A încetat din viață Mihai Leu, fost campion mondial de box (fișă biografică)

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a încetat din viață, marți seara, la vârsta de 57 de ani. Mihai Leu era internat în stare gravă la secția Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din Capitală de mai bine de o săptămână.
Fostul mare internațional de box Mihai Leu s-a născut la 13 februarie 1968, la Hunedoara, potrivit Radio România.
La un turneu de selecție pentru box, Mihai Leu a fost remarcat de legendarul Eustațiu Mărgărit, venit la Hunedoara cu prilejul turneului, menționează Radio România și www.lead.ro.
A început să boxeze în 1977 la Clubul Constructorul din Hunedoara, fiind antrenat de Ion Turică. În anul 1981 a plecat la Clubul Metalul Hunedoara, fiind antrenat de Alexandra Pescar, pentru ca în 1982 să semneze cu Dinamo, unde s-a pregătit cu antrenorul Ion Monea.
Din 1986 a trecut la clubul Steaua, făcând parte din Lotul național de box al României, unde a fost antrenat de Dumitru Ion și Alec Năstase.
A cucerit titlul național al României (1983, 1984, 1985, 1986). A fost campion mondial la juniori în anul 1987. În circuitul competițional de amatori a boxat în 200 de meciuri, dintre care a câștigat 190, conform www.lead.ro.
În anul 1991, Mihai Leu a trecut la profesioniști. A obținut, în anul 1993, Titlul Intercontinental al Germaniei, pe care ulterior avea să îl piardă fără să boxeze. A cucerit, în 1995, Titlul Intercontinental versiunea WBO, pe care nu și l-a apărat ulterior.
A devenit campion mondial la Hamburg, în 1997, în meciul disputat în 22 februarie împotriva lui Santiago Samaniego, devenind primul campion mondial la profesioniști din istoria României, conform www.lead.ro. La profesioniști a boxat în 28 de partide, câștigând toate confruntările. În 20 septembrie 1997, la Aachen, în Germania, și-a apărat titlul WBO la semimijlocie în meciul împotriva pugilistului irlandez Michael Carruth, conform www.eurosport.ro.
S-a retras în 1998 cu un palmares zdrobitor de 28-0, dintre care 10 victorii au fost prin KO. Accidentarea la brațul stâng care l-a determinat să pună mănușile în cui și să se retragă din boxul profesionist a suferit-o în meciul cu Santiago Samaniego, din februarie 1997. S-a operat la brațul stâng, a urmat o perioadă lungă de recuperare, dar problemele la braț au rămas și s-a confruntat cu acestea inclusiv în meciul cu Michael Carruth, în septembrie același an. A urmat o altă operație, dar tot fără succes, conform https://boxrec.com, care citează www.retiredboxers.com. Primul campion mondial român la box profesionist s-a retras din ringul de box din cauza accidentării de la braț, fără să cunoască înfrângerea în ringul competițional profesionist.
A debutat în 1994 în automobilismul sportiv, cu prilejul etapei Raliul Banatului - BLITZ, la volanul unui Volkswagen Golf GTI, ocupând locul cinci în clasamentul clasei competiționale respective. A continuat să piloteze la volanul mai multor modele Ford și apoi la bordul unui model Hyundai Accent, conform https://mvmrallymotorsport.ro/. În 2001, la finalul campionatului a terminat pe locul secund, devenind vicecampion național, potrivit www.lead.ro. În 2003, a obținut titlul de campion național. A pilotat constant până în 2008, când a decis să se axeze pe managementul echipelor de raliu și pe dezvoltarea Campionatului Național de Raliuri, fiind și un important promotor al Raliului Aradului și al Raliului Sibiului, potrivit portalului https://mvmrallymotorsport.ro/.
În 2003 a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din Timișoara, lucrând ca asistent universitar la Universitatea ''Tibiscus''.
A candidat la alegerile europarlamentare din 2007 și la alegerile locale din 2008 pentru funcția de primar la Primăria Hunedoara din partea Partidului Conservator, dar fără succes. A fost, din 2008, consilier local la Consiliul Local al Municipiului Hunedoara până în martie 2011, când și-a înaintat demisia. Mihai Leu a fost, în 2008, consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Karoly Borbely, având ca domeniu de activitate relațiile cu primăriile și prefecturile.
La 17 decembrie 2012, a debutat ca arbitru profesionist la Nurenberg, în meciul pentru titlul mondial WBO la super-mijlocie, disputat între Arthur Abraham și Mehdi Bouadla.
În 2014, a fost diagnosticat cu o afecțiune oncologică la colon, iar de atunci a fost supus mai multor intervenții chirurgicale.
În anul 2018, a decis să revină în postura de pilot în Campionatul Național de Viteză în Coastă, la volanul unui model Ferrari 458 Challenge, iar în ediția 2019 a fost încununat campion național la Categoria 1, performanță egalată și în 2021, indică https://mvmrallymotorsport.ro/ și https://fras.ro/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu