23 februarie - Ziua hidrografului militar

Ziua hidrografului militar este marcată, anual, la 23 februarie. În 2025 se împlinesc 99 de ani de la înființarea Serviciului Hidrografic Maritim, prin Decizia Ministerială nr. 126 din 23 februarie 1926, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare din 1912, cu sediul în clădirea Școlii Navale din Constanța (în prezent clădirea adăpostind Muzeul Marinei Române), conform site-ului Direcției Hidrografice Maritime 'Comandor Alexandru Cătuneanu', https://www.dhmfn.ro/.
Serviciul Hidrografic Maritim avea, la momentul înființării, ca atribuții 'să se ocupe cu studiile, sondajele și ridicările relative la fluviu și mare, preocuparea, păstrarea și asigurarea navelor cu hărțile și instrumentele necesare navigației și ridicărilor hidrografice, controlul cronometrelor, executarea semnalului de oră în portul Constanța, date meteorologice, aerologice și oceanografice', indică https://www.roarmy.ro/.
Sursa foto: navy.ro
În prezent, hidrografii militari au ca principal obiectiv completarea și actualizarea bazei de date, în vederea realizării hărților marine de navigație și a documentelor nautice pentru zona de responsabilitate din Marea Neagră, se arată pe site-ul Forțelor Navale Române, https://www.navy.ro/.
Prima structură de cercetare hidrografică a fost Secția specială pentru lucrări hidrografice la Dunăre și la Mare înființată în 1897 și condusă de locotenent comandorul Alexandru Cătuneanu, specialist hidrograf, cu studii de specialitate în Franța și participant la două campanii hidrografice în Orientul Îndepărtat și Caledonia. În 1900, după o activitate complexă de patru ani, a fost întocmită prima hartă marină românească, cunoscută sub denumirea Harta Cătuneanu. Tipărită la Paris, în același an, harta a primit medalia de aur la expoziția universală din capitala Franței. Actualizată și retipărită în 1929, ea a fost folosită în marina română până în 1952.
Sursa foto: navy.ro
În perioada 1926-1940, militarii hidrografi au executat numeroase acțiuni specifice, între care: executarea de măsurători hidrografice la gurile Dunării, executarea de prospecțiuni pentru extinderea portului Constanța, editarea hărților de navigație la scara 1: 50.000 în zona de litoral românesc. Între anii 1940-1945, Serviciul Hidrografic Maritim a asigurat, din punct de vedere hidrografic și hidrometeorologic, acțiunile de luptă ale Marinei Militare. Apoi, până în 1955, Serviciul a participat la reamenajarea pentru navigație a căilor fluviale și a litoralului și a editat peste 20 de hărți noi de navigație, la diferite scări, pentru zona de vest a Mării Negre.
Serviciul Hidrografic Maritim a fost reorganizat în Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al R.P.R. nr. 2444, emisă la 11 noiembrie 1955. Până în 1990, DHM a desfășurat numeroase acțiuni în folosul navelor românești militare și civile precum construirea și punerea în funcțiune a farurilor Constanța (1960) și Sf. Gheorghe (1968), editarea 'Cărții Pilot a Mării Negre' și a avizelor pentru navigatori, indică site-ul oficial al instituției, https://www.dhmfn.ro/.
Sursa foto: navy.ro
După 1990, instituția, reorganizată, a editat, printre altele, 37 de hărți de navigație naționale, în 2002 a realizat prima Hartă Electronică de Navigație (ENC) din România, iar în perioada 2002-2003 a realizat Sistemul Meteorologic Integrat Național al Forțelor Navale (SIMIN - FN).
Activitatea Direcției Hidrografice Maritime a fost stabilită și reglementată prin Legea nr. 395 din 2004 privind activitatea hidrografică maritimă, instituția dobândind statutul de autoritate națională în acest domeniu.
DHM a devenit, din ianuarie 2007, reprezentanta Guvernului României, în calitate de stat membru al Organizației Hidrografice Internaționale (OHI), iar din 2008, este acreditată ca instituție ce desfășoară activități de cercetare științifică, fiind implicată în proiecte cu finanțare națională și europeană, potrivit sursei menționate anterior.
Sursa foto: navy.ro
În 2012, Direcția a devenit cel de-al 27-lea oficiu hidrografic recunoscut pe plan mondial ca producător de hărți electronice de navigație, prin afilierea la Centrul Internațional pentru hărți electronice de navigație (IC-ENC), de pe lângă Oficiul Hidrografic al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Un an mai târziu, IC-ENC a validat și a distribuit pe plan internațional prima hartă electronică de navigație, produsă de specialiști români, 'Harta nr. RO405002' (harta electronică echivalentă hărții marine 1.050.02 De la Capul Tuzla la Capul Midia). În perioada 2016-2019, IC-ENC a validat încă 30 de hărți electronice de navigație.
Primele hărți navale speciale tip NATO și un act normativ specific au fost întocmite în 2015, indică site-ul https://www.dhmfn.ro/. Laboratorul avize pentru navigatori (AWNIS) are și atribuții specifice unei celule AWNIS (Serviciul de informații de Navigație Aliat Global), care participă la exercițiile militare internaționale ale Forțelor Navale cu informații privind securitatea și siguranța navigației (SASON) pentru asigurarea libertății de navigație. Au fost elaborate publicații nautice noi, care conțin specificațiile tehnice necesare întocmirii hărților navale speciale tip NATO, și toate hărțile de navigație românești au început să fie realizate în sistemul geodezic internațional WGS84.
Din 2020, toate hărțile de navigație maritimă întocmite au cod QR, prin scanarea căruia se va accesa site-ul DHM și se vor putea vizualiza actualizările pentru fiecare hartă. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform