SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie
Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului
Greco-catolice
Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. m. Bretanion al Tomisului
Romano-catolice
Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis
Sfântul Grigorie Teologul, arhiepiscop al Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 25 ianuarie.
Sfântul Ierarh Grigorie s-a născut în apropierea Naziansului, o cetate din Capadocia. Studiile le-a făcut în Cezareea Capadociei, desăvârșindu-și pregătirea intelectuală la școli din Cezareea Palestinei, Alexandria și apoi la Atena.
În acel timp împărat la Constantinopol era Constanțiu (337-361), fiul împăratului Constantin cel Mare, și împreună cu cei doi Mari Părinți ai Bisericii, Sfântul Vasile și Sfântul Grigorie, învăța, la Atena, și viitorul împărat Iulian Apostatul (361-363), cel care a încercat să readucă Imperiul Roman de la creștinism la păgânism, declanșând noi persecuții împotriva creștinilor.
De aceea, de multe ori Sfântul Grigorie spunea: 'O! cât de mare răutate hrănește pământul Romei și al grecilor!', pentru că vedea mai înainte ceea ce avea să se întâmple.
La Atena, Grigorie și Vasile erau adevărați prieteni și împreună viețuitori. 'Una le era lor casa și hrana, unul le era duhul și aceleași obiceiurile, ca ale unor frați de o mamă. Deci, erau amândoi cinstiți în Atena, căci în puțină vreme au întrecut pe dascălii lor și ucenicii s-au făcut dascăli dascălilor lor'. (Viețile Sfinților)
După anii de studiu de la Atena, Sfântul Grigorie s-a întors la Nazians. A primit botezul creștin chiar din mâinile tatălui său, care era episcop.
A fost botezat mult mai târziu pentru că în acele vremuri exista un obicei, ca pentru cei mai mulți dintre creștini Botezul să fie amânat până la vârsta la care Mântuitorul Hristos s-a botezat în Iordan de către Sfântul Proroc și Botezător Ioan, adică în jurul vârstei de 30 de ani.
Această practică a fost înlăturată de marii Părinți ai Bisericii, între care s-a aflat chiar Sfântul Grigorie Teologul, alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie, episcopul Nyssei.
Sfântul Grigorie Teologul a fost hirotonit preot, la insistențele Sfântului Vasile cel Mare și a fost hirotonit episcop de Sasima. A fost instalat în scaunul de episcop al Constantinopolului, la ceremonie fiind de față și împăratul Teodosie (379-395). Întronizarea a fost confirmată de Sinodul al II-lea Ecumenic, din anul 381, care a avut loc la Constantinopol, Sfântul Grigorie fiind chemat să prezideze lucrările adunării bisericești. Contestat însă de anumiți ierarhi, sosiți mai târziu la lucrări, Sfântul Grigorie a renunțat la această funcție clericală.
Sfântul Grigorie a primit numele de 'Teologul' pentru marea sa pricepere în formularea clară și fără echivoc a adevărurilor de credință, recunoscute ca atare la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, din anul 451.
Ultimii ani de viață i-a petrecut în locurile natale, dedicându-se rugăciunii, studiului și scrisului. În Capadocia a avut și sfârșitul, fiind îngropat în cetatea Nazianz.
* Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului, originar din Capadocia, a fost unul dintre ucenicii Sfântului Vasile cel Mare. A ocupat scaunul Episcopiei Tomisului (Constanța de azi), în jurul anului 360.
A dus o viață ascetică, apărând dreapta credință chiar în fața împăratului Valens (364-378), care era adept al ereziei ariene.
Valens, aflat la Tomis, în 369, la întoarcerea dintr-o expediție împotriva goților i-a cerut Sfântului Bretanion să treacă de partea arienilor. Sfântul Ierarh Bretanion a vorbit atunci împăratului cu îndrăzneală despre hotărârile care au fost luate de Sfinții Părinți participanți la Sinodul I de la Niceea (325) împotriva lui Arie, pe care nu putea să le încalce.
Apoi s-a retras cu credincioșii săi într-o altă biserică din Tomis, lăsând pe împărat singur. Acesta a încercat să-l exileze, dar de teamă să nu se răscoale 'sciții' din Dacia Pontică a renunțat.
Sfântul Ierarh Bretanion a încurajat mult viața ascetică și nevoința sihaștrilor de prin peșteri mici și bisericuțe rupestre, după obiceiul sihaștrilor din Capadocia. În timpul păstoriei sale existau în Eparhia Tomisului câteva așezări monahale renumite, cu călugări cărturari și teologi. Este posibil ca Sfântul Bretanion al Tomisului să fi înălțat bazilica de pe cripta cu moaștele celor patru martiri de la Niculițel, ale cărei ruine împreună cu 'martirionul' au fost descoperite în anul 1971.
Cu puțin înainte de anul 381, Sfântul Episcop Betranion și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu și este cinstit de Biserica Ortodoxă ca sfânt. (sursa: vol. 'Viețile Sfinților') AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători
Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)
Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi
6 februarie - Ziua tipografilor militari
La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți
6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)
Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/. În 201
6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil
În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved
CITATUL ZILEI
'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei, și Fotie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. cuv. ep. Vucol al Smirnei; Sf. m. Iulian Romano-catolice Ss. Paul Miki și îns., m.; Doroteea și Teofil, m. Sfântul Ierarh Vucol,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 februarie
Este a 37-a zi a anului 2025. Mai sunt 328 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 28 m și apune la 17 h 32 m. Luna apune la 02 h 22 m și răsare la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani
Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)
TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te
DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)
Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î
CITATUL ZILEI
'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie
Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie
Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)