Consiliul European din 20-21 martie; pe agendă, competitivitatea și apărarea

Liderii UE se reunesc la Bruxelles, într-o reuniune formală, în zilele de 20-21 martie 2025, pentru a discuta despre competitivitate și pentru a aborda evoluțiile recente din Ucraina și următorii pași în materie de apărare. Consiliul European din 20-21 martie se desfășoară în continuarea Consiliului European extraordinar din 6 martie pe tema apărării Europei în noul context geopolitic. Participă la un prânz de lucru și secretarul general al ONU, António Guterres, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Alte subiecte de pe agenda reuniunii includ următorul cadru financiar multianual (CFM), migrația, cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, multilateralismul și alte probleme globale.
Confruntată cu provocări complexe multiple, UE trebuie să-și consolideze competitivitatea și să consolideze autonomia strategică deschisă și reziliența Europei, pentru a rămâne prosperă și a-și menține poziția de lider global, se arată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Din perspectiva concluziilor anterioare, inclusiv a celor din aprilie 2024, a declarației de la Budapesta privind un nou acord de competitivitate și a propunerilor recente ale Comisiei privind busola competitivității, dezbaterea liderilor privind competitivitatea se va concentra pe trei domenii prioritare: simplificare, energie și uniunea economiilor și a investițiilor. În context se va discuta și despre: inovarea, reînnoirea și decarbonizarea industriei; crearea, menținerea și recunoașterea competențelor; sectorul autovehiculelor, al oțelului și al metalelor.
Cu privire la Ucraina, pe site-ul Consiliului se arată că, pentru realizarea 'păcii prin forță', Ucraina trebuie să se afle în cea mai puternică poziție posibilă atât înaintea negocierilor pentru încheierea războiului, cât și în timpul lor și ulterior. În acest context, liderii UE vor trece în revistă evoluțiile recente. În vederea negocierilor pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, UE salută declarația comună a Ucrainei și a Statelor Unite, inclusiv propunerile de acord de încetare a focului, eforturile umanitare și reluarea de către SUA a schimbului de informații și a furnizării de asistență în materie de securitate. UE este pregătită să își îndeplinească pe deplin rolul în sprijinirea etapelor viitoare, împreună cu Ucraina, SUA și alți parteneri, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Sursa citată mai arată că, până în prezent, UE a oferit 135,4 miliarde de euro Ucrainei, dintre care 49,2 miliarde euro au constat în sprijin militar. În ceea ce privește sprijinul financiar, UE va contribui în 2025 cu 30,6 miliarde de euro, inclusiv finanțare prin Mecanismul pentru Ucraina și din împrumuturile cu utilizare accelerată a veniturilor extraordinare G7.
Cu privire la apărare, la ultima reuniune a Consiliului European (6 martie), liderii au cerut mobilizarea mai rapidă a procedurilor și finanțării necesare. Ei au identificat, de asemenea, un set de domenii prioritare de acțiune la nivelul UE și în deplină coerență cu NATO, inclusiv: apărare aeriană și antirachetă; sisteme de artilerie; rachete și muniție; drone și sisteme antidrone; factorii de sprijin strategic; mobilitatea militară; inteligența artificială, sectorul cibernetic și războiul electronic. Se așteaptă, de asemenea, ca liderii UE să discute următorii pași în urma prezentării Cărții albe privind viitorul apărării europene. Parlamentul European a adoptat, la 12 martie 2025, o rezoluție referitoare la Cartea albă privind viitorul apărării europene.
Liderii UE vor avea și un prim schimb de opinii cu privire la următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE și noile resurse proprii, o formă de venit care ajută la finanțarea cheltuielilor UE.
Liderii UE vor aborda și cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, în special din Gaza, din punctul de vedere al punerii în aplicare a acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, și în Siria.
În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, UE se declară profund alarmată de escaladarea militară dramatică din regiune și de riscul pe care aceasta îl reprezintă pentru întreaga regiune. Uniunea este, de asemenea, pe deplin angajată să contribuie la detensionarea situației și la reducerea tensiunilor și să continue să ofere asistență adaptată nevoilor oamenilor din regiune, în special celor mai vulnerabili, precum și să își intensifice angajamentul umanitar.
Migrația rămâne o prioritate cheie pentru Consiliul European, iar în cadrul întâlnirii liderilor, aceștia vor urmări concluziile anterioare și vor analiza progresul în ceea ce privește returnările, în baza informațiilor transmise de președinta Comisiei prin scrisoarea sa.
Nu în ultimul rând, liderii UE vor avea un schimb de opinii privind multilateralismul și oceanele cu secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unui prânz de lucru.
***
Anterioara reuniune a Consiliului European din 6 martie 2025 a fost una extraordinară și s-a desfășurat în contextul noii dinamici a negocierilor pentru 'o pace cuprinzătoare, justă și durabilă' între Ucraina și Rusia. Astfel, liderii UE au concluzionat că războiul din Ucraina are implicații mai largi pentru securitatea europeană și internațională și că o serie de principii trebuie respectate: nu pot exista negocieri cu privire la Ucraina fără Ucraina; nu pot exista negocieri care afectează securitatea europeană fără implicarea Europei; orice suspendare a ostilităților sau încetare a focului poate avea loc numai ca parte a unui proces de obținere a unui acord de pace cuprinzător; orice acord de pace trebuie să fie însoțit de garanții de securitate solide și credibile pentru Ucraina, care să contribuie la descurajarea unei viitoare agresiuni din partea Rusiei; pacea trebuie să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.
Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul 'concluziilor', adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituție.
Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfășoară și reuniuni informale sau extraordinare ale șefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declarație decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.