logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Imagine din galeria Agerpres

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (https://horticultura-bucuresti.ro/) și pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/Facultatea.de.Horticultura.Bucuresti).

În folclorul românesc, bujorul este o plantă plină de semnificații, fiind deseori asociat cu dorul, cu frumusețea sau cu dragostea. Este întâlnit nu doar în versuri și în povești, ci și în picturi sau pe motivele tradiționale ale portului popular. În satele românești, se marchează, la mijlocul lunii mai, ''Sărbătoarea bujorului'', în cadrul căreia oamenii aduc un omagiu naturii, dar și frumuseții spirituale și fizice a fetelor și flăcăilor.

Plecând de la importanța și semnificațiile bujorului pentru poporul român și pentru spațiul geografic al țării noastre, prof. univ. dr. Florin Toma de la Facultatea de Horticultură București a propus proclamarea oficială a acestei plante ca floare națională a României, în cadrul unui proiect pe care l-a inițiat în anul 2013 și căruia i s-au alăturat, în anul 2015, Andreea Tănăsescu și Cristina Turnagiu Dragna, fondatoarele comunității online 'La blouse roumaine', care au promovat și o petiție online pentru strângere de adeziuni, notează site-ul https://horticultura-bucuresti.ro/. Legea prin care bujorul a fost declarat floare națională a României a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 26 octombrie 2022.

 



Prof. univ. dr. Florin Toma susținea, într-un material publicat tot pe site-ul Facultății de Horticultură București, că la baza acestei propuneri se regăsesc argumente obiective, stabilite pe baza unor cercetări îndelungate și că în termenul de bujor dorește să includă toate cele cinci specii spontane (Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. banatica) și trei specii cultivate pe teritoriul României (Paeonia officinalis, Paeonia lactiflora, Paeonia suffruticosa, fiecare dintre ele cu foarte multe varietăți și cultivaruri).

De asemenea, de-a lungul evenimentelor organizate în sprijinul promovării acestui proiect, s-a insistat și asupra unui lucru mai puțin știut, și anume acela că motivele florale cusute pe ia românească reprezintă, de fapt, bujori, iar aceștia apar și pe foarte multe textile de casă, pe cămăși sau pe fote, existând chiar și festivaluri ale bujorului. În folclor, dar și în tradiții, în cultură, în poezie, bujorul este folosit ca termen de comparație pentru a exprima frumusețea și eleganța, foarte multe dintre atributele bujorului fiind împrumutate în viața de zi cu zi, pentru a da naștere unor arhetipuri ale frumuseții românești.

Denumirea științifică a genului este Paeonia, face parte din familia Ranunculaceae și cuprinde aproximativ 33 de specii perene, erbacee sau arbustive, originare din Asia, America și Europa, notează prof. univ. dr. Florin Toma în cartea ''Floricultură și Artă florală'' (Editura Invel-Multimedia, 2009). Genul poartă numele lui Paeon, discipol al lui Esculap, zeul medicinei, și amintește, de fapt, de începuturile acestei științei, potrivit prof. univ. dr. Elena Șelaru, în volumul ''Cultura florilor de grădină'' (Editura Ceres, 2007).

 



În ''Iliada'', Homer povestește cum Paeon, medic în Olimp, l-a vindecat pe Pluto de rana mortală pe care i-o pricinuise Hercules în timpul războiului troian. Maestrul Esculap, invidios pe discipolul său pentru această vindecare miraculoasă, a plănuit moartea acestuia, întâmplarea reprezentând, se pare, și primul exemplu de gelozie profesională din istorie. Numai că n-a fost să fie așa, căci Pluto l-a salvat pe Paeon, în semn de recunoștință, transformându-l într-o plantă, bujorul, folosit și în zilele noastre pentru vindecarea multor boli.

În cultura orientală chineză, bujorul este considerat regele florilor, iar în Japonia nu putea fi cultivat în grădina proprie decât de către familiile înstărite. În Europa, a fost de multe ori asemănat cu trandafirul, fiind chiar apreciat în plus, datorită lipsei spinilor de pe tulpină. Având în vedere această asemănare, dar și multiplele sale virtuți, bujorului i se mai spune și ''Trandafirul Maicii Domnului''.

Bujorul crește spontan în țările cu climat temperat din emisfera nordică. Dintre speciile erbacee, cele mai răspândite sunt Paeonia officinalis L., Paeonia lactiflora Pall. și Paeonia tenuifolia L., iar dintre speciile arbustive, cea mai cultivată este Paeonia suffruticosa Andr., notează prof. univ. dr. Florin Toma.

Paeonia officinalis este originară din centrul, sudul și vestul Europei. Este cultivată de foarte multă vreme și apreciată pentru calitățile sale medicinale. Crește în tufe bogate, cu înălțimea și diametrul de 40-60 cm, formate din lăstari și frunze mari, de culoare verde. Lăstarii sau tulpinile florale, neramificate, au în vârf flori mari, solitare, cu diametrul la deschiderea maximă de 10-12 cm. Florile nu sunt parfumate, dar sunt colorate în diferite nuanțe de roșu sau de roz. Înflorirea are loc în luna mai, început de iunie.



Paeonia lactiflora este originară din China și a pătruns în Europa ca dar oferit împărătesei Josephine Bonaparte de către împăratul Chinei. Grădinarul imperial August Calot a cultivat aceste plante, le-a înmulțit și a creat numeroase cultivaruri, notează prof. univ. dr. Elena Șelaru. Paeonia lactiflora este mai viguroasă decât specia prezentată anterior, cu înălțimea și diametrul tufei de 60-100 cm. Tulpinile sunt ramificate în treimea superioară, având în vârf mai mulți boboci florali. Florile sunt mari, simple sau duble, parfumate și colorate în nuanțe de roz, roșu sau alb. Înflorește tot în luna mai, început de iunie.

Paeonia tenuifolia este originară din Europa, fiind întâlnită pe pajiștile însorite din zona de stepă sau a pădurilor de stejar. Specia este întâlnită și în flora spontană din țara noastră și a fost declarată, alături de Paeonia peregrina, monument al naturii ocrotit prin lege. Este cunoscută și sub numele de ''bujor cu frunze înguste''. Tulpinile florale nu sunt ramificate și au înălțimea de la 10 până la 50 cm, purtând în vârf o floare mare, simplă, colorată în roșu-purpuriu sau roșu-cărămiziu. Înflorește mai timpuriu, în aprilie-mai.

 



Paeonia peregrina, cealaltă specie mai răspândită la noi în țară și declarată monument al naturii ocrotit prin lege, este de origine balcanică și crește în poienile stepelor sau la marginea pădurilor de stejar. Este tot o specie erbacee, înaltă de 50-80 cm, cu tulpina dreaptă și neramificată, unifloră. Floarea este mare, cu diametrul de 8-10 cm, de culoare roșie. Înflorește în lunile mai-iunie. În China, crește la altitudini de 2.400-3.400 m.

Paeonia suffruticosa este originară din China. De altfel, China este, în exclusivitate, țara de origine pentru toate speciile sălbatice de bujori arbustivi, aceștia crescând și la altitudini mari, în regiunile muntoase, până la limita altitudinii glaciare. Paeonia suffruticosa se cultivă ca plantă ornamentală încă din anul 700, din aceeași perioadă ajungând și în Japonia, unde s-au creat, de-a lungul timpului, cele mai fine și delicate varietăți. În Europa, a ajuns în anul 1787, fiind adusă la Grădina Botanică Kew de lângă Londra. Planta este arbustivă, ramificată în partea superioară, cu o înălțime de 60-150 cm și diametrul de 50-100 cm. Lăstarii și frunzișul bogat formează o tufă densă, compactă, iar florile apar solitar în vârfurile lăstarilor, fiind simple sau bătute, foarte mari, cu diametrul de până la 30 cm, variat colorate, în funcție de soi, în nuanțe diferite de roșu, roz sau alb. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai.

Bujorul este o plantă foarte apreciată pentru frumusețea sa, pentru aspectul său luxuriant și pentru parfumul delicat, fiind intens cultivat pentru parcuri, grădini private și publice, dar și pentru aranjamente florale și buchete deosebite. Pentru cei ce doresc să o admire în această perioadă de înflorire, Grădina Botanică prof. Ioan Todor, din Campusul Agronomie-Herăstrău, găzduiește o colecție impresionantă de bujori, ce cuprinde peste 86 de hibrizi, varietăți și populații locale, aparținând unui număr de șapte specii de Paeonia, informează Facultatea de Horticultură București, pe pagina sa de facebook. AGERPRES/ (Documentare - Andreea-Gabriela Onogea, editor: Ionela Gavril, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 941

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-06-2025 15:02

Săptămâna europeană 9-13 iunie 2025

Adoptarea unor modificări specifice ale normelor UE în materie de lichiditate pentru sectorul bancar, aprobarea mandatului de negociere al Consiliului cu privire la revizuirea Regulamentului privind examinarea investițiilor străine directe (ISD), numirea unui judecător la Curtea de Justiție și a șapte judecători la Tribunal, al 10-lea raport intermediar referit

Documentare 13-06-2025 14:12

Retrospectiva evenimentelor interne 9-13 iunie 2025

Vizita președintelui Nicușor Dan în Republica Moldova, participarea președintelui român la al patrulea Summit Ucraina - Europa de Sud-Est de la Odesa, vizita în România a Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, continuarea discuțiilor între partide în ceea ce privește formarea viitorului guvern, protestul Confederației Naționale Sindi

Documentare 13-06-2025 11:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la prima mineriadă (13 iunie 1990)

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă cu numele de 'Mineriada din 13-15 iunie 1990' și se referă la reprimarea, de către forțele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piața Universității din acea perioadă. Manifestațiile din Piață, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptat

Documentare 13-06-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi, lansează vineri, 13 iunie, romanul 'Bărbatul care iubea câinii' (trad. de Ileana Scipione). Evenimentul de lansare și sesiunea de autografe au loc la Institutul Cervantes din București, la ora 19:30, conform unui comunicat al Editurii Litera. Evenimentul are lo

Documentare 13-06-2025 10:00

Ediția din 2025 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13-22 iunie)

Între zilele de 13 și 22 iunie 2025, se desfășoară, la Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la ediția cu numărul 24. Douăsprezece producții cinematografice din întreaga lume se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și pentru celelalte premii ale competiției oficiale, notează ti

Documentare 13-06-2025 09:00

Bienala de carte de la Rio de Janeiro (13-22 iunie)

La 13 iunie 2025, începe, la Rio de Janeiro, Bienala de Carte (''Bienal do Livro''), unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului pentru metropola braziliană, în cadrul Capitalei mondiale a cărții 2025 sub auspiciile agenției UNESCO a ONU, potrivit https://publishingperspectives.com/ și https://www.gov.br/. Este pentru prima dată cân

Documentare 13-06-2025 08:30

Zilele europene ale arheologiei 2025, ediția a XVI-a (13-15 iunie)

În 13, 14 și 15 iunie 2025 se desfășoară Zilele europene ale arheologiei, cu peste 5.000 de evenimente în 30 de țări, inclusiv în Franța. Zilele europene ale arheologiei sunt organizate de Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (L'Institut national de recherches archeologiques preventives - INRAP), cu susținerea Ministerului Culturii di

Documentare 13-06-2025 08:00

13 iunie - Ziua internațională de conștientizare a albinismului (ONU)

Ziua mondială de conștientizare a albinismului se marchează în fiecare an, pe 13 iunie. În 2024 s-au împlinit 10 ani de la inițiativa marcării acestei zile la nivel internațional. Decizia marcării zilei a fost luată de ONU la 18 decembrie 2014, prin Rezoluția A/RES/69/170, prin care se atrage atenția asupra necesității de a elimina discrimina

Documentare 13-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să ai o dizabilitate ca să fii diferit. Fiecare dintre noi este diferit.'' - Laurence Kim Peek ('Gene, sinapse, autism. O călătorie spre diversitatea persoanelor cu autism'', de Thomas Bourgeron, editura Humanitas, 2025)

Documentare 13-06-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 iunie

Ortodoxe Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru Greco-catolice Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie al Leucosiei Ciprului; Sf. Anton de Padova Romano-catolice Sf. Anton de Padova, pr. înv. Sfânta Muceniță Ac

Documentare 13-06-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 iunie

Este a 164-a zi a anului 2025. Au mai rămas 201 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 01 m. Luna răsare la 23 h 20 m și apune la 06 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 12-06-2025 16:18

Radu Stroe, fost ministru al Afacerilor Interne, a încetat din viață (fișă biografică)

Fostul ministru al Afacerilor Interne Radu Stroe a încetat din viață, a anunțat, la 12 iunie 2025, Partidul Național Liberal, într-un mesaj transmis pe rețeaua de socializare

Documentare 12-06-2025 10:00

12 iunie - Ziua internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizația Internațională a Muncii (OIM) în 2002. Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, pentru a atrage atenția asupra extinderii globale a fenomenului și asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina, scrie site-ul

Documentare 12-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''S-a autointitulat liberal, democrat, naționalist - până când a abandonat cu totul etichetele politice. De ce? Oare aceste etichete nu se potrivesc cu complicata politică a Rusiei? Oare pentru că el se simte 'acasă printre străini, și străin printre ai lui', așa cum arde de nerăbdare s-o spună atunci când este întrebat despre identita

Documentare 12-06-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 iunie

Ortodoxe Sf. Cuvios Onufrie cel Mare și Petru Atonitul Greco-catolice Sf. cuv. Onofrei; Sf. cuv. Petru de la Athos Romano-catolice Sf. Gaspar, pr. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 iunie.