logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană a redus semnificativ, la 1,4%, estimările privind avansul economiei românești în 2025

Image

Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, și a avertizat că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, în timp ce deficitul de cont curent ar urma să scadă la 7,9% din PIB în 2025 și 7% din PIB în 2026, conform previziunilor economice de primăvară publicate luni de Executivul comunitar.

În 2026, creșterea PIB-ului României ar urma să accelereze la 2,2%.

Deficitul general guvernamental ar urma să scadă modest, la 8,6% din PIB în 2025, și 8,4% din PIB în 2026 (această previziune nu include impactul reformei impozitării și alte măsuri).

Regulile fiscale ale UE prevăd limita de 60% din PIB pentru datoria publică și limita de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

În privința inflației, Comisia Europeană se așteaptă la un nivel de 5,1% în 2025 și 3,9% în 2026, iar ponderea datoriei ca procent din PIB ar urma să urce la 59,4% în 2025 și 63,3% în 2026. Rata șomajului ar urma să scadă la 5,3% anul acesta și 5,2% anul viitor.

'După o creștere mediocră în 2024, economia României este în grafic pentru a prinde viteză la începutul lui 2025, datorită, în special, sectorului construcțiilor, agriculturii și serviciilor, și perspectivelor mai bune pentru exporturi. Totuși, incertitudinile generate de taxele vamale americane și, de asemenea, de intensificarea volatilității interne politice și fiscale ar urma să afecteze exporturile, încrederea în economie și, în cele din urmă, investițiile și consumul. Aceste evoluții ar urma să aibă ca rezultat doar o creștere moderată a PIB-ului, de 1,4% în 2025, urmată de o accelerare la 2,2% în 2026. Inflația ar urma să se atenueze, dar va rămâne ridicată, în timp ce rata șomajului va scădea marginal. Deficitul general guvernamental s-a situat la 9,3% din PIB în 2024, alimentat de majorările ridicate de pensii și salarii în sectorul public, și ar urma să scadă modest, la 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, reflectând pachetul de măsuri implementat la finalul lui 2024', apreciază Comisia Europeană.

În plus, consideră Executivul comunitar, încrederea în economie a rămas în teritoriu pozitiv la începutul lui 2025, în pofida turbulențelor economice și a incertitudinilor persistente. S-au îmbunătățit perspectivele din sectorul construcțiilor, agriculturii și serviciilor, sprijinite și de aderarea la Schengen și modernizarea infrastructurii. O redresare solidă pe segmentul construcțiilor rezidențiale, alături de investiții robuste din fonduri europene în infrastructura publică au stimulat redresarea formării brute de capital fix, chiar dacă investițiile private au fost afectate negativ de incertitudinile fiscale pronunțate și de volatilitatea geopolitică.

În același timp, subliniază Comisia Europeană, indicatorii arată spre o reducere a vânzărilor cu amănuntul și a consumului privat, în condițiile în care politicile restrictive privind veniturile și inflația încă ridicată vor afecta probabil creșterea veniturilor disponibile.

Deși România are doar un nivel limitat al comerțului cu SUA, majorarea taxelor vamale americane ar urma să limiteze redresarea exporturilor țării, în special de produse prelucrate, din cauza impactului negativ asupra partenerilor comerciali din UE ai României. Contribuția negativă la PIB a exporturilor nete ar urma să scadă în 2025, reducerea cererii interne ducând la scăderea importurilor, iar perspectivele privind exporturile de servicii și produse agricole se îmbunătățesc. Per ansamblu, creșterea PIB-ului României ar urma să accelereze doar modest, la 1,4% în 2025, sub potențial, avertizează Executivul comunitar.

'În 2026, inflația mai redusă și atenuarea politicii monetare vor duce la condiții de finanțare mai favorabile, care ar urma să sprijine creșterea consumului privat. Presupunând că se vor atenua incertitudinile politice și fiscale, încrederea investitorilor se va întări, accelerând redresarea formării brute de capital fix. În condițiile unor perspective mai bune ale partenerilor comerciali din UE ai României, exporturile ar urma să crească, dar contribuția exporturilor nete la PIB ar urma să rămână ușor negativă. Per ansamblu, creșterea PIB-ului României ar urma să se consolideze moderat, la 2,2% în 2026. După adâncirea semnificativă din 2024, deficitul de cont curent ar urma să se atenueze progresiv, dar să rămână la un nivel ridicat, aproape de 8% din PIB în 2025 și 7% din PIB în 2026. Riscurile la adresa previziunilor prezintă în mod clar tendințe negative, în special dacă persistă incertitudinile politice și fiscale domestic iar cererea externă este afectată mai mult decât se previziona', apreciază Comisia Europeană.

În plus, consideră Executivul comunitar, tensiunile de pe piața muncii s-au atenuat, iar creșterea ratei angajării ar urma să continue atât în 2025 cât și în 2026, sprijinită în special de majorarea angajărilor în sectorul privat. Rata șomajului ar urma să scadă aproape de 5% până la finalul lui 2026. Creșterea de două cifre a salariilor nominale a continuat în 2024, afectând competitivitatea costurilor, dar ritmul creșterii salariilor ar urma să se modereze semnificativ până la finalul lui 2026. O înghețarea a salariilor publice a fost adoptată în decembrie 2024, iar introducerea mecanismului de stabilire a salariului minim în februarie 2025 va ține probabil sub control ritmul creșterii salariilor în sectorul privat.

'După scăderea inflației la 5,8% în 2024, probabil va continua dezinflația, dar lent, în 2025. Inflația de bază rămâne ridicată, iar eliminarea prevăzută a plafonului la prețul electricității pentru gospodării ar urma să majoreze prețurile interne la energie. În schimb, evoluția prețurilor la energie pe plan internațional și a prețurilor în sectorul agrifood ar putea contribui la reducerea inflației, care ar urma să se situeze la 5% în 2025 și sub 4% în 2026', estimează Comisia Europeană.

În plus, 'Deficitul general guvernamental a ajuns la 9,3% din PIB în 2024, alimentat de majorările de pensii și salarii în sectorul public sector și de plata dobânzilor. La finalul lui 2024, Parlamentul a adoptat măsuri de consolidare fiscală, în valoare de aproximativ 2% din PIB, în urma cărora deficitul ar urma să scadă la 8,6% din PIB în 2025, și, dacă nu sunt modificate politicile, la 8,4% din PIB în 2026. Această previziune nu include impactul reformei impozitării și alte măsuri care ar urma să ducă la reducerea deficitului în 2025 și în 2026. Ponderea datoriei ca procent din PIB ar urma să crească de la 48,9% în 2023 la aproximativ 63% în 2026, pe fondul deficitelor ridicate și al proiectatei creșteri a plății dobânzilor'.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 307

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 19-05-2025 15:16

Brazilia nu mai poate exporta carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de carne de pasăre și principalul furnizor de carne de pasăre al Uniunii Europene, nu mai are voie să livreze păsări și produse din carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare, a anunța luni Comisia Europeană, transmite Reuters. Decizia Bruxelles-ului vine după ce vineri Brazilia a confirmat descoperirea unui foca

Economic Extern 19-05-2025 14:25

Parisul este favorabil unei limitări a exporturilor de grâu ucrainean spre UE

Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni 'favorabilă' unei extinderi, la grâu, a 'frânelor de urgență' introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, transmite AFP. Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agri

Economic Extern 19-05-2025 14:13

Revolut investește în Franța un miliard de euro

Compania financiară britanică Revolut a anunțat luni că intenționează să investească în următorii trei ani pentru extinderea în Franța suma de un miliard de euro, iar curând va solicita o licență bancară franceză, transmit DPA și Reuters. Într-un anunț la summitul de investiții 'Choose France', Revolut a informat că va deschide

Economic Extern 19-05-2025 13:40

Comisia Europeană estimează că PIB-ul va crește cu 1,1% în 2025 în UE, pe fondul incertitudinilor economice globale

Comisia Europeană estimează că PIB-ul real va crește cu 1,1% în 2025 în UE și cu 0,9% în zona euro, în linii mari în același ritm ca în 2024, se arată în previziunile economice din primăvara anului 2025, publicate luni de Executivul comunitar. Se preconizează că, în 2026, creșterea se va accelera

Economic Extern 19-05-2025 10:50

China: Producția fabricilor rezistă impactului taxelor vamale americane (Reuters)

Producția fabricilor din China a încetinit în aprilie, dar a arătat o surprinzătoare reziliență, un semn că măsurile guvernamentale de sprijin au atenuat impactul războiului comercial cu SUA, care amenință să deraieze avansul celei de-a doua economii mondiale, transmite Reuters. Conform datelor publicate luni de Biroul Național de

Economic Extern 19-05-2025 09:20

Profitul anual al Ryanair a scăzut cu 16%

Ryanair a raportat luni un declin de 16% al profitului anual, în urma nivelului mai redus al prețurilor medii la biletele de avion, dar cea mai mare compania aeriană europeană în funcție de numărul de pasageri susține că pentru vara viitoare cererea este solidă, iar prețurile biletelor cresc ușor, transmite Reuters. În anul f

Economic Extern 19-05-2025 08:43

Japonia oprește importurile de carne de pasăre din Brazilia

Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din orașul brazilian Montenegro și de păsări vii de crescătorii din statul Rio Grande do Sul, după detectarea unui focar de gripă aviară, a anunțat luni un oficial de la Ministerul nipon al Agriculturii, transmite Reuters. Interdicția se aplică de vineri, după ce Brazilia, cel mai mare exporta

Economic Extern 18-05-2025 18:04

Șeful Trezoreriei americane minimalizează decizia Moody's de a retrograda SUA

Decizia agenției de evaluare financiară Moody's de a retrograda ratingul de țară al SUA nu este un indicator relevant, a declarat duminică secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, care a dat vina pe administrația Biden pentru faptul că SUA nu mai beneficiază de cel mai bun rating posibil, transmite AFP. 'Nu dau prea multă importanță deciziei de

Economic Extern 18-05-2025 12:47

Viticultorii francezi planează aloe vera în locul viței de vie pentru a se adapta la secetă

În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor din Aude, un departament din sudul Franței, a decis să își diversifice culturile prin introducerea de aloe vera, o plantă din mediile aride, transmite AFP. 'Am testat mai multe plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) și două dintre ele s-au

Economic Extern 18-05-2025 11:54

Comerțul agroalimentar al UE a început anul 2025 cu creșterea exporturilor și a importurilor

Comerțul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerțul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană. Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns

Economic Extern 17-05-2025 18:34

Turcia descoperă un zăcământ de gaz în Marea Neagră cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi

O navă de explorare turcă a descoperit un nou zăcământ de gaz natural în apele adânci ale Mării Negre, cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate, a anunțat sâmbătă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, transmite EFE. 'Am

Economic Extern 17-05-2025 00:32

Moody's retrogradează ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1

Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal, scrie AFP. 'Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsuril

Economic Extern 16-05-2025 18:00

BYD vrea să stabilească centrul său european în Ungaria

BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters. Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânz

Economic Extern 16-05-2025 16:18

Șeful Novo Nordisk demisionează, pe fondul intensificării concurenței pe piața medicamentelor de slăbit

Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a anunțat vineri demisia directorului general Lars Fruergaard Jorgensen, iar acțiunile companiei au scăzut cu 5% în predeschiderea Bursei de la New York, transmit DPA și Reuters. Președintele Novo Nordisk Foundation, Lars Rebien Sorensen, se va alătura Consiliului de Administrație al Novo No