19 martie - Ziua pașaportului românesc

Ziua pașaportului românesc este marcată în fiecare an la 19 martie, dată la care, în 1912, a apărut prima lege modernă privind documentul de călătorie pașaportul, denumită 'Lege asupra pașapoartelor', promulgată de regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758.
'Pașaportul românesc are o istorie care acoperă mai mult de un secol și a evoluat de la o 'cărticică mică portativă', așa cum era descris în anul 1912 în cuprinsul 'Legii asupra pașapoartelor', la documentul electronic pe care astăzi peste 6,5 milioane de cetățeni români îl poartă în călătoriile lor', potrivit unui comunicat al Direcției Generale de Pașapoarte din 19 martie 2023.
''De la scrisori redactate manual la documente de călătorie ce stochează date biometrice, pașaportul constituie unul dintre cele mai circulate documente la nivel internațional, purtând în paginile sale istoria civilizațiilor trecute și prezente. Importanța acestuia a fost subliniată în 1920, atunci când Conferința de pace de la Paris a Ligii Națiunilor a stabilit primul set de standarde internaționale pentru pașaport'', menționează site-ul https://pasapoarte.mai.gov.ro/.
Deschiderea expoziţiei '19 martie - Ziua paşaportului românesc. 110 ani de evoluţie si performanţă pentru cetăţeni, alături de cetăţeni', proiect expoziţional organizat de Direcţia Generală de Paşapoarte, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Paşaportului Românesc, 19 martie, şi a aniversării a 110 ani de la promulgarea 'Legii asupra paşapoartelor', 2022.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Libertatea românilor de a călători peste granițele Dunării și ale Imperiului Habsburgic fusese deja recunoscută prin Regulamentele Organice ce au intrat în vigoare în 1830 în Moldova și în 1831 în Țara Românească, în care era menționat, pentru prima dată, și documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de pașaport, potrivit www.prefecturasuceava.ro și www.pasapoarteiasi.ro. Totodată, Regulamentul Organic stipula și obligația Agiei de a elibera 'răvașe de drum' celor care părăseau teritoriul țării și de a le cerceta pe cele ale celor care intrau în țară.
Deschiderea expoziţiei '19 martie - Ziua paşaportului românesc. 110 ani de evoluţie si performanţă pentru cetăţeni, alături de cetăţeni', proiect expoziţional organizat de Direcţia Generală de Paşapoarte, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Paşaportului Românesc, 19 martie, şi a aniversării a 110 ani de la promulgarea 'Legii asupra paşapoartelor', 2022.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Legea din 1912, însă, introducea primele principii generale pentru pașapoarte și pentru trecerea frontierei. Potrivit acesteia, 'Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi', notează site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro. Pașapoartele, emise în numele regelui, erau de forma unei cărți mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind 'compuse din 20 de pagini numerotate'. Fiecare pagină a pașaportului avea 'un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul 'ROMÂNIA', iar dedesubt cuvântul 'PASPORT' '. Cu toate că pașapoartele erau documente individuale de călătorie în străinătate, acestea cuprindeau și o rubrică dedicată însoțitorilor, în care puteau figura, pe lângă titular, soția, soțul și copiii minori.
Deschiderea expoziţiei '19 martie - Ziua paşaportului românesc. 110 ani de evoluţie si performanţă pentru cetăţeni, alături de cetăţeni', proiect expoziţional organizat de Direcţia Generală de Paşapoarte, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Paşaportului Românesc, 19 martie, şi a aniversării a 110 ani de la promulgarea 'Legii asupra paşapoartelor', 2022.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Ulterior, au fost introduse pașapoartele diplomatice (în 1920), pașapoartele de serviciu (în 1941) și pașapoartele colective.
Expoziţie de documente de călătorie cu ocazia Zilei Paşaportului Românesc sărbătorită la Timişoara.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES/ FOTO
Pașapoartele de serviciu se distingeau printr-o tehnică specială de prindere (lipire, broșare) a filelor de coperți, care crea un efect de evantai, potrivit unui comunicat al Direcției Generale de Pașapoarte remis AGERPRES în anul 2011. Dacă în acele vremuri autoritățile se confruntau cu documente de călătorie 'plăsmuite, drese ori prefăcute', transformările economice și politice care s-au succedat cu rapiditate la nivel european au determinat și o creștere a infracționalității în acest domeniu. Prevenirea falsificării pașapoartelor a determinat adoptarea unor măsuri la nivel european pentru creșterea gradului de siguranță a documentului de călătorie, astfel că la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat 'Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate și datele biometrice în pașapoartele și documentele de călătorie emise de statele membre', act obligatoriu ce asigură implementarea unor măsuri unitare pe întreg teritoriul UE. În conformitate cu acest regulament, România, în calitate de stat membru, a introdus pașapoartele electronice, emise începând cu data de 31 decembrie 2008.
În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Ruxandra Bratu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Directia Generala de Pasapoarte/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)
La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)
Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra
Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia
PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill
Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,
A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)
În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro
Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC