Zilele Filmului LUX 2025

În intervalul 29 ianuarie - 1 februarie 2025, se desfășoară Zilele Filmului LUX 2025, la Cinema Elvire Popesco din București. Cu acest prilej, sunt proiectate cinci filme finaliste ale ediției de anul acesta a Premiului LUX, decernat de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas.
Zilele Filmelor LUX 2025 debutează la 29 ianuarie, de la ora 19.00, cu proiecția filmului 'Animal', regia Sofia Exarchou, coproducție Grecia, Austria, România, Cipru, Bulgaria.
Celelalte pelicule finaliste ale Premiului LUX 2025, ce vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu, sunt: 'Julie keeps quiet' (r. Leonardo van Dijl/100 minute), 'Dahomey (r. Mati Diop/67minute), 'Flow' (r. Gints Zilbalodis/85 minute) și 'Intercepted' (r. Oksana Karpovych/95 minute).
Intrarea la Zilele Filmelor LUX este liberă, pe baza rezervării prealabile și în limita locurilor disponibile.
După vizionare, spectatorii sunt invitați să evalueze filmele LUX pe site-ul luxaward.eu, alături de spectatori din toate țările Uniunii Europene. Votul pentru Premiul Publicului LUX este deschis până în aprilie 2025 și oferă șansa de a câștiga o serie de premii interesante, inclusiv o excursie la Parlamentul European pentru a participa la ceremonia de decernare a Premiului LUX din aprilie 2025 și pentru a face cunoștință cu regizorii și echipele de filmare ale filmelor nominalizate.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în fiecare an, Parlamentul European și European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas, celebrează cinematografia europeană propunând publicului filme care atrag atenția asupra unor probleme sociale, politice și culturale din Europa.
Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește distribuirea filmelor din UE de înaltă calitate artistică, care reflectă diversitatea culturală din Europa și dincolo de aceasta și care abordează probleme de interes comun, cum ar fi demnitatea umană, egalitatea, non-discriminarea, incluziunea, toleranța, justiția și solidaritatea, potrivit https://lux-award.europarl.europa.eu/ro.
La prima ediție a Premiului LUX, printre filmele finaliste s-au numărat '4 luni, trei săptămâni și 2 zile' al regizorului român Cristian Mungiu, precum și 'California Dreamin' (nesfârșit)', al regizorului român Cristian Nemescu. Trofeul a revenit, însă, coproducției turco-germane 'The Edge of Heaven', regizat de Fatih Akin.
În 2010, România a fost reprezentată la Premiile LUX de pelicula 'Medalia de onoare', regizată de Călin Peter Netzer. În anul următor, co-producția România-Ungaria-Turcia 'Morgen', regizată de Marian Crișan, a fost selecționată printre de cele mai bune pelicule europene.
La ediția din 2012, printre finaliști s-a numărat filmul 'Crulic- drumul spre dincolo', al regizoarei Anca Damian.
Cinematografia românească a fost reprezentată la Premiile LUX din 2016 de lungmetrajul 'Sieranevada', regizor Cristi Puiu.
Primul film românesc care a cucerit, în 2021, Premiul LUX este documentarul 'colectiv', regizat de Alexander Nanau.
În 2023, Premiul LUX a revenit lungmetrajului 'Close', regizat de belgianul Lukas Dhont, iar la ediția de anul trecut, câștigătoare a fost desemnată coproducția germano-turcă-poloneză 'The Teacher's Lounge', regizată de germanul Ilker Catak.
Trofeul înmânat câștigătorilor Premiului LUX simbolizează un Turn Babel, realizat din rolă de film, creație a artistei belgiene Jocelyne Coster, conform europarl.europa.eu.
Denumirea premiului face trimitere atât la semnificația cuvântului 'lux' în limba latină, care însemna 'lumină', cât și la numele inventatorilor primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică, frații Auguste și Louise Lumier.
Parlamentul European oferă subtitrări în cele 24 de limbi oficiale ale UE pentru toate filmele finaliste și organizează proiecții gratuite în cinematografe din întreaga Europă până în aprilie 2025.
În cadrul ediției din 2025, Premiul este completat de Programul 'Tinere talente', pentru a implica tinerii profesioniști din domeniul cinematografiei în promovarea valorilor europene și proiectul Premiul Publicului LUX. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Cinema Elvire Popesco/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On