logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil

Image

În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25.

Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se vede nevoit să-și recalibreze mesajul, după ce recunoaște că întrebarea 'Putem trăi fără telefon mobil?' nu mai poate fi luată în serios. 'Azi, Phil Marso nu ne mai cere să ne închidem telefoanele inteligente. În perioade marcate de crize, urgențe și un șomaj în creștere, un astfel de îndemn ar fi iresponsabil', arată site-ul oficial al Zilei mondiale fără telefon mobil, mobilou.fr.

Ceea ce putem face, însă, este să ne monitorizăm constant gradul de utilizare al telefoanelor mobile, pentru a evita dependența de acestea. Misiune deloc ușoară, având în vedere că telefoanele mobile au luat locul nu doar telefoanelor clasice, cu fir, dar și al altor device-uri mobile precum camerele digitale, player-ele media, sistemele de navigație, consolele portabile de jocuri video și chiar ceasurile cu alarmă.

Nu este suprinzător că, în ultimii ani, atât experții în securitatea cibernetică, cât și cei în bunăstarea psihică au atras atenția asupra fenomenului de 'nomofobie', o tulburare psihologică în creștere, care se referă la frica patologică de a nu putea folosi telefonul mobil. Bateria descărcată, lipsa semnalului sau pierderea telefonului mobil pot duce, în cazul unor persoane, la atacuri de panică, anxietate, ajungând până la insomnie și perioade de concentrare redusă.

Un articol publicat în aprilie 2024 pe blogul de specialitate al Eset România susține că peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie sunt afectați de nomofobie. Potrivit analizei semnată de Imogen Byers, parte a echipei Eset, la nivelul anului 2024, în întreaga lume existau aproximativ șapte miliarde de smartphone-uri, echivalentul a circa 85% din populația globală, de opt miliarde de persoane.

Tema propusă de Phil Marso pentru ediția din 2024 a Zilei mondiale fără telefon mobil a fost: 'Viața mea în modul ecran', prin intermediul căreia ne-a invitat să cugetăm atât despre granița dintre viața privată și cea publică, cât și despre potențialele riscuri la care ne expunem atunci când folosim platformele de socializare. Tot mai multe aplicații sunt folosite pentru a face publice aspecte și detalii ale vieții personale ce, până nu demult, rămâneau private.

Pentru ediția din 2023, tema propusă a fost legătura dintre telefonul mobil și salvarea de vieți omenești pe de o parte, respectiv pierderea de vieți pe de alta. În acest sens, Philip Marso a luat drept exemplu turiștii care fac trasee pe munte. În situații de urgență, apelarea salvamontului cu ajutorul telefonului mobil se poate dovedi vitală. Reversul medaliei, însă, este că unii dintre ei ajung în situații de urgență, precum accidentări sau pierderea orientării pe traseele montane tocmai din cauza atenției exagerate date telefonului mobil în timpul drumeției.

Ediția din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema 'Furtuna solară: Alo, Terra?', conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile și a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei și că fluctuațiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menține conexiunile la mare distanță. Cum ar arăta viața în societatea modernă dacă am fi nevoiți să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă și rețeaua de Internet?, conform sursei indicate.

Prima ediție a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte și intitulat 'Asasinul de portabile fără un mobil aparent' ('Tueur de portable sans mobile apparent'), conform mobilou.net. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.europafm.ro

Afisari: 1047

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost