logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Europe Direct Regiunea Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru lansează un apel comun, SÃPTÃMÂNA VERDE ÎN REGIUNEA CENTRU: Implică-te și tu între 19 și 25 mai 2025 !

Înscrieți-vă, participați și puteți câștiga abonamente lunare pentru transport în comun sau seturi de obiecte promoționale !

În săptămâna 19-25 mai, fiți alături de echipa Europe Direct Regiunea Centru și a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pentru a susține sănătatea mediului înconjurător și a contribui, alături de familie și prieteni la reducerea poluării, dar și pentru a câștiga premii. Provocarea implicării în activitățile Săptămânii Verzi sunt lansate pentru toți cetățenii din Regiunea Centru, adică din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, care în intervalul 19-25 mai 2025 pot întreprinde mai multe activități 'verzi', singuri sau mobilizându-și familia, prietenii sau colegii.

În ultimul deceniu, protecția mediului înconjurător a devenit o provocare majoră, iar schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi. Studiile publicate de cercetătorii demonstrează că din cauza schimbărilor climatice și a degradării mediului, categoria cea mai vulnerabilă și cu cele mai frecvente probleme de sănătate sunt copiii și femeile, viitorul copiilor noștri și al întregii planete fiind în pericol. Pentru a o contracara aceste efecte, UE a lansat Pactul Verde European, prin care urmărește modernizarea economiei, eficientizarea utilizării resurselor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și plantarea a minim 3 miliarde de copaci până în 2030.

'Într-un context mondial în care consecințele schimbărilor climatice afectează sănătatea și stilul nostru de viață, protecția mediului a devenit o prioritate europeană, echipa Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru, propun o serie de acțiuni care solicită implicarea și mobilizarea cetățenilor în activități 'verzi'. Astfel, prin activități de plantare copaci sau ecologizare, prin încurajarea utilizării mijloacelor de transport în comun nepoluante, propunem cetățenilor din Regiunea Centru să se implice, în această săptămână, în acțiuni 'verzi' la care se vor ralia și angajații ADR Centru. Fiecare individ, organizație sau firmă are un rol de jucat în această misiune de protecție a mediului. Prin adoptarea unor practici sustenabile și prin colaborare, putem proteja mediul înconjurător pentru generațiile viitoare și pentru a ne bucura de frumusețea peisajelor din regiune, de calitatea apelor naturale și de resursele pământului încă mulți ani de acum încolo. Încă din 2007, de când gestionăm proiecte europene, am investit miliarde de euro fonduri europene, alături de primării, consilii județene și firme private, în proiecte 'verzi', cu foarte multe componente în piste de biciclete și mijloace electrice de transport în comun, spații de relaxare pentru oameni, în izolarea termică a clădirilor pentru reducerea cheltuielilor și a risipei. Este foarte important să ne angajăm și acum, prin acțiuni conexe, în utilizarea acestor elemente de infrastructură, în adoptarea unui conduite care să fie prietenoasă cu mediul. Pentru a influența schimbarea comportamentelor, pașii mici de acum, făcuți alături de cei dragi, colegi sau cunoștințe, pot genera schimbări benefice tuturor, pe termen lung', a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR centru.

Cu toții am devenit tot mai conștienți de impactul negativ pe care activitățile noastre îl au asupra mediului înconjurător. De la defrișări masive și poluare la epuizarea resurselor naturale și schimbările climatice, ne confruntăm cu provocări semnificative. Deoarece protecția mediului înconjurător începe de la nivel individual și fiecare persoană poate contribui la reducerea impactului negativ, Săptămâna Verde este o provocare adresată cetățenilor că pentru o cât de mică perioadă de timp să facă alegeri conștiente, cum ar fi reducerea consumului de energie și apă, reciclarea, utilizarea transportului public sau a bicicletei și adoptarea unui stil de viață mai sustenabil. În plus, pot să își convingă prietenii, familia, colegii, să se implice în comunitate și să susțină inițiativele ecologice locale pentru a intensifica impactul în protecția mediului. De la reciclare, la reducere consum de energie și apă, fiecare gest contează și contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare.

Ce acțiuni puteți întreprinde pentru a vă înscrie la acțiuni:
- Deplasarea către și de la locul de muncă cu mijloace de transport în comun sau mergând pe jos
- Plantare copaci sau ecologizare zone poluate
- Acțiuni de conștientizare și informare cu transmitere soluțiilor individuale ce pot fi adoptate acasă de cetățeni
- Alte activități sau soluții care implică un grup de prieteni sau cetățeni și protejează mediul înconjurător.

Cum procedați pentru înscriere și implicare în competiție:
Completați formularul din link, https://forms.gle/j2coHLW1rojBJdKb8, iar începând cu 26 mai 2025 aveți o săptămână la dispoziție să trimiteți echipei Europe Direct, pozele activității realizate alături de prieteni/ familie, captură de ecran cu km realizați în cursul săptămânii.

Premii disponibile:
- 3 abonamente (lunare) pentru transport în comun în localitate /județ
- 3 seturi de materiale promoționale/ județ (rucsac + baterie externă) 20000 mAh /troller busines + mouse wireless și stick USB/64Gb

Cum vor fi desemnați câștigătorii:
Cele mai bune rezultate, acțiunile sau soluțiile originale vor fi recompensate, luând în considerare următoarele aspecte:
- Numărul copacilor plantați.
- Suprafața zonei ecologizate
- Număr participanți la acțiune coordonată (prieteni, colegi, membri)
- Număr km realizați în cursul săptămânii cu bicicleta/ pe jos /timp
- Nr bilete transport în comun/ orar deplasare/ localitate
- Soluții de mediu propuse/ aplicate siimpactulacestora(descriere).

Context activități:
Cercetătorii au descoperit că schimbările climatice au ca rezultat o producție de alimente mai puțin hrănitoare și, în general, asigură mai puține alimente pentru oamenii din unele părți ale lumii. Ei au descoperit, de asemenea, că schimbările climatice fac din lume un loc mai periculos pentru copii, cu mai multe fenomene meteo extreme care fac mai dificilă supraviețuirea copiilor până la vârsta adultă.

Oceanele în creștere, de exemplu, inundă națiunile insulare. Iar celor cu venituri limitate le este mai greu să supraviețuiască evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură. În acest nou studiu, cercetătorii au găsit dovezi că poluarea și schimbările climatice afectează copiii mai mult decât pe adulți. Oamenii de știință au observat că, deoarece corpurile copiilor sunt mai mici și încă în creștere, la fel ca mintea, cei mici sunt mai afectați de condițiile de mediu, în special de poluanți și de căldură.

Cercetătorii notează de asemenea, că mamele care respiră aer poluat în timpul sarcinii afectează copiii chiar înainte ca aceștia să se nască. Studiile anterioare au arătat că acest lucru poate duce la o greutate mică la naștere, la nașteri timpurii și, de asemenea, la nașteri de copii morți.

Agricultura ecologică, transportul în comun sau cu bicicleta în schimbul transportului cu autoturism propriu, autoturisme electrice și toate locurile ocupate într-un vehicul, reducere consum apa și electricitate, colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea/ reutilizarea materialelor sunt activități care susțin acțiunile de mediu.

Link consecințe schimbări climatice: https://climate.ec.europa.eu/climate-change/consequences-climate-change_ro
Raport Unicef https://data.unicef.org/resources/childrens-climate-risk-index-report/.

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].