DOCUMENTAR: 5 ani de la declararea pandemiei de COVID-19 (11 martie)

COVID-19 este o boală cauzată de virusul SARS-CoV-2, care a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid. A fost declarată pandemie globală la 11 martie 2020 de Organizația Mondială a Sănătății. În mai 2023 s-a anunțat că boala nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. Cu toate acestea, virusul continuă să circule în comunități și rămâne un risc potențial grav pentru sănătate, potrivit https://www.ecdc.europa.eu/.
La 12 decembrie 2019, un grup de pacienți din provincia Hubei din China, orașul Wuhan, a început să prezinte simptomele unei boli atipice asemănătoare pneumoniei, care nu răspundea bine la tratamentele standard.
La 31 decembrie 2019, biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din China a fost informat cu privire la mai multe cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută, cu simptome precum dificultăți de respirație și febră, apărute în Wuhan, China. Toate cazurile inițiale păreau a fi conectate cu piața angro de fructe de mare Huanan, detalia https://www.cdc.gov/.
La 3 ianuarie 2020 China a informat OMS că a identificat peste 40 de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută, iar la 7 ianuarie 2020 oficiali din domeniul sănătății publice din China au identificat un nou coronavirus ca agent cauzator al focarului.
La 10 ianuarie 2020, OMS a început să folosească sintagma 'Noul Coronavirus 2019' sau '2019-nCoV' pentru a se referi la boala care provocase focarul din Wuhan, China.
Cercetătorul și virusologul Edward C. Holmes de la Universitatea din Sydney, Australia, postează online, la aceeași dată, că secvența genomului viral al pneumoniei necunoscute a fost încărcată în GenBank ca 'Wuhan-Hu-1'. Holmes a mai precizat că măsura a fost luată în colaborare virusologul Yong-Zhen Zhang de la Universitatea Fudan, Shanghai, în colaborare cu Școala de Sănătate Publică din Shanghai, Spitalul Central din Wuhan, Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Wuhan, Institutul Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Comunicabile, Centrul Chinez pentru Controlul Bolilor și Universitatea din Sydney. Câteva ore mai târziu, Holmes și Zhang au publicat secvențierea genomului.
La 13 ianuarie 2020, Ministerul Sănătății Publice din Thailanda a confirmat primul caz al virusului SARS-CoV-2 în afara Chinei.
La 19 ianuarie 2020, la nivel mondial, erau raportate 282 de cazuri confirmate în patru țări: China (278 de cazuri), Thailanda (2 cazuri), Japonia (1 caz) și Republica Coreea (1 caz).
La 23 ianuarie 2020, orașul Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, a fost plasat în carantină din cauza focarului de coronavirus din 2019.
OMS a anunțat la 11 februarie 2020 că numele oficial al bolii care a provocat epidemia de noul coronavirus din 2019 este 'COVID-19'. Numele acestei boli este o versiune abreviată a 'Coronavirus Disease 2019' (Boala Coronavirus 2019).
Pe măsură ce Italia a devenit un focar global de COVID-19, la 23 februarie 2020, guvernul italian a emis Decretul-Lege nr. 6, care conținea măsuri urgente pentru a limita și gestiona urgența epidemiologică cauzată de COVID-19, blocând efectiv țara.
La 11 martie 2020, după mai mult de 118.000 de cazuri în 114 țări și 4.291 de decese, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie.
La 13 martie 2020, Administrația Trump a declarat urgență la nivel național și a emis o interdicție suplimentară de călătorie pentru cetățenii din afara SUA care proveneau din 26 de țări europene, din cauza COVID-19, amintește pagina https://www.cdc.gov/museum/timeline/covid19.html.
Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie 2020, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecțiuni preexistente foarte grave. România raportase primul caz de infectare la 26 februarie 2020.
La 27 martie 2020, Administrația SUA a semnat Actul CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security), care includea finanțare de 1.200 de dolari per adult (cu plăți extinse pentru familiile cu copii), beneficii de șomaj extinse, împrumuturi scuzabile pentru întreprinderile mici, împrumuturi pentru industrii și corporații importante și finanțare extinsă pentru guvernele de stat și locale, ca răspuns la criza economică provocată de COVID-19. Apple, în parteneriat cu HHS (Departamentul de Sănătate), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și Grupul Operativ de la Casa Albă, a lansat o aplicație cu un chestionar privind simptomele și expunerea la COVID-19, care indica populației cum să se izoleze și să monitorizeze simptomele, oferind recomandări privind testarea.
Cu peste 18.600 de decese și mai mult de 500.000 de cazuri confirmate în mai puțin de patru luni, la 10 aprilie 2020, SUA au devenit țara cu cele mai multe cazuri și decese raportate de COVID-19, depășind Italia și Spania. Cu 159.937 de cazuri confirmate, statul New York avea la acel moment mai multe cazuri raportate de COVID-19 decât Spania (153.000), Italia (143.000) sau China (82.000).
Din decembrie 2019, peste 760 de milioane de cazuri și 6,9 milioane de decese au fost înregistrate în întreaga lume, dar se consideră că numărul real este mai mare. Peste 13 miliarde de doze de vaccin pentru prevenirea COVID-19 au fost administrate până în iunie 2023, conform https://www.who.int/.
În România, s-a înregistrat până în prezent un total cumulat de 3.568.419 cazuri raportate către OMS, iar cel mai mare număr de decese săptămânale cauzate de COVID-19 a fost consemnat în săptămâna 43 din octombrie 2021, acesta fiind de 3.072, potrivit https://www.graphs.ro/. Conform https://covid19.geo-spatial.org/, până la 14 noiembrie 2022, numărul total de decese înregistrate în România a fost de 67.237, estimările până în prezent indicând 68.929 de decese (https://www.worldometers.info/).
Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, frisoanele și durerea în gât, dar există și o listă mai extinsă de posibile manifestări. Majoritatea oamenilor se recuperează complet fără a avea nevoie de tratament în spital, însă cazurile severe necesită spitalizare, avertizează https://www.who.int/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.cdc.gov
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/