logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 5 ani de la aprobarea Acordului privind Brexitul de către Parlamentul European (29 ianuarie)

Imagine din galeria Agerpres

La 29 ianuarie 2020, Parlamentul European reunit în ședință plenară a aprobat Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, denumit și Brexit. La aceeași dată, Regatul Unit a confirmat că a ratificat Acordul de retragere și a notificat UE cu privire la încheierea procedurilor sale interne necesare pentru intrarea în vigoare, potrivit www.consilium.europa.eu.

Marea Britanie a votat într-un referendum desfășurat la 23 iunie 2016 pentru această decizie (''EU referendum'' sau ''Brexit referendum''). Regatul Unit a decis să părăsească UE cu 52% din voturi pentru și 48% împotrivă, potrivit https://eur-lex.europa.eu/. Scrutinul s-a desfășurat în urma unor negocieri intense pe tema unui acord care să consolideze statutul special al Regatului Unit în cadrul UE. În cele din urmă, Marea Britanie a părăsit oficial blocul comunitar - cel mai apropiat și cel mai mare partener comercial al său - pe 31 ianuarie 2020, evidențiază https://www.bbc.com/.

'În cadrul unui proces liber și democratic, poporul britanic și-a exprimat dorința de a ieși din Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, însă o respectăm', au afirmat într-o declarație comună, la 24 iunie 2016, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și prim-ministrul olandez, Mark Rutte (Țările de Jos dețineau la momentul respectiv președinția Consiliului UE), conform www.consilium.europa.eu. În cadrul Consiliului European de la 28 iunie 2016, prim-ministrul britanic David Cameron a explicat situația din Regatul Unit în urma referendumului și a avut loc un prim schimb de opinii.

La 8 septembrie 2016, Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a deplasat la Londra pentru un schimb de opinii cu premierul Regatului Unit, Theresa May, care a condus executivul britanic în perioada 13 iulie 2016-24 iulie 2019. La 2 octombrie 2016, Theresa May a declarat că Marea Britanie urma să înceapă procesul oficial de negociere a retragerii din UE până la sfârșitul lunii martie 2017.

La 29 martie 2017, Regatul Unit a notificat Consiliul European, invocând în mod oficial articolul 50 pentru a părăsi UE. Ca urmare, Consiliul European a adoptat o declarație privind notificarea din partea Regatului Unit.

La 19 iunie 2017, Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, și David Davis, ministrul ieșirii din Uniunea Europeană, au deschis prima rundă de negocieri privind Brexitul, la Bruxelles.

După mai multe runde de negocieri în cursul anului 2017, la 28 februarie 2018, Comisia Europeană a publicat proiectul de acord de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Proiectul de acord de retragere transpunea în termeni juridici Raportul comun al negociatorilor Uniunii Europene și ai Guvernului Regatului Unit din decembrie 2017 privind prima etapă a negocierilor.

La 11 martie 2019, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May, s-au întâlnit la Strasbourg, unde au convenit asupra textului următoarelor documente: un instrument referitor la acordul de retragere, care oferă clarificări și garanții juridice privind natura soluției de protecție; o declarație comună în completarea declarației politice, care stabilește cadrul viitoarelor relații. Textele fuseseră convenite anterior la nivel de negociatori. Ele au fost aprobate de Comisia Europeană la 11 martie 2019. La 21 martie 2019, Consiliul European a aprobat în concluziile sale atât instrumentul, cât și declarația comună, potrivit sursei citate anterior.

Pe fondul câtorva cereri de amânare a Brexitului din partea Marii Britanii, la 17 octombrie 2019, s-a ajuns la un acord la nivel de negociatori.

La 22 ianuarie 2020, Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), reunit în formula UE27, a aprobat principiile pentru transparență în negocierile post-Brexit.

La 24 ianuarie 2020, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat la Bruxelles acordul de retragere. Ulterior, în aceeași zi, acordul a fost semnat la Londra de prim-ministrul Boris Johnson.

Astfel, după adoptare (29 ianuarie 2020) și ratificare (30 ianuarie 2020), acordul de retragere a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020, la miezul nopții (ora Bruxelles-ului), potrivit www.consilium.europa.eu/. Din acel moment, Regatul Unit nu mai fost stat membru al UE, fiind considerată țară terță. Intrarea în vigoare a Acordului de retragere a marcat sfârșitul perioadei prevăzute la articolul 50 din Tratatul UE și începutul unei perioade de tranziție preconizată să dureze până la 31 decembrie 2020. Acordul de retragere este structurat în șase secțiuni: prevederi comune, drepturile cetățenilor, alte aspecte care țin de separare, perioada de tranziție, aspecte financiare, prevederi instituționale și finale. Totodată, documentul include trei Protocoale (privind Irlanda, Cipru, Gibraltar), precum și o serie de anexe.

Pe parcursul perioadei de tranziție, Regatul Unit și-a păstrat toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru UE, dar nu a mai participat la mecanismul decizional și nu a mai fost reprezentat în instituțiile UE.

Părțile au ajuns la un acord pe 24 decembrie 2020, conform https://www.bbc.com/. La 31 decembrie 2020, acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (https://eur-lex.europa.eu/).

Acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 și constituie baza relației dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit în multiple domenii, potrivit https://www.mae.ro/.

Acordul a prevăzut reguli noi pentru colaborarea dintre Regatul Unit și UE, standarde comune privind drepturile lucrătorilor, precum și asupra multor reglementări sociale și de mediu. Acordul complet are peste 1.200 de pagini, dar BBC a evidențiat la data respectivă câteva dintre punctele cheie: libertatea de a lucra și de a trăi între Regatul Unit și UE se încheie, iar în 2021, cetățenii britanici vor avea nevoie de viză dacă doresc să rămână în UE mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile; Irlanda de Nord continuă să urmeze multe dintre regulile UE pentru a evita o înăsprire a regulilor la frontiera cu Republica Irlanda, dar acest lucru înseamnă însă introducerea de noi controale asupra bunurilor care intră în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit; Regatul Unit este liber să își stabilească propria politică comercială și poate negocia acorduri cu alte țări, de exemplu, cu SUA, Australia și Noua Zeelandă - țări care nu aveau acorduri de liber schimb cu UE.

La 30 iunie 2021 s-a finalizat perioada în care cetățenii europeni care îndeplineau condițiile necesare s-au putut înscrie în sistemul de obținere a rezidenței în Regatul Unit, operaționalizat de autoritățile britanice prin implementarea Acordului de retragere (EU Settlement Scheme - EUSS), conform https://www.mae.ro/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Horia Plugaru/ editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Manifestaţie de protest faţă de ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, organizat în faţa Palatului Westminster, Londra, Marea Britanie, 30 ianuarie 2020.

Afisari: 250

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice