logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Imagine din galeria Agerpres

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (https://horticultura-bucuresti.ro/) și pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/Facultatea.de.Horticultura.Bucuresti).

În folclorul românesc, bujorul este o plantă plină de semnificații, fiind deseori asociat cu dorul, cu frumusețea sau cu dragostea. Este întâlnit nu doar în versuri și în povești, ci și în picturi sau pe motivele tradiționale ale portului popular. În satele românești, se marchează, la mijlocul lunii mai, ''Sărbătoarea bujorului'', în cadrul căreia oamenii aduc un omagiu naturii, dar și frumuseții spirituale și fizice a fetelor și flăcăilor.

Plecând de la importanța și semnificațiile bujorului pentru poporul român și pentru spațiul geografic al țării noastre, prof. univ. dr. Florin Toma de la Facultatea de Horticultură București a propus proclamarea oficială a acestei plante ca floare națională a României, în cadrul unui proiect pe care l-a inițiat în anul 2013 și căruia i s-au alăturat, în anul 2015, Andreea Tănăsescu și Cristina Turnagiu Dragna, fondatoarele comunității online 'La blouse roumaine', care au promovat și o petiție online pentru strângere de adeziuni, notează site-ul https://horticultura-bucuresti.ro/. Legea prin care bujorul a fost declarat floare națională a României a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 26 octombrie 2022.

 



Prof. univ. dr. Florin Toma susținea, într-un material publicat tot pe site-ul Facultății de Horticultură București, că la baza acestei propuneri se regăsesc argumente obiective, stabilite pe baza unor cercetări îndelungate și că în termenul de bujor dorește să includă toate cele cinci specii spontane (Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. banatica) și trei specii cultivate pe teritoriul României (Paeonia officinalis, Paeonia lactiflora, Paeonia suffruticosa, fiecare dintre ele cu foarte multe varietăți și cultivaruri).

De asemenea, de-a lungul evenimentelor organizate în sprijinul promovării acestui proiect, s-a insistat și asupra unui lucru mai puțin știut, și anume acela că motivele florale cusute pe ia românească reprezintă, de fapt, bujori, iar aceștia apar și pe foarte multe textile de casă, pe cămăși sau pe fote, existând chiar și festivaluri ale bujorului. În folclor, dar și în tradiții, în cultură, în poezie, bujorul este folosit ca termen de comparație pentru a exprima frumusețea și eleganța, foarte multe dintre atributele bujorului fiind împrumutate în viața de zi cu zi, pentru a da naștere unor arhetipuri ale frumuseții românești.

Denumirea științifică a genului este Paeonia, face parte din familia Ranunculaceae și cuprinde aproximativ 33 de specii perene, erbacee sau arbustive, originare din Asia, America și Europa, notează prof. univ. dr. Florin Toma în cartea ''Floricultură și Artă florală'' (Editura Invel-Multimedia, 2009). Genul poartă numele lui Paeon, discipol al lui Esculap, zeul medicinei, și amintește, de fapt, de începuturile acestei științei, potrivit prof. univ. dr. Elena Șelaru, în volumul ''Cultura florilor de grădină'' (Editura Ceres, 2007).

 



În ''Iliada'', Homer povestește cum Paeon, medic în Olimp, l-a vindecat pe Pluto de rana mortală pe care i-o pricinuise Hercules în timpul războiului troian. Maestrul Esculap, invidios pe discipolul său pentru această vindecare miraculoasă, a plănuit moartea acestuia, întâmplarea reprezentând, se pare, și primul exemplu de gelozie profesională din istorie. Numai că n-a fost să fie așa, căci Pluto l-a salvat pe Paeon, în semn de recunoștință, transformându-l într-o plantă, bujorul, folosit și în zilele noastre pentru vindecarea multor boli.

În cultura orientală chineză, bujorul este considerat regele florilor, iar în Japonia nu putea fi cultivat în grădina proprie decât de către familiile înstărite. În Europa, a fost de multe ori asemănat cu trandafirul, fiind chiar apreciat în plus, datorită lipsei spinilor de pe tulpină. Având în vedere această asemănare, dar și multiplele sale virtuți, bujorului i se mai spune și ''Trandafirul Maicii Domnului''.

Bujorul crește spontan în țările cu climat temperat din emisfera nordică. Dintre speciile erbacee, cele mai răspândite sunt Paeonia officinalis L., Paeonia lactiflora Pall. și Paeonia tenuifolia L., iar dintre speciile arbustive, cea mai cultivată este Paeonia suffruticosa Andr., notează prof. univ. dr. Florin Toma.

Paeonia officinalis este originară din centrul, sudul și vestul Europei. Este cultivată de foarte multă vreme și apreciată pentru calitățile sale medicinale. Crește în tufe bogate, cu înălțimea și diametrul de 40-60 cm, formate din lăstari și frunze mari, de culoare verde. Lăstarii sau tulpinile florale, neramificate, au în vârf flori mari, solitare, cu diametrul la deschiderea maximă de 10-12 cm. Florile nu sunt parfumate, dar sunt colorate în diferite nuanțe de roșu sau de roz. Înflorirea are loc în luna mai, început de iunie.



Paeonia lactiflora este originară din China și a pătruns în Europa ca dar oferit împărătesei Josephine Bonaparte de către împăratul Chinei. Grădinarul imperial August Calot a cultivat aceste plante, le-a înmulțit și a creat numeroase cultivaruri, notează prof. univ. dr. Elena Șelaru. Paeonia lactiflora este mai viguroasă decât specia prezentată anterior, cu înălțimea și diametrul tufei de 60-100 cm. Tulpinile sunt ramificate în treimea superioară, având în vârf mai mulți boboci florali. Florile sunt mari, simple sau duble, parfumate și colorate în nuanțe de roz, roșu sau alb. Înflorește tot în luna mai, început de iunie.

Paeonia tenuifolia este originară din Europa, fiind întâlnită pe pajiștile însorite din zona de stepă sau a pădurilor de stejar. Specia este întâlnită și în flora spontană din țara noastră și a fost declarată, alături de Paeonia peregrina, monument al naturii ocrotit prin lege. Este cunoscută și sub numele de ''bujor cu frunze înguste''. Tulpinile florale nu sunt ramificate și au înălțimea de la 10 până la 50 cm, purtând în vârf o floare mare, simplă, colorată în roșu-purpuriu sau roșu-cărămiziu. Înflorește mai timpuriu, în aprilie-mai.

 



Paeonia peregrina, cealaltă specie mai răspândită la noi în țară și declarată monument al naturii ocrotit prin lege, este de origine balcanică și crește în poienile stepelor sau la marginea pădurilor de stejar. Este tot o specie erbacee, înaltă de 50-80 cm, cu tulpina dreaptă și neramificată, unifloră. Floarea este mare, cu diametrul de 8-10 cm, de culoare roșie. Înflorește în lunile mai-iunie. În China, crește la altitudini de 2.400-3.400 m.

Paeonia suffruticosa este originară din China. De altfel, China este, în exclusivitate, țara de origine pentru toate speciile sălbatice de bujori arbustivi, aceștia crescând și la altitudini mari, în regiunile muntoase, până la limita altitudinii glaciare. Paeonia suffruticosa se cultivă ca plantă ornamentală încă din anul 700, din aceeași perioadă ajungând și în Japonia, unde s-au creat, de-a lungul timpului, cele mai fine și delicate varietăți. În Europa, a ajuns în anul 1787, fiind adusă la Grădina Botanică Kew de lângă Londra. Planta este arbustivă, ramificată în partea superioară, cu o înălțime de 60-150 cm și diametrul de 50-100 cm. Lăstarii și frunzișul bogat formează o tufă densă, compactă, iar florile apar solitar în vârfurile lăstarilor, fiind simple sau bătute, foarte mari, cu diametrul de până la 30 cm, variat colorate, în funcție de soi, în nuanțe diferite de roșu, roz sau alb. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai.

Bujorul este o plantă foarte apreciată pentru frumusețea sa, pentru aspectul său luxuriant și pentru parfumul delicat, fiind intens cultivat pentru parcuri, grădini private și publice, dar și pentru aranjamente florale și buchete deosebite. Pentru cei ce doresc să o admire în această perioadă de înflorire, Grădina Botanică prof. Ioan Todor, din Campusul Agronomie-Herăstrău, găzduiește o colecție impresionantă de bujori, ce cuprinde peste 86 de hibrizi, varietăți și populații locale, aparținând unui număr de șapte specii de Paeonia, informează Facultatea de Horticultură București, pe pagina sa de facebook. AGERPRES/ (Documentare - Andreea-Gabriela Onogea, editor: Ionela Gavril, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 746

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 19-05-2025 07:30

Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)

Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.

Documentare 19-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul

Documentare 19-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai

Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&