09

Cel mai bine plătit bancher din Europa continentală este șeful UBS, Sergio Ermotti

Șeful grupului bancar elvețian UBS AG, Sergio Ermotti, a fost anul trecut cel mai bine plătit director general în rândul celor mai mari bănci din Europa continentală, în timp ce șeful UniCredit SpA, Andrea Orcel, a obținut cea mai mare creștere a veniturilor, transmite Bloomberg. Conform calculelor Bloomberg, compensația tota