Consiliul Afaceri Externe al UE: Adoptarea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei (24 februarie)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 24 februarie 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Liban și UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), conflictul din Republica Democratică Congo, situația din Iran etc. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/ și AFP.
Consiliul Afaceri Externe este prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
La împlinirea a trei ani de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal, prin videoconferință, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha. Cele mai recente evoluții pe acest subiect constau în aprobarea, la 19 februarie 2025, de către ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE, a celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include, între altele, o interdicție de a importa aluminiu rusesc în UE, conform AFP. Noul pachet de sancțiuni al UE mai vizează alte 73 de petroliere 'fantomă', utilizate de Rusia pentru a ocoli sancțiunile deja existente menite să limiteze exporturile de petrol rusesc. Potrivit unui raport al Școlii economice din Kiev, circa 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din 'flota fantomă' la scară mondială. O interdicție de a importa unele minereuri sau metale precum cromul este de asemenea inclusă în pachetul de sancțiuni. Aceste noi sancțiuni urmează să fie adoptate, în mod formal, în cadrul reuniunii CAE din 24 februarie 2025.
La reuniunea din 24 februarie a CAE, miniștrii vor avea o discuție cu privire la cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din întreaga regiune, acordând o atenție deosebită Siriei, Libanului și UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees). UE salută acordul de încetare a focului semnat la 27 noiembrie 2024 între Israel și Liban, în urma eforturilor de mediere depuse în special de Franța și de Statele Unite, care îndeamnă părțile să pună în aplicare Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU din 11 august 2006. Rezoluția implică încetarea totală a ostilităților între Israel și Liban și prevede că numai armata libaneză și personalul ONU de menținere a păcii (Forța interimară a ONU în Liban - UNIFIL) pot fi desfășurate între frontiera israeliană și râul Litani din Liban, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
Totodată UE și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește consecințele legislației israeliene adoptate la 28 octombrie 2024 asupra capacității UNRWA de a-și exercita mandatul. Totodată, UE subliniază rolul esențial al UNRWA, care oferă sprijin vital populației civile atât în Gaza, cât și în regiunea mai largă. UNRWA, Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA) este o agenție a ONU ce oferă asistență și protecție pentru refugiați palestinieni, fiind finanțată aproape în întregime prin contribuții voluntare din partea statelor membre ONU.
Consiliul Afaceri Externe va avea, totodată, un schimb de opinii cu privire la escaladarea continuă a conflictului din estul Republicii Democratice Congo și la impactul acestuia asupra țării și a întregii regiuni. La 25 ianuarie 2025, UE a condamnat cu fermitate capturarea orașului Minova din 21 ianuarie, urmată de capturarea orașului Sake la 23 ianuarie de către M23. Uniunea s-a declarat îngrijorată cu privire la escaladarea continuă a conflictului din estul Republicii Democratice Congo (RDC), agravată de noua ofensivă a M23, sprijinită de forțele armate ruandeze, considerând că aceasta subminează eforturile conduse de Africa de a se ajunge la o soluționare pașnică a conflictului, notează https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, Consiliul va avea o discuție cu privire la Iran. În 2011, UE a introdus un regim de sancțiuni împotriva Iranului ca răspuns la încălcări grave ale drepturilor omului în această țară. De atunci, măsurile restrictive au fost reînnoite anual și au fost prelungite ultima dată până la 13 aprilie 2025. În 11 noiembrie 2024, UE a extins sfera de aplicare a regimului de sancțiuni la adresa Iranului legate de rachete și drone.
La capitolul ''afaceri curente'', Consiliul Afaceri Externe se va concentra asupra evenimentelor recente și evoluțiilor rapide în materie de securitate și apărare. Înalta Reprezentantă va găzdui un dineu cu comisarul general al Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, precum și cu coordonatoarea specială interimară a Organizației Națiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu și coordonatoarea principală a ONU pentru ajutor umanitar și reconstrucție pentru Gaza, Sigrid Kaag, care va participa la reuniune prin videoconferință.
***
Anterioara reuniune formală a Consiliului Afaceri Externe s-a desfășurat la 27 ianuarie 2025. În cadrul discuției, miniștrii au dezbătut modalități de intensificare a sprijinului militar al UE pentru Ucraina și au convenit asupra reînnoirii măsurilor restrictive ale UE având în vedere acțiunile continue ale Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina pentru încă șase luni, până la 31 iulie 2025. de asemenea, Consiliul Afaceri Externe a discutat despre relațiile UE cu Statele Unite, în urma inaugurării președinției lui Donald Trump. La sfârșitul reuniunii, Înalta Reprezentantă, Kaja Kallas, a subliniat că politicile noii administrații a SUA au implicații majore asupra Uniunii Europene și că Europa trebuie ''să strângă rândurile și să rămână unită'', conform https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.