logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul va avea, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la securitatea economică europeană, inclusiv revizuirea Regulamentului privind examinarea ISD (Investiții Străine Directe), controlul exporturilor și controlul investițiilor în exterior.

Relațiile comerciale UE-SUA

Dezbaterea de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA are loc în contextul războiului comercial dintre SUA și UE, odată cu măsurile anunțate de președintele american, Donald Trump, în lunile martie-aprilie 2025.

În 12 martie 2025, Comisia Europeană a anunțat că va aplica taxe vamale ''puternice, dar proporționale'' asupra unor produse americane începând cu 1 aprilie, ca răspuns la taxele de 25%, introduse de Statele Unite pentru importurile de oțel și aluminiu provenite din Uniunea Europeană (în vigoare din 12 martie 2025). Taxele de 25% asupra oțelului și aluminiului importate de SUA din Europa au devenit efective la această dată, marcând o nouă etapă în războiul comercial dintre SUA și principalii lor parteneri, potrivit AFP, Reuters și DPA.

La rândul său, la 13 martie, președintele american, Donald Trump, a promis că va răspunde amenințării Uniunii Europene de a impune taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro începând cu luna următoare. Comisia Europeană a anunțat, în 20 martie, că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, aplicarea primelor contramăsuri de răspuns față de taxele vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu impuse de SUA, încercând să mai dea astfel o șansă negocierilor cu Washingtonul pentru evitarea unui război comercial, au scris agențiile Reuters și EFE.

De asemenea, Donald Trump a anunțat, la 27 martie 2025, că începând din 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% și pentru 'toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite'. 'Vom face să plătească țările care fac afaceri în țara noastră și ne iau bogăția (...) Ceea ce vom face este să impunem taxe vamale de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu va exista absolut niciun tarif vamal', a declarat președintele american de la Casa Albă, conform AFP.

Ca răspuns la anunțul lui Donald Trump din 27 martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană regretă 'profund' decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% la importurile sale de mașini. Von der Leyen a subliniat că UE va 'evalua acest anunț', împreună cu alte măsuri luate în considerare de Washington în zilele următoare (AFP).

La 2 aprilie, președintele american, Donald Trump, a declarat 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat la Casa Albă, unde a anunțat o nouă serie de taxe care ar putea afecta comerțul mondial. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică', a afirmat Trump, care a numit acest moment 'Ziua eliberării' Statelor Unite. (AFP)

Noile taxe asupra importurilor, anunțate de Donald Trump la 2 aprilie, sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă, la 3 aprilie: pe 5 aprilie - pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie - pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și Uniunea Europeană.

În 10 aprilie 2025, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va amâna cu 90 de zile aplicarea taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA, după ce președintele american, Donald Trump, a anunțat, la 9 aprilie, amânarea de asemenea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depășesc nivelul taxei vamale de bază de 10% percepute asupra produselor importate de SUA (AFP și Reuters).

Uniunea Europeană și SUA reprezintă împreună aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial (exprimat în USD). UE și SUA au cea mai integrată relație economică din lume. În 2023, comerțul UE-SUA cu bunuri s-a ridicat la peste 850 de miliarde de euro. Între principalele produse comercializate se numără utilajele și echipamentele de transport, produsele chimice și produsele conexe (atât pentru importuri, cât și pentru exporturi) și combustibilii minerali (pentru importurile UE), potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

SUA au mai impus taxe vamale asupra oțelului și aluminiului din UE în 2018. Ca răspuns, UE a impus taxe vamale asupra unor produse din SUA, cum ar fi motociclete și whisky-ul 'bourbon', se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.

UE și taxele vamale

UE a eliminat taxele vamale între statele sale membre atunci când a fost creată uniunea vamală, în 1968. Mărfurile importate în UE din restul lumii fac obiectul unor taxe vamale conforme cu normele și principiile Organizației Mondiale a Comerțului. Taxele vamale sunt percepute în cea mai mare parte pentru importuri, dar există și cazuri de taxe la export. Din taxele vamale colectate de UE, 75% sunt destinate bugetului Uniunii, în 2024 acestea reprezentând 13,7% din bugetul total, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Un război comercial este o dispută economică între două țări. Acesta poate apărea atunci când o țară recurge la retorsiune împotriva practicilor comerciale percepute drept neloiale ale unei alte țări, și anume prin restricții asupra importurilor, de exemplu prin taxe vamale. Războaiele comerciale duc la costuri mai mari atât pentru întreprinderile, cât și pentru consumatorii din țările implicate.

UE utilizează instrumente de apărare comercială, cum ar fi taxele antidumping, pentru a proteja industriile UE de denaturări ale comerțului internațional. Utilizarea de către UE a instrumentelor de apărare comercială se bazează pe normele Organizației Mondiale a Comerțului.

***

Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al UE, în configurația Comerț, a avut loc la 7 aprilie 2025, la Luxemburg. În context, Comisia și statele membre și-au exprimat intenția de a evalua cu atenție orice eventuală nouă măsură adoptată de SUA, precum și cele mai recente taxe vamale anunțate (o taxă vamală de 20% aplicată UE), conform https://www.consilium.europa.eu/.

***

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 138

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.