Sesiune informală a liderilor Uniunii Europene pe tema apărării europene (3 februarie)
Liderii Uniunii Europene se reunesc informal la 3 februarie 2025, la Palais d'Egmont din Bruxelles, pentru a discuta despre apărarea europeană. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a fost invitat să participe la prânz, iar prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, a fost invitat la dineu, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Liderii UE vor discuta despre apărarea europeană și despre modalitățile de consolidare a capabilităților de apărare, într-un context de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de intensificare a atacurilor hibride și cibernetice asupra statelor membre și de situația din Orientul Mijlociu. 'O apărare eficace este un bun comun în beneficiul tuturor europenilor. Obiectivul consolidării apărării europene ar trebui să fie luat în considerare în toate politicile relevante ale Uniunii', a spus președintele Consiliului European, Antonio Costa, la 13 ianuarie 2025.
Pornind de la principiul conform căruia Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare și pentru o mai strânsă cooperare la nivel european, discuția se va axa pe dezvoltarea capabilităților de apărare; finanțare, inclusiv mobilizarea de fonduri private; modalitățile optime de utilizare a instrumentelor UE și a bugetului UE, precum și opțiuni comune suplimentare care ar putea fi luate în considerare; consolidarea și aprofundarea parteneriatelor.
Discuția va contribui la pregătirea următoarelor etape pentru ca Europa să devină un actor mai rezilient și mai de încredere în domeniul securității și apărării și, în consecință, un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO. Discuția va contribui la oferirea de orientări Comisiei și Înaltei Reprezentante, care vor pregăti propuneri privind viitorul apărării europene. În acest context, liderii vor discuta și despre legătura dintre sporirea investițiilor în domeniul apărării și consolidarea competitivității economice globale și a coeziunii UE.
Pentru a facilita coordonarea și cooperarea între statele membre în materie de securitate și apărare, UE are la dispoziție o serie de instrumente precum politica de securitate și apărare comună (PSAC), Busola strategică, cooperarea structurată permanentă etc. În cadrul politicii de securitate și apărare comune, UE acționează prin operațiuni de menținere a păcii, în prevenirea conflictelor și în consolidarea securității internaționale. Din 2003, UE a lansat peste 40 de misiuni în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. În prezent, sunt în curs de desfășurare 22 misiuni și operații PSAC ale UE.
Busola strategică este o inițiativă condusă de statele membre ale UE care urmărește să ofere clarificări și orientări cu privire la politica de securitate și apărare comună a UE până în 2030, precum și să stabilească o interpretare comună a principalelor amenințări și provocări cu care se confruntă Europa pe termen scurt și mediu. Busola strategică a fost adoptată de către Consiliu la 22 martie 2022.
În ceea ce privește cooperările structurate permanente, Tratatul de la Lisabona prevede că un grup de state membre își poate consolida cooperarea în domeniul apărării prin stabilirea unei cooperări structurate permanente (PESCO). Propunerea a fost adoptată de Consiliu în decembrie 2017. La 19 noiembrie 2024, Consiliul a aprobat concluzii privind revizuirea strategică a PESCO. Toate statele membre ale UE participă la PESCO, cu excepția Maltei.
***
Anterioara reuniune a Consiliului European a avut loc la 19 decembrie 2024, fiind una formală. Liderii UE au discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, UE în lume, reziliență și pregătire, migrație și chestiuni de politică externă. La reuniune a participat și președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.
De asemenea, liderii Uniunii au salutat punerea în aplicare fermă a Mecanismului pentru Ucraina, un instrument al UE care oferă sprijin financiar previzibil pentru a ajuta Ucraina în redresarea, reconstrucția și modernizarea sa. Se preconizează că plățile totale din cadrul mecanismului vor ajunge la 12,5 miliarde de euro în 2025.
Nu în ultimul rând, a fost adoptat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include măsuri împotriva 'flotei fantomă'.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.
Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul 'concluziilor', adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituție.
Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Actualul președinte al Consiliului European este Antonio Costa, care și-a început mandatul la 1 decembrie 2024.
Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfășoară și reuniuni informale sau extraordinare ale șefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declarație decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.consilium.europa.eu/ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Organizarea bisericească unitară
Actul de la 1 Decembrie 1918, care consfințea unirea Transilvaniei cu România, a deschis o nouă etapă în viața statului național, în dezvoltarea sa social-economică, în creația culturală, în afirmarea și schimbul internațional de valori materiale și spirituale. Pe lângă înnoirile structurale în viața politica, ec
CITATUL ZILEI
''Faptul că între inimă și cunoașterea intelectuală există un raport străvechi și în general uitat se vede și în aceea că există o analogie simbolică tradițională între soare, intelect și inimă. Se spune mereu, încă din Antichitate (Macrobius) că soarele, 'inima cerului', este inteligența lumii. Și, la fel cum soarele este inima
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 3 februarie
Ortodoxe Sf. și Dreptul Simeon; Sf. Prorociță Ana Greco-catolice Dreptul Simeon și Profetesa Ana Romano-catolice Ss. Blaziu, ep. m.; Oscar, ep.; Simeon Bătrânul Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 3 febru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 februarie
Este a 34-a zi a anului 2025. Mai sunt 331 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 32 m și apune la 17 h 28 m. Luna răsare la 09 h 52 m și apune la 23 h 43 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/