logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

20 martie - Ziua internațională a fericirii (ONU)

Image

Ziua internațională a fericirii este marcată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.

Pentru ediția din acest an a Zilei internaționale a fericirii, site-ul oficial al evenimentului, dayofhappiness.net, propune sloganul 'Generozitate și afecțiune' ('Sharing and caring'). În felul acesta, organizatorii ne amintesc faptul că fericirea de durată provine din grija față de ceilalți și din sentimentul că facem parte din ceva mai mare decât noi.

Prin intermediul a trei pași simpli, oricare dintre noi poate face ca tema de anul acesta să devină realitate, aducând bucurie și fericire pentru noi și cei apropiați. Primul pas: gândește-te la ceva ce ți-a fost util sau te-a însuflețit recent. Poate fi o idee, un citat, o imagine, un podcast, un articol, o carte sau un loc. Cel de-al doilea pas: gândește-te la cineva care ar putea beneficia, la rândul său, de ceea ce ți-a folosit ție sau te-a inspirat. Poate fi un vecin, un membru de familie, un coleg, un prieten sau cineva cu care nu ai mai intrat de mult în contact. Cel de-al treilea pas: împarte și arată că-ți pasă. Trimite ceea ce crezi că le va face altora ziua mai bună, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, mesajelor vocale, telefonului sau, nu în ultimul rând, în persoană!

Odată realizați cei trei pași, împărtășește-i cu toată lumea pe rețelele de socializare, încurajează-i și pe alții să facă la fel și folosește hashtag-ul #InternationalDayOfHappiness, notează dayofhappiness.net.

În cuvintele istoricului și filosofului american Howard Zinn, 'Nu e nevoie să realizăm fapte mărețe, eroice pentru a schimba lumea în bine. Gesturile mici de bunăvoință, atunci când sunt realizate de milioane de oameni, pot aduce transformarea în bine', se arată la dayofhappiness.net.

Ediția din 2024 a avut tema 'Mai fericiți împreună' ('Happier Together'). 'În vremuri de incertitudine și conflict, motto-ul din acest an ne reamintește că fericirea de durată provine din sentimentul conexiunii cu ceilalți și din apartenența la ceva mai mare', potrivit sursei menționate.

Ziua internațională a fericirii poate fi sărbătorită și prin promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se află eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educație și la sănătate, reducerea inegalităților, combaterea încălzirii climatice.

Finlanda a fost desemnată, pentru cel de-al șaptelea an consecutiv, țara cu cea mai fericită populație din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report publicat la 20 martie 2024, cu prilejul Zilei internaționale a fericirii, informează DPA. România ocupă locul 32, cu 6.491 de puncte, în scădere față de anul 2023 când s-a clasat pe locul 24. Raportul a luat în calcul perioada 2021-2023 și a avut la bază evaluări subiective privind bunăstarea populației dintr-o anumită țară.

Toate țările nordice se situează în primele zece locuri, Finlanda fiind urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. Norvegia se situează pe locul al șaptelea.

Clasamentul include 143 de țări. Cercetătorii nu au detaliat în cadrul raportului motivele exacte pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât alte națiuni ale lumii. Cu toate acestea, au identificat un număr de factori-cheie care, de regulă, îi face pe oameni să se simtă fericiți, cum ar fi sprijinul social, veniturile, libertatea și lipsa corupției.

''Așadar, nu e neapărat vorba de fericire în sensul de a țopăi de fericire, de o bucurie a momentului. Este vorba mai degrabă de un sentiment de mulțumire. Cred că este un aspect important'', a declarat pentru DPA Jan-Emmanuel De Neve, unul dintre autorii World Happiness Report.

Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației ''Economiști pentru pace și securitate'', un ONG afiliat ONU. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.dayofhappiness.net

Afisari: 2755

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul