6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)
Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/.
În 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 6 februarie drept Zi internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină, cu scopul de a amplifica și direcționa eforturile de eliminare a acestei practici. Mutilarea genitală feminină (MGF) cuprinde toate procedurile care implică alterarea sau vătămarea organelor genitale feminine din motive non-medicale și este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului, a sănătății și a integrității fetelor și femeilor. Fetele care suferă de mutilare genitală feminină se confruntă cu complicații pe termen scurt, cum ar fi durere severă, șoc, sângerare excesivă, infecții și dificultăți de a urina, precum și cu consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor sexuală și reproductivă și sănătatea mintală, arată https://www.un.org/.
Concentrată, în principal, în 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, mutilarea genitală feminină este o problemă universală și este practicată și în unele țări din Asia și America Latină. Mutilarea genitală feminină continuă să persiste în rândul populațiilor de imigranți care trăiesc în Europa de Vest, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă.
În ultimele trei decenii, prevalența MGF a scăzut la nivel global. Astăzi, o fată are cu o treime mai puține șanse de a suferi MGF decât acum 30 de ani. Cu toate acestea, susținerea acestor realizări în fața crizelor umanitare, cum ar fi focarele de boli, schimbările climatice, conflictele armate și multe altele, ar putea duce la un regres al progresului către atingerea egalității de gen și eliminarea MGF până în 2030. Eforturile colective trebuie să se concentreze pe crearea unor medii în care fetele și femeile își pot exercita puterea și alegerea, bucurându-se de drepturi depline la sănătate, educație și siguranță. Acest lucru este posibil prin investiții în inițiative conduse de supraviețuitoarele acestei practici care contestă normele sociale și de gen dăunătoare. Vocile și acțiunile lor pot transforma normele sociale și de gen adânc înrădăcinate, permițând fetelor și femeilor să-și cunoască drepturile și potențialul în ceea ce privește sănătatea, educația, veniturile și egalitatea de gen, se arată pe site-ul Organizației Națiunilor Unite.
Pentru susținerea eliminării mutilării genitale feminine, sunt necesare eforturi coordonate și sistematice, iar acestea trebuie să implice comunități întregi și să se concentreze pe drepturile omului, egalitatea de gen, educația sexuală și atenția acordată nevoilor femeilor și fetelor care suferă de consecințele acesteia. Există o nevoie urgentă de eforturi și mai bine direcționate, coordonate, susținute și concertate, pentru a atinge obiectivul comun de a pune capăt mutilării genitale feminine până în 2030. Vocea fiecărei supraviețuitoare este un apel la acțiune și fiecare alegere pe care o face pentru a-și recupera viața contribuie la mișcarea globală de a pune capăt acestei practici dăunătoare.
De la liderii comunității până la lucrătorii din domeniul sănătății și membrii familiei, fiecare are un rol de jucat. În 2025, tema este 'Step up the Pace: Strengthening Alliances and Building Movements to End FGM'. La 6 februarie este organizat un webinar global de advocacy, cu aceeași temă, organizat de UNFPA - UNICEF Programul pentru eliminarea mutilării genitale feminine, conform https://www.who.int/.
Din 2008, UNFPA, împreună cu UNICEF, conduce cel mai mare program global de accelerare a eliminării mutilării genitale feminine. Tot din 2008, aproape 7 milioane de fete și femei au accesat servicii de prevenire și protecție. În plus, 48 de milioane de persoane au făcut declarații publice de a abandona MGF, iar 220 de milioane de persoane au fost contactate prin mesaje mass-media cu privire la această problemă. În ultimii doi ani, aproape 12.000 de organizații de bază și 112.000 de lucrători comunitari și de primă linie au lucrat pentru a obține schimbarea.
În contextul acestor câștiguri, care rămân fragile, directorul executiv al UNFPA, dr. Natalia Kanem, directorul executiv UNICEF Catherine Russell, directorul general al OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, reafirmă colectiv angajamentul de a lucra cu țările și de a ajuta la stoparea acestei practici dăunătoare care afectează mai mult de 230 de milioane de fete și femei în viață astăzi. Anul acesta, OMS va lansa noi linii directoare, bazate pe dovezi, cu privire la modul de prevenire și gestionare a complicațiilor de sănătate care rezultă din MGF.
În 2024, a fost publicat Raportul anual 2023 al programului comun MGF: 'Abordarea provocărilor globale cu soluții locale pentru a elimina mutilarea genitală feminină'. Conform acestuia, organizațiile conduse de femei, în special la nivel local și de bază, au o înțelegere aprofundată a provocărilor cu care se confruntă femeile și fetele și au resurse vitale pentru a-și promova drepturile. Ele sunt esențiale pentru schimbarea politicilor, legislației și structurilor instituționale care perpetuează MGF. În 2023, Programul Comun a sprijinit integrarea a 8.817 organizații de bază și comunitare în cadrul coalițiilor și rețelelor care lucrează pentru eliminarea MGF. A implicat peste 111.781 de lucrători din prima linie, la nivel de comunitate, din 241 de parteneri de implementare din 17 țări țintă.
Programul comun, alături de partenerii săi, își menține angajamentul de a continua să consolideze parteneriatul strategic și angajamentul organizațiilor conduse de femei și mișcărilor feministe pentru a-și valorifica influența, capacitățile și contribuțiile la atingerea rezultatelor pe termen scurt, mediu și lung, spre încheierea MGF până în 2030. Programul comun se bazează pe viziunea că soluțiile locale pot accelera eliminarea MGF la nivel subnațional și național, conform https://www.unfpa.org/.AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: unfoundation.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători
Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)
Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi
6 februarie - Ziua tipografilor militari
La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți
6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil
În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved
CITATUL ZILEI
'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian Romano-catolice Ss. Paul Miki și îns., m.; Doroteea și Teofil, m. Sfântul Ierarh Vucol,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 februarie
Este a 37-a zi a anului 2025. Mai sunt 328 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 28 m și apune la 17 h 32 m. Luna apune la 02 h 22 m și răsare la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani
Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te
DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)
Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î
CITATUL ZILEI
'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie
Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie
Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)