PERSONALITATEA ZILEI: Desenatorul Albert Uderzo, creatorul lui Astérix

Francezul Albert Uderzo a fost un ilustrator de benzi desenate și scenarist, creator alături de scenaristul René Goscinny, al faimosului erou gal Astérix și al aventurilor sale, între alte reviste de benzi desenate, precum 'Poussin et Poussif', 'Oumpah-pah', potrivit https://www.goodreads.com/.
Albert Aleandro Uderzo s-a născut la 25 aprilie 1927 în Fismes, Franța, într-o familie de imigranți italieni. În 1934, a fost naturalizat ca francez. S-a născut daltonist, dar a iubit, de mic copil, benzile desenate, desenele animate și desenul, în general. Printre cei care i-au influențat modul de a desena s-au numărat Walt Disney, Floyd Gottfredson, Carl Barks, Walt Kelly, Alex Raymond, E.C. Segar, Alain Saint-Ogan, Edmond François Calvo, Milton Caniff și Al Capp. Mai târziu, și-a exprimat admirația și pentru Cabu, André Franquin și Zep, notează https://www.lambiek.net/.
La vârsta de 13 ani, a fost angajat la Société Parisienne d'Édition, unde a editat fotografii și a învățat cum să aranjeze un text. Prima sa lucrare de ilustrare a fost o parodie a fabulelor lui Esop, 'Le Corbeau et le Renard' ('Corbul și vulpea', 1941), publicată în 'Boum', suplimentul pentru tineret al revistei 'Junior'. Încurajat să-și continue cariera grafică, după încheierea războiului, Uderzo a ilustrat o poveste plină de umor a lui Marcel Reville, intitulată 'Flamberge, Gentilhomme Gascon' (1946). A câștigat, apoi, un contract cu 'Editions du Chene' din Paris, pentru care a desenat o carte de benzi desenate umoristice: 'Les Aventures de Clopinard' (1946). A devenit asociat al agenției 'Paris Graphic' a lui Marcel Debain, ce oferea materiale presei franceze. Între 1946 și 1947, Uderzo a desenat scurte benzi umoristice pentru pagina dedicată copiilor a ziarului din Toulouse 'La Démocratie' precum 'Les Aventures de Jacky', 'Clodo et son Oie' și 'Zidor Chasseur'.
Uderzo a desenat alte câteva benzi desenate umoristice fantasy pentru revista 'O.K.' aparținând Société d'Éditions Enfantines, precum 'Arys Buck' (1946-1947), 'Prince Rollin' (1947) și 'Belloy l'Invulnérable' (1948-1949), toate plasate în Evul Mediu. Dintre acestea trei, 'Belloy' s-a dovedit a avea cea mai mare putere de rezistență și a continuat să reapară în reviste de benzi desenate de-a lungul anilor 1950. Pentru Colecția Bison, publicată de Lucien Dejoie, el a realizat și o carte de benzi desenate numită 'Watoki le Valeureux' (1949).
Reporter și ilustrator pentru 'France Dimanche' (1949-1951), el a realizat desene despre evenimente și a fost unul dintre cei câțiva artiști care au lucrat la benzile desenate verticale 'Le Crime Ne Paie Pas' (1950-1951) a jurnalistului Paul Gordeaux. Uderzo a mai lucrat la seria spin-off, 'Les Amour Célebres' (1950), care s-a ocupat de povești romantice din istorie și a ilustrat o adaptare în benzi desenate după romanul 'gotic' al lui Mildred Davis 'La Chambre du Haut' (1951). Alte lucrări în ziar au inclus benzi publicitare pentru 'Colgate and Palmolive' (1950-1951) sau ilustrații pentru secțiunea de film 'Le Film du Jour' din revista 'L'Aurore' (1956), indică https://www.lambiek.net/.
Între 1953 și 1958, Uderzo s-a aflat pentru o perioadă în Belgia unde, a ilustrat, pe lângă altele, povești educaționale și benzi verticale pentru ziarul 'La Libre Belgique'.
Cea mai importantă persoană din cariera lui Uderzo a fost René Goscinny, alături de care a creat cele mai populare și mai cunoscute lucrări. Colaborarea lor fructuoasă a început în noiembrie 1951, când a ilustrat 'Qui a Raison?'. În 1957, Uderzo și Goscinny au debutat în revista 'Tintin'. Prima lor creație a fost 'Poussin et Poussif' (1957-1958), o serie de gag-uri despre un bebeluș, Poussin, care este păzit de câinele Poussif.
'Oumpah-pah' (1958-1962) a debutat în revista 'Tintin' pe 2 aprilie 1958. 'Oumpah-pah' a fost prima capodopera a lui Goscinny și Uderzo, care includea deja elemente pe care autorii le-au readus ulterior în 'Astérix'. Nativii americani îi sperie pe coloniștii europeni cu puterea lor fizică și se ascund în tufișuri și copaci, asemenea galilor din 'Astérix'. Seria clasică a fost tradusă în multe limbi, inclusiv olandeză, germană, daneză, norvegiană, suedeză, finlandeză, spaniolă, portugheză, poloneză, rusă.
În 1959, cei doi prieteni au înființat o nouă revistă numită 'Pilote', în colaborare cu François Clauteaux, care a fost editor. Primul număr al revistei din 29 octombrie 1959, prezintă primul serial al aventurilor eroului gal Astérix, care s-a vândut, imediat, în peste 300.000 de exemplare. În 50 de ani de existență, aventurile lui Astérix, căruia i s-au alăturat Obelix, câinele Idefix, Panoramix, Abraracourcix, Assuracentourix, au fost traduse în 115 limbi și dialecte și reprezintă unul dintre cele mai mari succese mondiale din domeniul cărților de benzi desenate - peste 380 de exemplare vândute în întreaga lume, notează site-ul https://asterix.com/.
Prietenul său Goscinny a murit în 1977, la doar 51 de ani, fapt ce a avut un impact puternic asupra lui Uderzo. Însă, după doi ani, a reluat aventurile lui Astérix, scriind chiar el scenariul și realizând ilustrațiile pentru alte șapte albume, înființând chiar propria editură, Albert-René. În noiembrie 2002 a lansat un album special, o ediție de lux 'Astérix in Belgium', un tribut adus lui René Goscinny (doar în limba franceză).
În 2013, el a anunțat că nu mai poate continua să deseneze, cedând locul pentru realizarea noilor aventuri ale lui Astérix desenatorului Didier Conrad și scenaristului Jean-Yves Ferri, dar și-a păstrat drepturile de supervizare asupra noilor albume, dintre care ultimul, 'La fille de Vercingetórix', a fost lansat în 2019, conform https://le-monde-de-la-bd.com/.
Au fost publicate până în prezent, 40 de albume, ultimele în 2021 - 'Astérix and the Griffin' (autor text Jean-Yves Ferri, ilustrator Didier Conrad) și în 2023 - 'Astérix and the white Iris' (autor text Fabcaro, ilustrator Didier Conrad). În octombrie 2025 este prevăzută lansarea celui de-al 41-lea album cu aventurile galilor 'Astérix in Lusitania', arată https://asterix.com/.
Succesul albumelor de benzi desenate a făcut ca unele dintre aceste aventuri să fie transpuse într-o serie de desene animate și în patru filme cu actori. Începând din anii '60, Astérix și Obelix au devenit personaje de desene animate în: 'Astérix the Gaul' (1967), 'Astérix and Cleopatra' (1968), 'The Twelve Tasks of Astérix' (1976), 'Astérix Versus Caesar' (1985), 'Astérix in Britain' (1986), 'Astérix and the Big Fight' (1989), 'Astérix Conquers America' (1994), 'Astérix and the Vikings' (2006), 'Astérix: The Mansions of the Gods' (2014), 'Astérix: The Secret of the Magic Potion' (2018).
Din 1999, aventurile lor au fost transpuse și pe marele ecran: 'Astérix and Obelix Take on Caesar' (1999, cu actorii Christian Clavier și Gérard Depardieu), 'Astérix & Obelix: Mission Cleopatra' (2002, cu Monica Bellucci, Christian Clavier, Gérard Depardieu), 'Astérix at the Olympic Games' (2008, cu Clovis Cornillac și Gérard Depardieu), 'Astérix and Obelix: God Save Britannia' (2012, cu Édouard Baer, Gérard Depardieu, Roberto Benigni, Alain Delon și Catherine Deneuve), 'Astérix & Obelix: The Middle Kingdom' (2023, cu Guillaume Canet și Gilles Lellouche), potrivit https://www.tvfindr.com/.
Un parc tematic 'Astérix' a fost deschis la 30 aprilie 1989, la Plailly, departamentul Oise, la 30 km distanță de Paris, conform https://asterix.com/.
Ilustratorul francez a fost onorat cu titlul de Cavaler (1985) și Ofițer (2013) al Legiunii de Onoare franceze (1985), precum și cu titlul de Cavaler al Ordinul Leului Olandez (2006). A primit un Premiu 'Max und Moritz' (2004), un Premiu Eisner (2005) și, la 15 octombrie 2009, un doctorat onorific de la Universitatea din Paris. Numele său a inspirat un premiu dedicat benzilor desenate în 2003, și anume Premiul Albert-Uderzo, arată https://www.lambiek.net/.
Desenatorul Albert Uderzo s-a stins din viață la 24 martie 2020, la vârsta de 92 de ani, în casa lui din Neuilly, în apropiere de Paris, potrivit https://asterix.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)