logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiune informală a liderilor Uniunii Europene pe tema apărării europene (3 februarie)

Image

Liderii Uniunii Europene se reunesc informal la 3 februarie 2025, la Palais d'Egmont din Bruxelles, pentru a discuta despre apărarea europeană. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a fost invitat să participe la prânz, iar prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, a fost invitat la dineu, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE vor discuta despre apărarea europeană și despre modalitățile de consolidare a capabilităților de apărare, într-un context de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de intensificare a atacurilor hibride și cibernetice asupra statelor membre și de situația din Orientul Mijlociu. 'O apărare eficace este un bun comun în beneficiul tuturor europenilor. Obiectivul consolidării apărării europene ar trebui să fie luat în considerare în toate politicile relevante ale Uniunii', a spus președintele Consiliului European, Antonio Costa, la 13 ianuarie 2025.

Pornind de la principiul conform căruia Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare și pentru o mai strânsă cooperare la nivel european, discuția se va axa pe dezvoltarea capabilităților de apărare; finanțare, inclusiv mobilizarea de fonduri private; modalitățile optime de utilizare a instrumentelor UE și a bugetului UE, precum și opțiuni comune suplimentare care ar putea fi luate în considerare; consolidarea și aprofundarea parteneriatelor.

Discuția va contribui la pregătirea următoarelor etape pentru ca Europa să devină un actor mai rezilient și mai de încredere în domeniul securității și apărării și, în consecință, un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO. Discuția va contribui la oferirea de orientări Comisiei și Înaltei Reprezentante, care vor pregăti propuneri privind viitorul apărării europene. În acest context, liderii vor discuta și despre legătura dintre sporirea investițiilor în domeniul apărării și consolidarea competitivității economice globale și a coeziunii UE.

Pentru a facilita coordonarea și cooperarea între statele membre în materie de securitate și apărare, UE are la dispoziție o serie de instrumente precum politica de securitate și apărare comună (PSAC), Busola strategică, cooperarea structurată permanentă etc. În cadrul politicii de securitate și apărare comune, UE acționează prin operațiuni de menținere a păcii, în prevenirea conflictelor și în consolidarea securității internaționale. Din 2003, UE a lansat peste 40 de misiuni în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. În prezent, sunt în curs de desfășurare 22 misiuni și operații PSAC ale UE.

Busola strategică este o inițiativă condusă de statele membre ale UE care urmărește să ofere clarificări și orientări cu privire la politica de securitate și apărare comună a UE până în 2030, precum și să stabilească o interpretare comună a principalelor amenințări și provocări cu care se confruntă Europa pe termen scurt și mediu. Busola strategică a fost adoptată de către Consiliu la 22 martie 2022.

În ceea ce privește cooperările structurate permanente, Tratatul de la Lisabona prevede că un grup de state membre își poate consolida cooperarea în domeniul apărării prin stabilirea unei cooperări structurate permanente (PESCO). Propunerea a fost adoptată de Consiliu în decembrie 2017. La 19 noiembrie 2024, Consiliul a aprobat concluzii privind revizuirea strategică a PESCO. Toate statele membre ale UE participă la PESCO, cu excepția Maltei.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a avut loc la 19 decembrie 2024, fiind una formală. Liderii UE au discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, UE în lume, reziliență și pregătire, migrație și chestiuni de politică externă. La reuniune a participat și președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.

De asemenea, liderii Uniunii au salutat punerea în aplicare fermă a Mecanismului pentru Ucraina, un instrument al UE care oferă sprijin financiar previzibil pentru a ajuta Ucraina în redresarea, reconstrucția și modernizarea sa. Se preconizează că plățile totale din cadrul mecanismului vor ajunge la 12,5 miliarde de euro în 2025.

Nu în ultimul rând, a fost adoptat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include măsuri împotriva 'flotei fantomă'.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul 'concluziilor', adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituție.

Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Actualul președinte al Consiliului European este Antonio Costa, care și-a început mandatul la 1 decembrie 2024.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfășoară și reuniuni informale sau extraordinare ale șefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declarație decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.consilium.europa.eu/ro

Afisari: 454

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201