logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Municipiului București

Lansarea volumului 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane'

Muzeul Municipiului București vă invită să participați sâmbătă, 17 mai, ora 13.00, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', autor Adrian Majuru, istoric, antropolog, manager al Muzeului Municipiului București.

Evenimentul va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), loc care găzduiește Muzeul Vârstelor, primul proiect muzeal de antropologie urbană din România.

Alături de Adrian Majuru vor participa Cristina Glavce, cercetător științific și Marin Constantin, director al Institutului de Antropologie 'Francisc I. Rainer', Cătălin D. Constantin, antropolog și scriitor, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Octavian Buda, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București și Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, membru în Academia Europaea.

Acest proiect editorial reprezintă un șantier deschis în memoria chipurilor noastre, cu referire la mediul urban românesc, și în mod particular la orașul București. Piesele comentate în acest volum sunt din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Volumul de față reprezintă prelungirea tematică a proiectului expozițional de antropologie urbană Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute, inaugurat în ziua de 19 decembrie 2016, la Casa Filipescu-Cesianu, administrată de Muzeul Municipiului București.

De altfel, însăși fizionomia urbană - de la copilărie la senectute - este bogat ilustrată în cuprinsul acestei lucrări.

'Narațiunea dorește să deschidă un șantier în preocupările generațiilor viitoare, să determine o atitudine pozitivă față de celălalt și, eventual, să forțeze o prognozare afectivă, emoțională, între oamenii și orașul pe care-l consumă cu fiecare generație. Aceasta deoarece, viața noastră se măsoară obiectiv, mecanic, în timp real, de zile, ore și clipe. Aceeași viață însă se folosește de stimulii interiori ai unui alt timp, mai vechi, imuabil, perceptual. De aceea, forța factorilor ține de mecanica acțiunii, iar conținutul acesteia ține de intensitatea percepției.

Lumea noastră se schimbă. Timpul trăit devine cea mai importantă investiție. Și dorința cu cea mai mare greutate. Urmează timpul oferit celuilalt și familiei, aflat în mers sincron cu timpul profesiei. Totul va orbita în jurul acestei ecuații: timpul trăit și timpul profesional. Rezultatul dorit este echilibrul interior și deschiderea continuă spre nou, către exterior.

Aceasta va deveni curând o realitate, care va transcende vârste, spații culturale, de gen sau confesiune.

Timpul rămas pentru Cunoaștere, pentru descoperirea de noi preocupări cotidiene, va fi tot mai restrâns și prețios, fiind destinat mai mult dezvoltării profesionale. Presiunea responsabilităților coboară spre vârstele adolescenței, iar efortul de maturizare va cunoaște mai multe praguri. Prioritățile vârstelor, care se îndreaptă către trezire sau pătrundere de ani, diferă dramatic față de așteptările generațiilor anterioare, deoarece și orizonturile profesionale și sociale sunt diferite.

Această carte este atât o poveste despre intimitate cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz' - a scris Adrian Majuru pe coperta cărții apărută la Editura Oscar Print.

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].