logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: Edward Bransfield a descoperit Antarctica (30 ianuarie 1820)

Image

Irlandezul Edward Bransfield, fost ofițer în Marina Regală engleză, este considerat prima persoană care a văzut continentul Antarctic, la 30 ianuarie 1820, și a cartografiat o parte a acestuia.

Descoperirea lui Edward Bransfield a pus în mișcare următorii 200 de ani de explorare a Antarcticii, care au avut ca rezultat o serie de fapte epice și au scos la iveală aventurieri celebri, precum Tom Crean, Francis Crozier și Ernest Shackleton, potrivit https://historyireland-com.

Edward Bransfield s-a născut în localitatea Ballinacurra, comitatul Cork, Irlanda, în jurul anului 1785. A primit o educație bună și a dobândit abilități utile pentru un viitor navigator, în timp ce lucra pe nava mică a tatălui său, străbătând râurile din Cork. A avansat constant, dorindu-și să devină comandantul unei nave adevărate. A rămas în marină, atunci când războiul a luat sfârșit, după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815. Până în 1817, el a preluat conducerea fregatei 'Andromache', o navă franceză de război capturată de englezi. Sub comanda lui Bransfield, fregata 'Andromache' a fost trimisă în portul sud-american Valparaiso pentru a proteja interesele britanice, în timpul luptei statului Chile pentru independența față de Spania.

Călătoria de pionierat în descoperirea de noi teritorii a lui Edward Bransfield, care a început în anii 1819-1820, a fost rezultatul unei întâlniri întâmplătoare cu căpitanul William Smith, aflat la comanda navei de marfă 'Williams'. Astfel, Edward Bransfield, un comandant de navă, care avea 34 de ani și calificat de 16 ani în serviciul Marinei Regale engleze, a fost numit la conducerea expediției, cu nava 'Williams', pentru a cartografia insulele Shetland de Sud, care se aflau în apropiere de Peninsula Antarctica, observate recent de William Smith.

Bransfield a plecat din Valparaiso, pe 20 decembrie 1819, cu ordinul de a verifica descoperirile lui Smith, de a face altele noi dar și de a observa animalele sălbatice sau posibili locuitori ai insulelor. El urma să ia în stăpânire orice pământ nou pentru Imperiu.

'Williams', o navă cu două catarge, ce cântărea 216 tone și avea aproximativ 25 de metri lungime, cu un echipaj format din 24 de marinari și patru ofițeri ai Marinei Regale engleze, aflat sub comanda deplină a lui Edward Bransfield și cu provizii pentru douăsprezece luni, a pornit într-o călătorie pe ape în parte necunoscute, care a întâmpinat numeroase dificultăți.

Călătoria de 3.218 de kilometri, de la Valparaiso până în insulele Shetland de Sud, a fost plină de pericole pentru nava care nu fusese întărită împotriva gheții și care navigase fără o navă de sprijin în ape zbuciumate, unde curenții transversali și vânturile puternice erau o constantă amenințare. A fost nevoie de nouă zile pentru a călători în siguranță, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, specifice zonei Pasajului Drake. Echipajul a văzut pământul pentru prima dată pe 16 ianuarie 1820, când Bransfield a navigat de-a lungul insulelor Shetland de Sud, pe care le-a cartografiat.

La 22 ianuarie 1820, Bransfield și un mic grup a coborât pe insula King George pentru a revendica oficial teritoriul pentru Marea Britanie și pentru a ridica steagul pe avanpostul cel mai sudic al Imperiului. A doua zi au fost colectate primele specimene de rocă provenind de pe Peninsula Antarctica, potrivit http://rememberingedwardbransfield.ie.

Întorcându-se spre sud, a ajuns în ceea ce se numește, în prezent, Strâmtoarea Bransfield, o întindere adâncă de apă, care are aproximativ 96 km lățime și 500 km lungime, și care separă Shetland-ul de Sud de Peninsula Antarctică. În prezent, se numără printre principalele artere care transportă turiști pe continentul Antarctica.

Nava 'Williams' a continuat drumul spre sud încă 20 de kilometri și la 30 ianuarie 1820 i-au apărut în față versanții de nord-vest ai Peninsulei Antarctice, pe care Bransfield i-a numit 'Trinity Land'. El a văzut și a cartografiat 'munții înalți, acoperiți de zăpadă', care se ridicau până la 762 metri și care, în prezent, sunt numiți Munții Bransfield și Jacquinot de pe continentul Antarctic. Hărțile se află în departamentul hidrografic al Amiralității Britanice de la Taunton, Somerset, Anglia, potrivit www.britannica.com.

Bransfield a stabilit un punct 'cel mai la sud' de 64° 56´ S în partea exterioară a Mării Weddell. Înainte de a se întoarce spre nord, nava a trecut pe lângă sumbra Insulă Elephant. După o călătorie remarcabilă care a durat patru luni, 'Williams' s-a întors la Valparaiso, la mijlocul lunii aprilie 1820. Tot echipajul a supraviețuit expediției, potrivit https://historyireland-com.

Puține documente ale expediției, scrise de Edward Bransfield, au supraviețuit, unul dintre acestea fiind o scrisoare scrisă de navigator, datată 4 mai 1820 și aflată în posesia Public Records Office of the Admiralty (Londra). Această scrisoare dovedește că și-a predat jurnalul și diagramele și, de asemenea, a cerut să i se permită să se întoarcă pentru a-și termina munca. Cererea lui nu a fost niciodată acceptată, iar jurnalul său este și în prezent pierdut, potrivit http://rememberingedwardbransfield.ie.

Edward Bransfield a murit uitat, în Brighton, Anglia, în 1852, la vârsta de 67 de ani. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.rememberingedwardbransfield.ie

Afisari: 229

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar