logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe din luna ianuarie va începe la ora 10.00 și va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.

Ca de obicei, miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal, prin videoconferință, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha. Cele mai recente evoluții în acest sens sunt reprezentate de adoptarea de către Consiliu a celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la 16 decembrie 2024. Noile măsuri slăbesc complexul militar-industrial al Rusiei și abordează eludarea sancțiunilor, vizând 'flota fantomă' a lui Putin. De asemenea, Consiliul a adoptat sancționarea a 54 de persoane și 30 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, mai scrie sursa citată.

Un alt subiect de dezbatere e constituit de relațiile UE-SUA. Parteneriatul UE-SUA se bazează pe valori comune și pe cele mai extinse relații bilaterale din lume în materie de comerț și investiții. Statele Unite sunt principalul partener strategic al UE în ceea ce privește promovarea păcii, a stabilității și a dezvoltării în întreaga lume. De asemenea, UE și SUA împărtășesc responsabilitatea de a promova valorile comune, dintre care fac parte democrația, pacea, libertatea și statul de drept. În ceea ce privește comerțul cu mărfuri UE-SUA, acesta ajungea la aproape 870 miliarde de euro în 2022. Principalii parteneri comerciali ai UE sunt: SUA - 15,6%; China - 15,4%; Regatul Unit - 9,8%; Elveția - 6%; alții - 53,2%, conform https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul va purta o discuție și cu privire la cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria. Consiliul European a urmărit îndeaproape situația din Orientul Mijlociu de la atacurile teroriste comise de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023. În cadrul reuniunii sale din 19 decembrie 2024, Consiliul European a adoptat concluzii privind situația din Orientul Mijlociu, prin care și-a reiterat apelul pentru încetarea imediată a focului în Gaza, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, îmbunătățirea urgentă a accesului la asistență umanitară și distribuirea susținută a acesteia la scară largă în toată Gaza, precum și încetarea durabilă a ostilităților, în conformitate cu Rezoluția 2735/2024 a Consiliului de Securitate al ONU, scriu site-urile https://press.un.org/ și https://www.consilium.europa.eu/.

În privința Siriei, în urma căderii regimului lui Assad, Consiliul European a susținut oportunitatea istorică de a reunifica și reconstrui țara, în conformitate cu principiile fundamentale ale Rezoluției 2254/2015 a Consiliului de Securitate al ONU. În acest sens, Uniunea Europeană sprijină activitatea trimisului special al ONU pentru Siria.

La capitolul afaceri curente, este posibil ca miniștrii de externe să discute despre evoluțiile din Republica Moldova și din Georgia. Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024. La rândul său, Georgia a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în decembrie 2023. Atât Republica Moldova cât și Georgia cooperează cu UE în contextul Parteneriatului estic, mai notează https://www.consilium.europa.eu/.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a desfășurat la 16 decembrie 2024, în cadrul căreia a fost adoptat cel de-al 15-lea pachet de măsuri restrictive individuale și economice ca răspuns la războiul din Ucraina.

De asemenea, pentru prima dată, Consiliul a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 16 persoane și trei entități responsabile de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate. Aceste măsuri reprezintă un răspuns la acțiunile răuvoitoare ale Rusiei și la nerespectarea de către aceasta a unei ordini internaționale bazate pe norme și a dreptului internațional. Cadrul relevant pentru aceste măsuri restrictive a fost instituit la 8 octombrie 2024 pentru a-i viza pe cei implicați în acțiuni și politici ale guvernului Federației Ruse care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre (securitatea, stabilitatea, independența și integritatea acestora), prin intermediul unor activități hibride de diferite tipuri, inclusiv utilizarea unor acțiuni coordonate de manipulare a informațiilor și de ingerințe. În aceeași zi, UE a emis și o declarație prin care condamnă intensificarea campaniei de activități hibride a Rusiei. Printre includerile pe listă se numără Unitatea 29155 a GRU, o unitate sub acoperire din cadrul agenției de informații militare ruse (GRU), cunoscută pentru implicarea sa în asasinate în străinătate și în activități de destabilizare, cum ar fi bombardamente și atacuri cibernetice în întreaga Europă, precum și o parte din personalul său militar activ în Ucraina, Europa de Vest și Africa, mai scrie site-ul Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 407

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1