logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Image

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui Dinu Gheorghe, fost președinte al clubului de fotbal Rapid București,
reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 27-31 ianuarie 2025.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025


*27 ianuarie: Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a făcut public un raport pe tema anulării alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională, în care consideră, între altele, că anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale. Raportul subliniază că doar în anumite circumstanțe - și dacă sunt îndeplinite mai multe condiții și garanții - o instanță constituțională poate invalida alegerile. Având în vedere că instanțele - inclusiv curțile constituționale - se caracterizează prin faptul că doar reacționează, nu stabilesc ordinea de zi, Comisia de la Veneția consideră că puterea curților constituționale de a invalida alegerile din oficiu ar trebui limitată la circumstanțe excepționale și reglementată în mod clar, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.
Deși raportul se bazează pe caracteristicile unui caz recent din România - privind invalidarea alegerilor din oficiu, tehnologiile digitale în campaniile electorale și influența externă a unui alt stat - nu este de competența Comisiei de la Veneția să analizeze faptele speței din România sau să examineze decizia Curții Constituționale a României, se arată în comunicatul Comisiei. Întrebarea adresată Comisiei de la Veneția este de natură generală și se referă la o analiză a dreptului constituțional general comparativ și a standardelor europene și internaționale.
Raportul urgent privind condițiile și standardele juridice prin care o curte constituțională ar putea invalida un scrutin vine să răspundă unei solicitări făcute luna trecută de către Theodoros Rousopoulos, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), potrivit unui comunicat de presă al Comisiei de la Veneția, difuzat la această dată. De asemenea, întrebarea adresată Comisiei de la Veneția este de natură generală și se referă la o analiză a dreptului constituțional general comparativ și a standardelor europene și internaționale.

*28 ianuarie: Guvernul a adoptat hotărârea care stabilește calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe pe 18 februarie, primul tur de scrutin urmând să se desfășoare pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Biroul Electoral Central se constituie pe 20 februarie, candidaturile pot fi depuse până pe 15 martie, iar campania electorală începe pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai, la ora 7.00, potrivit hotărârii privind calendarul prezidențialelor, publicată în Monitorul Oficial.

*29 ianuarie: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a reiterat, în urma întâlnirii cu lidera USR, Elena Lasconi, decizia de a rămâne în cursa pentru alegerile prezidențiale. El a precizat că discuțiile desfășurate la sediul Uniunii Salvați România au vizat: alegerile prezidențiale, rolul USR în administrația locală și implementarea în legislație a rezultatelor referendumului local din 24 noiembrie 2024.

POLITIC


*29 ianuarie: Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat un memorandum privind 'măsuri de reorganizare și eficientizare a activității serviciilor' instituției, conform căruia vor fi reduse 240 de posturi.

*29 ianuarie: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au monitorizat timp de două ore spațiul aerian român de la frontiera cu Ucraina, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie, în contextul unor noi atacuri cu drone ale forțelor ruse asupra infrastructurii ucrainene, în apropiere de Tulcea. Din datele radar nu au fost semnalate pătrunderi ale țintelor aeriene monitorizate în spațiul aerian național.

*30 ianuarie: Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a transmis că România își reafirmă, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, poziția consecventă și sprijinul 'neclintit' pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Potrivit ministerului, România condamnă 'cu fermitate' războiul 'de agresiune ilegal și neprovocat' al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare 'flagrantă' a Cartei ONU și a obligațiilor pe care Rusia le are în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate. România susține dreptul Ucrainei de a-și urmări îndeplinirea obiectivelor de integrare europeană și euro-atlantică, a mai afirmat MAE.

*31 ianuarie: Este programat ca guvernul să aprobe, în ședința de guvern, modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. De asemenea, se așteaptă să fie analizate și proiectele de lege privind bugetul de stat pe anul 2025 și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.

JUSTIȚIE


*28 ianuarie: Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat de procurorii anticorupție sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 600.000 de lei în dosarul în care este acuzat de corupție. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 23 ianuarie, față de Vlad Gheorghe Oprea, primar al orașului Sinaia, județul Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, trafic de influență în formă continuată și fals în declarațiile de avere, în formă continuată.

SOCIAL


*28 ianuarie: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări. În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.

*30 ianuarie: Ministerul Sănătății a anunțat introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei. 'Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei', a informat ministerul.

CULTURÃ


*27 ianuarie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu a confirmat faptul că în cazul expoziției organizate de autoritățile române cu piese din tezaurul dacic la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos nu a existat o hotărâre de guvern, subliniind că toate detaliile vor fi aflate în urma măsurilor dispuse la nivel guvernamental. El a fost întrebat de ce nu a existat o hotărâre de guvern privind transferul pieselor din tezaurul dacic în vederea organizării expoziției de la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos, așa cum s-a întâmplat în cazul altor expoziții organizate de autoritățile române în străinătate. 'Este adevărat, vom afla toate detaliile', a declarat Marcel Ciolacu, după participarea la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București. Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui 'incident deosebit de grav', la 25 ianuarie 2025, de la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția 'Dacia! Kingdom of Gold and Silver' ( 7 iulie 2024 - 26 ianuarie 2025).

*27 ianuarie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat, la Templu Coral, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București, unde a reafirmat angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea flagelului antisemit, precum și pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului, subliniind că este datoria autorităților să se asigure că 'societatea românească cunoaște și nu repetă greșelile istoriei'.

*28 ianuarie: Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat că, având în vedere refuzul directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, de a-și da demisia de onoare, a procedat la denunțarea contractului de management în cazul acestuia. Decizia vine în urma furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen. Managerul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat, la aceeași dată, că a refuzat să-și dea demisia de onoare, considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate în Olanda decât ''lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale''.

*29 ianuarie: Procurorii Parchetului General au ridicat înscrisuri de la ''Direcția pentru Cultură a Municipiului București'' în dosarul furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda, au declarat, pentru AGERPRES, oficiali ai Parchetului. Înscrisurile au fost ridicate, în contextul în care PICCJ a anunțat, la 25 ianuarie, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos.

*29 ianuarie: Academia Română a inaugurat 'Anul Cardinal Iuliu Hossu' printr-o sesiune omagială organizată în Aula Academiei Române, la care au participat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, precum și Nunțiul Apostolic, Monseniorul Giampiero Gloder.

*30 ianuarie: În contextul reuniunii informale de la Varșovia a miniștrilor de justiție din statele Uniunii Europene (30-31), ministrul român al Justiției, Radu Marinescu, i-a solicitat omologului olandez 'continuarea eforturilor pentru soluționarea eficientă' a cazului dispariției pieselor din tezaurul dacic al României și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar. Ministrul român al Justiției a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul justiției și securității din Regatul Țărilor de Jos, David van Weel, în legătură cu dispariția, de la Muzeul Drents, a pieselor din tezaurul dacic al României.

ECONOMIC


*30 ianuarie: Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat în dezbatere publică Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2025 și proiecția acesteia pe anii 2026-2028, în care arată că nivelul accizelor la o serie produse energetice, precum benzine, motorine, gaz lichefiat, cărbune și electricitate, va fi actualizat în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2025.

DIVERSE


*29 ianuarie: Dinu Gheorghe, fost președinte al clubului de fotbal Rapid București, a încetat din viață la vârsta de 68 de ani, a anunțat gruparea pe pagina sa de Facebook. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

*** Sinteza este realizată îm baza știrilor AGERPRES

Afisari: 175

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num

Documentare 07-02-2025 09:00

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen

Documentare 07-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f

Documentare 07-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î

Documentare 07-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie

Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători

Documentare 06-02-2025 09:30

Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)

Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi

Documentare 06-02-2025 09:30

6 februarie - Ziua tipografilor militari

La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți

Documentare 06-02-2025 09:00

6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)

Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/. În 201

Documentare 06-02-2025 09:00

6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil

În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved

Documentare 06-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992) 

Documentare 06-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian Romano-catolice Ss. Paul Miki și îns., m.; Doroteea și Teofil, m. Sfântul Ierarh Vucol,