20 martie - Ziua internațională a fericirii (ONU)

Ziua internațională a fericirii este marcată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.
Pentru ediția din acest an a Zilei internaționale a fericirii, site-ul oficial al evenimentului, dayofhappiness.net, propune sloganul 'Generozitate și afecțiune' ('Sharing and caring'). În felul acesta, organizatorii ne amintesc faptul că fericirea de durată provine din grija față de ceilalți și din sentimentul că facem parte din ceva mai mare decât noi.
Prin intermediul a trei pași simpli, oricare dintre noi poate face ca tema de anul acesta să devină realitate, aducând bucurie și fericire pentru noi și cei apropiați. Primul pas: gândește-te la ceva ce ți-a fost util sau te-a însuflețit recent. Poate fi o idee, un citat, o imagine, un podcast, un articol, o carte sau un loc. Cel de-al doilea pas: gândește-te la cineva care ar putea beneficia, la rândul său, de ceea ce ți-a folosit ție sau te-a inspirat. Poate fi un vecin, un membru de familie, un coleg, un prieten sau cineva cu care nu ai mai intrat de mult în contact. Cel de-al treilea pas: împarte și arată că-ți pasă. Trimite ceea ce crezi că le va face altora ziua mai bună, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, mesajelor vocale, telefonului sau, nu în ultimul rând, în persoană!
Odată realizați cei trei pași, împărtășește-i cu toată lumea pe rețelele de socializare, încurajează-i și pe alții să facă la fel și folosește hashtag-ul #InternationalDayOfHappiness, notează dayofhappiness.net.
În cuvintele istoricului și filosofului american Howard Zinn, 'Nu e nevoie să realizăm fapte mărețe, eroice pentru a schimba lumea în bine. Gesturile mici de bunăvoință, atunci când sunt realizate de milioane de oameni, pot aduce transformarea în bine', se arată la dayofhappiness.net.
Ediția din 2024 a avut tema 'Mai fericiți împreună' ('Happier Together'). 'În vremuri de incertitudine și conflict, motto-ul din acest an ne reamintește că fericirea de durată provine din sentimentul conexiunii cu ceilalți și din apartenența la ceva mai mare', potrivit sursei menționate.
Ziua internațională a fericirii poate fi sărbătorită și prin promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se află eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educație și la sănătate, reducerea inegalităților, combaterea încălzirii climatice.
Finlanda a fost desemnată, pentru cel de-al șaptelea an consecutiv, țara cu cea mai fericită populație din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report publicat la 20 martie 2024, cu prilejul Zilei internaționale a fericirii, informează DPA. România ocupă locul 32, cu 6.491 de puncte, în scădere față de anul 2023 când s-a clasat pe locul 24. Raportul a luat în calcul perioada 2021-2023 și a avut la bază evaluări subiective privind bunăstarea populației dintr-o anumită țară.
Toate țările nordice se situează în primele zece locuri, Finlanda fiind urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. Norvegia se situează pe locul al șaptelea.
Clasamentul include 143 de țări. Cercetătorii nu au detaliat în cadrul raportului motivele exacte pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât alte națiuni ale lumii. Cu toate acestea, au identificat un număr de factori-cheie care, de regulă, îi face pe oameni să se simtă fericiți, cum ar fi sprijinul social, veniturile, libertatea și lipsa corupției.
''Așadar, nu e neapărat vorba de fericire în sensul de a țopăi de fericire, de o bucurie a momentului. Este vorba mai degrabă de un sentiment de mulțumire. Cred că este un aspect important'', a declarat pentru DPA Jan-Emmanuel De Neve, unul dintre autorii World Happiness Report.
Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației ''Economiști pentru pace și securitate'', un ONG afiliat ONU. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.dayofhappiness.net
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Mihail Sebastian, dramaturg, prozator și eseist
Mihail Sebastian, pseudonimul literar al lui Iosef M. Hechter, s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască, notează humanitas.ro A urmat cursul elementar și Liceul 'N. Bălcescu' în orașul natal. În 1926, și-a susținut bacalaureatul
29 mai - Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii
La 29 mai 2025 este marcată Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, fiind instituită în anul 2000 de Adunarea Generală a ONU prin adoptarea textului Rezoluției 57/129. Această zi internațională este marcată anual, fiind cunoscută și sub denumirea Ziua internațională a Căștilor Albastre. Prin acest demers este adus un oma
29 mai - Ziua Eroilor
La 29 mai 2025 este sărbătorită Ziua Eroilor, fiind celebrată, în fiecare an, concomitent cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, aducând în prim plan memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamu
SĂRBĂTORI: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)
Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 29 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști). Biserica sărbătorește Înălțarea într-o zi de joi, înainte de Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime sau Rusalii). Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu sfânt ș
CITATUL ZILEI
'O oră nu este doar o oră, ea este un vas plin de parfumuri, de tonuri, de planuri și climate. Ceea ce noi numim realitate este o relație anume între sentimente și amintiri.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai
Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai
Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan
Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)
Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform