Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de lucru din cadrul Fondului european de apărare (FEA) și a prezentat 'Busola Competitivității', iar la cinci de ani de la Brexit mai puțin de trei din zece britanici consideră că a fost o decizie pozitivă.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
* Membrii Consiliului European au condamnat ferm, la 27 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, creșterea alarmantă a incidentelor antisemite violente, negarea și denaturarea Holocaustului și au denunțat toate formele de discriminare, intoleranță, rasism și xenofobie.
Și membrii Comisiei Europene au transmis un mesaj cu această ocazie. ''Astăzi, asistăm la o creștere fără precedent a antisemitismului pe continentul nostru, nemaiîntâlnită de la Al Doilea Război Mondial. Condamnăm în cei mai fermi termeni creșterea alarmantă a incidentelor antisemite violente, negarea și distorsionarea Holocaustului, precum și teoriile conspirației și prejudecățile împotriva evreilor'', evidențiază declarația publicată pe https://ec.europa.eu/commission.
La 29 ianuarie, Parlamentul European a organizat o sesiune plenară pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cu un discurs susținut de Corrie Hermann, fiica lui Pal Hermann, unul dintre cei mai valoroși violonceliști din perioada interbelică, ucis de regimul nazist într-un lagăr din țările baltice în anul 1944.
Consiliul UE
* La 27 ianuarie, miniștrii de externe din UE, reuniți în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), au decis să prelungească pentru încă șase luni, până la 31 iulie 2025, măsurile restrictive aplicate contra Rusiei pentru acțiunile sale continue de destabilizare a situației din Ucraina, indică un comunicat al Consiliului UE.
Coordonatoarea diplomației europene Kaja Kallas a salutat decizia luată de miniștrii de externe din Uniunea Europeană și a subliniat că acest lucru ''îl va priva în continuare pe Putin de venituri pentru finanțarea războiului său''. Ea a menționat că, în plină iarnă, Kremlinul folosește energia ca o armă pentru șantajarea Republicii Moldova. Drept urmare, UE a decis să furnizeze 30 de milioane de euro pentru a ajuta Chișinăul să cumpere și să transporte gaz natural.
* Totodată, miniștrii de externe din UE au decis să suspende anumite părți ale acordului UE-Georgia de facilitare a eliberării vizelor. Acordul de facilitare a eliberării vizelor va fi suspendat pentru membrii delegațiilor oficiale ale Georgiei care participă la reuniuni oficiale și alte evenimente organizate pe teritoriul unei țări UE de către organizații interguvernamentale; membri ai guvernelor și parlamentelor naționale și regionale ale Georgiei, ai Curții Constituționale și ai Curții Supreme a Georgiei și pentru titularii de pașapoarte diplomatice. Cetățenii georgieni care dețin pașapoarte obișnuite vor continua să beneficieze de scutirea de viză atunci când călătoresc în UE pentru șederi de scurtă durată.
* Miniștrii de externe din UE au mai convenit, la 27 ianuarie, reluarea misiunii civile de monitorizare a punctului de trecere Rafah între Fâșia Gaza și Egipt, a anunțat șefa diplomației europene Kaja Kallas, la finalul reuniunii CAE. ''Toată lumea este de acord că misiunea UE de la Rafah (EUBAM Rafah) poate juca un rol decisiv în sprijinirea încetării focului. Astăzi, miniștrii de externe din UE au convenit să redesfășoare misiunea la punctul de trecere Rafah. Acest lucru va permite unui număr de persoane rănite să părăsească Gaza și să primească îngrijire medicală'', a afirmat Kaja Kallas.
Misiunea civilă a fost lansată în 2005 pentru a facilita tranzitul de mărfuri prin punctul Rafah și pentru procesarea pașapoartelor biometrice, dar a fost suspendată în 2007 atunci când mișcarea islamistă Hamas a preluat total controlul asupra Fâșiei Gaza.
* Diplomatul danez Peter Sorensen a fost numit, la 27 ianuarie, noul reprezentant al Uniunii Europene pentru dialogul dintre Kosovo și Serbia, potrivit AFP. 'Sarcinile noului reprezentant special al UE vor fi de a facilita dialogul în vederea normalizării depline a relațiilor dintre Serbia și Kosovo și, în special, de a supraveghea implementarea Acordului privind calea spre normalizarea relațiilor și a anexei sale de punere în aplicare, adoptate în februarie și martie 2023', potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.
* La 30 ianuarie, a avut loc gala de deschidere a primei conferințe din cadrul președinției poloneze a Consiliului UE - 'The European way of growth: A growth policy for a secure, resilient and globally competitive European Union', ce vizează cele șapte dimensiuni ale securității.
''Politica de coeziune și rolul autonom al regiunilor, care sunt cele mai apropiate de oameni, sunt ceea ce am dezvoltat și implementat de-a lungul anilor și ar trebui să rămână cu noi.'', a declarat ministrul Fondurilor și Politicilor Regionale din Polonia, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, în deschiderea evenimentului.
La ceremonie au participat, printre alții, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, Raffaele Fitto, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale și Competențe, Locuri de Muncă de Calitate și Pregătire, Roxana Mînzatu, precum și primarul din Cracovia, Aleksander Miszalski, potrivit https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.
* La 30 ianuarie, ministrul german de externe, Nancy Faeser, a anunțat, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor afacerilor de interne din țările UE, la Varșovia, că Germania își va menține controalele temporare la granițe 'până când protecția frontierelor externe își va face cu adevărat efectul'.
Anunțul cu privire la politica în domeniul migrației a venit la o zi după ce parlamentul german a sprijinit planurile de înăsprire a reglementărilor în acest domeniu, inclusiv respingerea tuturor solicitanților de azil la frontierele Germaniei.
Comisia Europeană
* La 27 ianuarie, membrii Comisiei Europene au depus angajamentul solemn pentru noul mandat în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Așa cum prevede Tratatul UE, membrii Comisiei Europene pentru mandatul 2024-2029, conduși de președinta Ursula von der Leyen, s-au angajat să respecte și să apere Tratatul și Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
Colegiul comisarilor a fost primit de Curte, iar sesiunea solemnă a fost deschisă de președintele acesteia, Koen Lenaerts, care a subliniat rolul Comisiei de gardian al Tratatului și promotor al interesului general al Uniunii.
Rând pe rând, în limba lor maternă, membrii Colegiului s-au angajat să fie independenți în îndeplinirea responsabilităților lor, să se abțină de la orice acțiune incompatibilă cu îndatoririle lor și să se comporte cu integritate în timpul și după mandatul lor.
* La 28 ianuarie, comisarul european pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorului, Michael McGrath, a anunțat la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG) că va fi luată în calcul chestiunea anulării alegerilor prezidențiale din România atunci când Comisia va elabora raportul din 2025 privind statul de drept.
Participanții la CAG au discutat despre raportul din 2024 al Comisiei Europene privind statul de drept în România, Portugalia, Ungaria și Slovenia și despre recomandările incluse în document, în cadrul dialogului specific privind statul de drept în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene.
În numele președinției poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka a spus că lucrează îndeaproape cu Comisia cu privire la Scutul Democrației, ce are legătură cu combaterea interferențelor străine în procesul electoral din UE.
* La 30 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de lucru din cadrul Fondului european de apărare (FEA), alocând peste un miliard de euro proiectelor de cercetare și dezvoltare în colaborare în domeniul apărării, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Prin programul de lucru al FEA pentru 2025, Comisia deblochează fonduri suplimentare semnificative pentru a sprijini dezvoltarea tehnologiilor și capabilităților critice de apărare. Programul de lucru alocă aproximativ 100 de milioane euro fiecare în domenii critice, cum ar fi combaterea terestră, spațială, aeriană și navală, precum și reziliența energetică și tranziția ecologică.
* La 29 ianuarie, Comisia a prezentat 'Busola Competitivității', un plan de creștere a competitivității UE ce plasează companiile în centrul mandatului de cinci ani al președintei Ursula von der Leyen, după ce aceasta a pus în ultimii ani accentul mai mult pe protejarea mediului.
Prezentarea 'Busolei Competitivității' vine sub presiunea amenințărilor noului președinte american Donald Trump de creștere a protecționismului prin introducerea de taxe vamale și de asemenea sub presiunea investițiilor uriașe în inteligența artificială (AI).
'Este timpul să relansăm motorul inovației' în Europa, a remarcat președinta Comisiei Europene în prezentarea proiectului. Totuși, ea a asigurat că nu se pune problema renunțării la angajamentele de mediu ce urmăresc combaterea încălzirii globale. 'Vreau să fiu foarte clară, Uniunea Europeană își menține direcția în ceea ce privește obiectivele Pactului Verde', a atenționat Ursula von der Leyen.
Parlamentul European
* La 28 ianuarie, eurodeputatul român Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat că aplicarea planului de acțiune al UE împotriva traficului ilicit de bunuri culturale este necesară, dar nu și suficientă, fiind nevoie de o cooperare interinstituțională, la nivelul agențiilor guvernamentale, referindu-se la cazul artefactelor din tezaurul României furate recent dintr-un muzeu din Olanda.
Nicu Ștefănuță a menționat că a semnat scrisoarea redactată de eurodeputata Gabriela Firea (grupul europarlamentar S&D) și adresată comisarului european pentru cultură, Glen Micallef, în care se solicită 'măsuri ferme pentru găsirea coifului de la Coțofănești și a brățărilor dacice'. ''Încerc să semnez inițiativele pe care le remarc și care sunt bune din partea colegilor români'', a spus el.
* La 29 ianuarie, eurodeputatul român Victor Negrescu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat că a inițiat două noi demersuri la nivel european - la Europol și la Ombudsmanul European - pentru a sprijini eforturile pentru recuperarea artefactelor dacice furate în Olanda.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate
* La 29 ianuarie, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, potrivit concluziilor primului apel între șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și secretarul de stat american, Marco Rubio, potrivit AFP. Cei doi lideri au discutat despre necesitatea 'cooperării' pentru realizarea unei 'păci de durată' în Ucraina.
Acest prim contact dintre Kaja Kallas și Marco Rubio a avut loc după amenințări repetate din partea lui Donald Trump cu privire la comerț și apărare. Noul președinte american a afirmat recent că țările europene vor fi supuse unor taxe vamale, 'singura cale' pentru Statele Unite 'să fie tratate corect'. El le-a mai cerut europenilor să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.
Cei doi oficiali au subliniat 'importanța de a întări cooperarea dintre UE și Statele Unite' în privința situației din Orientul Mijlociu și provocărilor ridicate de China'.
Regatul Unit, cinci ani de la Brexit
Potrivit unui sondaj publicat la 28 ianuarie, mai puțin de trei din zece britanici consideră că Brexitul a fost pozitiv, la cinci ani de la ieșirea oficială a Regatului Unit din UE, iar majoritatea doresc ca țara lor să revină în Uniune, conform France Presse.
În cadrul referendumului din 2016, în favoarea Brexitului au votat 52% dintre britanici. La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a devenit prima țară care a părăsit Uniunea Europeană.
După cinci ani, 30% dintre britanici cred că țara a făcut ceea ce trebuia votând în favoarea Brexitului, conform unui sondaj YouGov realizat în rândul a 2.225 de persoane.
Acesta este, potrivit institutului, cel mai scăzut nivel de sprijin pentru ieșirea din UE înregistrat vreodată. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen
Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai
Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai
Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam