logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Barometrul de Încredere Edelman 2025: Nivel ridicat de resentiment față de guvern, mediu de afaceri și de cei bogați

Imagine din galeria Agerpres

Barometrul de încredere Edelman 2025 arată că temerile economice s-au transformat în resentimente, șase din 10 respondenți, din 26 de țări, raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, acest sentiment este definit prin convingerea că guvernul și mediul de afaceri 'le fac rău și servesc interese înguste', iar în cele din urmă cei bogați beneficiază, în timp ce oamenii obișnuiți se chinuie.

Totodată, potrivit sursei citate, teama de discriminare a crescut cu 10 puncte, ajungând la un nivel record de 63%, fiind majoritară la toate genurile, vârstele și nivelurile de venit. Cea mai mare creștere (14 puncte) a fost înregistrată în rândul albilor din SUA.

Barometrul mai semnalează că oamenii așteaptă de la mediul de afaceri și mass-media să remedieze problemele pe care le-au creat, în timp ce organizațiile neguvernamentale au recâștigat din încredere.

'În ultimul deceniu, societatea a evoluat de la temeri la polarizare, iar acum la resentiment. Lideri în funcție din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Coreea de Sud și Canada au fost înlăturați pe fondul furiei alegătorilor cu privire la pierderea locurilor de muncă, la globalizare și inflație. (...) Barometrul constată un decalaj de 30 de puncte în ceea ce privește încrederea în instituții între cei cu nemulțumiri mari și cei cu nemulțumiri mici (indice de încredere de 36 față de 66). Reducerea acestui decalaj favorizează speranța pentru un viitor mai bun', a declarat Richard Edelman, director general al Edelman, citat în comunicat.

Corina Vințan, director general al Links Associates, firmă afiliată la rețeaua de PR Edelman, a subliniat că sistemele politice și economice se află sub cea mai mare presiune, ca urmare a polarizării și inegalităților resimțite.

'Anul acesta, cercetarea surprinde criza fără precedent de încredere prin care trece umanitatea. Valul uriaș de resentiment, lipsa de speranță și confuzia devin tot mai mari în toate societățile din lume, iar sistemele noastre politice și economice se află sub cea mai mare presiune, ca urmare a polarizării și inegalităților resimțite. În acest context tulbure, comunicatorii din toate instituțiile cheie au rolul de a recalibra mesajele liderilor către o perspectivă mult mai umană. În mod particular, comunicarea mediului de business trebuie să aibă ca obiectiv refacerea punților de dialog între consumatori și branduri într-un mod autentic, integru și răspunzând aspirațiilor și nevoilor reale ale acestora', a spus Corina Vințan.

Patru factori cheie stau la baza resentimentului

Resentimentul provine din patru factori cheie, se spune în comunicat. Primul este lipsa de speranță pentru generația viitoare, credința că lucrurile în țara lor vor fi mai bune decât astăzi pentru următoarea generație fiind de doar 36%, cu scăderi semnificative în toate democrațiile occidentale: Franța (9%), Regatul Unit (17%) și SUA (30%). În al doilea rând, există o diferență de încredere condiționată de venit. Astfel, respondenții cu venituri mici (48%) au cu 13 puncte mai puțină încredere în instituții decât cei cu venituri mari (61%). În al treilea rând, este o lipsă de încredere fără precedent la nivel global în liderii instituționali, în contextul în care o medie de 69% dintre respondenți se tem că oficialii guvernamentali, liderii de afaceri și jurnaliștii îi induc în eroare în mod deliberat, o creștere cu 11 puncte în ultimii 4 ani. În cele din urmă, există o confuzie generală cu privire la informațiile credibile - 63% consideră că este din ce în ce mai greu de spus dacă știrile au fost produse de o sursă respectabilă sau din tentative de înșelăciune.

'În mod alarmant, 4 din 10 respondenți - 53% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani - aprobă una sau mai multe forme de activism ostil pentru a determina o schimbare, care include atacarea persoanelor online, răspândirea intenționată a dezinformării, amenințarea sau comiterea de acte de violență și deteriorarea proprietății publice sau private. De asemenea, prevalează o mentalitate de sumă nulă, respondenții considerând victoriile celor cu politici opuse ca fiind în detrimentul lor. Această perspectivă este de două ori mai frecventă în rândul celor cu nemulțumiri mari (53%) decât a celor cu nemulțumiri mici (23%)', se menționează în comunicat.

Mediul de afaceri și mass-media, instituțiile de la care oamenii au așteptarea de a remedia problemele pe care le-au creat. ONG-urile, singura instituție privită ca unificatoare

Barometrul mai semnalează că mediul de afaceri a devenit soluția implicită pentru problemele societale, având în vedere că mulți oameni cred că întreprinderile sunt mai competente (+48 de puncte) și mai etice (+29 de puncte) decât guvernul. De altfel, mediul de afaceri este și instituția care se bucură de cea mai mare cotă de încredere (62%), urmată de ONG-uri (58%), guvern (52%) și mass media (52%). Companiile dispun de potențialul de încredere și de o mare parte din permisiunea publicului de a aborda problemele sociale, dacă implicarea lor în soluționarea acestora este justificată prin propria contribuție la crearea problemei și dacă acțiunile lor ar îmbunătăți performanța întreprinderii.

'Mediul de afaceri se confruntă cu reacții negative din partea celor care se opun rolului său de catalizator pentru schimbarea societății. Întoarcerea de la o societate resentimentară va necesita un efort interinstituțional pentru a aborda probleme precum integritatea informațiilor, accesibilitatea, durabilitatea și viitorul AI', a subliniat Richard Edelman.

Spre deosebire de anii trecuți, organizațiile neguvernamentale au recâștigat din încredere (53% dintre cei nemulțumiți moderat, 52% dintre cei foarte nemulțumiți și 43% dintre cei puțin nemulțumiți au încredere în ONG-uri). Acestea sunt văzute ca singura instituție cu forță unificatoare în rândul celor cu un sentiment ridicat de nemulțumire și instituția cu cea mai mare încredere în rândul acestui grup.

În ceea ce privește mass-media, așteptările sunt ca acestea să acorde prioritate informațiilor de calitate în detrimentul conținutului bazat pe click-uri, pentru a permite luarea de decizii în cunoștință de cauză.

Alte concluzii ale Barometrului de Încredere Edelman 2025

Barometrul mai evidențiază și lipsa de încredere în rândul economiilor de top. Cinci dintre cele mai mari zece economii globale se numără printre cele mai puțin încrezătoare națiuni din indicele de încredere: Japonia (cea mai puțin încrezătoare, cu 37%), Germania (41%), Regatul Unit (43%), SUA (47%) și Franța (48%).

Națiunile în curs de dezvoltare sunt mai încrezătoare, în fruntea topului afându-se China (77%), Indonezia (76%), India (75%) și Emiratele Arabe Unite (72%).

Pe de altă parte, în ciuda unei scăderi de 3 puncte, la 75%, a încrederii în rândul angajaților, 'angajatorul meu' rămâne instituția cu cea mai mare încredere.

Totodată, barometrul a mai constat o accelerare a insecurității locurilor de muncă. Temerile legate de nesiguranța locului de muncă din cauza impactului globalizării au crescut în ultimul an, incluzând cauze precum conflictele comerciale internaționale (62% dintre angajați sunt îngrijorați, în creștere cu 5 puncte), concurenții străini (59%, în creștere cu 6 puncte), offshoring-ul (54%, în creștere cu 6 puncte), o recesiune iminentă (63%, în creștere cu 3 puncte), automatizarea (58%, în creștere cu 5 puncte) și competențele depășite (58%, în creștere cu 2 puncte).

De asemenea, cei bogați sunt văzuți ca fiind problema, majoritatea considerând că aceștia evită să-și plătească partea lor echitabilă de impozite (67%), iar 65% dau vina pe egoismul lor pentru multe dintre probleme.

Barometrul de Încredere Edelman 2025 este cel de-al 25-lea sondaj anual de încredere al companiei. Cercetarea a fost realizată de Edelman Trust Institute și constă în interviuri online de 30 de minute realizate între 25 octombrie și 16 noiembrie 2024. Edelman Trust Barometer 2025 a chestionat peste 33.000 de respondenți din 28 de țări.

Publicat în luna ianuarie a fiecărui an, raportul acoperă o serie de indicatori societali importanți și oportuni ai încrederii în mediul de afaceri, mass-media, guvern și ONG-uri, modelând conversația și stabilind agenda pentru anul următor.

Edelman este o companie globală în domeniul comunicării, cu 6.000 de specialiști, în peste 60 de birouri, care oferă strategii de comunicare. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 536

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic Extern 20-05-2025 19:34

BTA: Premierul japonez spune că există un interes crescut pentru Bulgaria în rândul firmelor nipone

Companiile japoneze sunt din ce în ce mai interesate să facă afaceri în Bulgaria, a declarat premierul nipon Shigeru Ishiba, la finalul unei reuniuni cu președintele bulgar Rumen Radev, transmite BTA. Cei doi oficiali au semnat, la Tokyo, o declarație vizând ridicarea relațiilor bilaterale dintre Bulgaria și Japonia până la nivelul de p

Economic Extern 20-05-2025 19:25

Elon Musk va reduce finanțările pentru campaniile electorale și intenționează să rămână CEO la Tesla în următorii 5 ani

Miliardarul american Elon Musk a declarat marți, la Forumul economic din Qatar, că intenționează să își reducă în mod semnificativ finanțările pentru campaniile electorale, după ce în 2024 a alocat peste 290 milioane de dolari pentru a susține candidații republicani la alegerile prezidențiale și legislative, informează Reuters și AFP. '&I

Economic Extern 20-05-2025 18:41

Fenomenele meteo extreme îi costă pe fermierii europeni 28 de miliarde de euro pe an

Sectorul agricol din Uniunea Europeană pierde anual 28,3 miliarde de euro, în medie, de pe urma fenomenelor meteo extreme, care sunt agravate de schimbările climatice, arată un studiu publicat marți, transmite Reuters. Cea mai mare parte a acestor pierderi, care sunt echivalente cu 6% din producția vegetală și animală anuală a UE, nu sunt asigurate. Doar

Economic Extern 20-05-2025 17:47

Comisia Europeană propune o taxă de doi euro pentru fiecare colet de mică valoare care intră în UE

Comisia Europeană a propus, marți, impunerea unei taxe de doi euro pentru fiecare colet de mică valoare care intră în Europa, mare parte dintre acestea provenind din China, transmite AFP. 'Vorbim de doi euro pentru fiecare pachet, plătiți de platformă', a declarat comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, în Parlamentul European. Po

Economic Extern 20-05-2025 14:55

Exporturile de smartphones ale Chinei spre SUA sunt la minimul ultimilor 14 ani din cauza tarifelor

Exporturile Chinei de telefoane iPhone și alte dispozitive mobile spre SUA s-au prăbușit în luna aprilie până la cel mai mai scăzut nivel de după 2011, o nouă dovadă a modului în care tarifele americane au sugrumat comerțul de bunuri între primele două economii ale lumii, transmite Bloomberg. Datele publicate marți de Administra

Economic Extern 20-05-2025 12:50

Eurostat: Austria și România, cel mai semnificativ avans din UE al lucrărilor de construcții, în martie

Lucrările de construcții au crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 1,1% în UE și de 1,2% în zona euro), în timp ce Austria și România au înregistrat cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre, arat

Economic Extern 20-05-2025 10:49

Europa este regiunea cea mai expusă la AI , care ar putea afecta o treime din locurile de muncă

Circa 32% din locurile de muncă din Europa și Asia Centrală, respectiv 136 milioane, sunt expuse într-un grad mai mare sau mai mic la inteligența artificială generativă și 5,7% sunt potențial automatizabile, relevă un studiu al Organizației Internaționale a Muncii, relatează agenția EFE. Studiul, publicat marți, subliniază că această regiune este mai exp

Economic Extern 19-05-2025 20:26

Gazprom negociază cu Serbia termenii unui nou contract de furnizare de gaze

Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunțat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Itar TASS. 'Acest lucru a fost discutat și la întâlnirea cu (președintele sârb) Alexander Vucic la nivel prezidențial, unde au fost transmise instrucțiunile adecvate&#

Economic Extern 19-05-2025 15:16

Brazilia nu mai poate exporta carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de carne de pasăre și principalul furnizor de carne de pasăre al Uniunii Europene, nu mai are voie să livreze păsări și produse din carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare, a anunța luni Comisia Europeană, transmite Reuters. Decizia Bruxelles-ului vine după ce vineri Brazilia a confirmat descoperirea unui foca

Economic Extern 19-05-2025 14:25

Parisul este favorabil unei limitări a exporturilor de grâu ucrainean spre UE

Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni 'favorabilă' unei extinderi, la grâu, a 'frânelor de urgență' introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, transmite AFP. Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agri

Economic Extern 19-05-2025 14:13

Revolut investește în Franța un miliard de euro

Compania financiară britanică Revolut a anunțat luni că intenționează să investească în următorii trei ani pentru extinderea în Franța suma de un miliard de euro, iar curând va solicita o licență bancară franceză, transmit DPA și Reuters. Într-un anunț la summitul de investiții 'Choose France', Revolut a informat că va deschide

Economic Extern 19-05-2025 13:40

Comisia Europeană estimează că PIB-ul va crește cu 1,1% în 2025 în UE, pe fondul incertitudinilor economice globale

Comisia Europeană estimează că PIB-ul real va crește cu 1,1% în 2025 în UE și cu 0,9% în zona euro, în linii mari în același ritm ca în 2024, se arată în previziunile economice din primăvara anului 2025, publicate luni de Executivul comunitar. Se preconizează că, în 2026, creșterea se va accelera

Economic Extern 19-05-2025 12:46

Comisia Europeană a redus semnificativ, la 1,4%, estimările privind avansul economiei românești în 2025

Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, și a avertizat că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, în timp ce deficitul de cont curent ar urma să scadă la 7,9% din PIB în 2025 și 7% din

Economic Extern 19-05-2025 10:50

China: Producția fabricilor rezistă impactului taxelor vamale americane (Reuters)

Producția fabricilor din China a încetinit în aprilie, dar a arătat o surprinzătoare reziliență, un semn că măsurile guvernamentale de sprijin au atenuat impactul războiului comercial cu SUA, care amenință să deraieze avansul celei de-a doua economii mondiale, transmite Reuters. Conform datelor publicate luni de Biroul Național de

Economic Extern 19-05-2025 09:20

Profitul anual al Ryanair a scăzut cu 16%

Ryanair a raportat luni un declin de 16% al profitului anual, în urma nivelului mai redus al prețurilor medii la biletele de avion, dar cea mai mare compania aeriană europeană în funcție de numărul de pasageri susține că pentru vara viitoare cererea este solidă, iar prețurile biletelor cresc ușor, transmite Reuters. În anul f