logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

2 decembrie - Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei (ONU)

Image

Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei este sărbătorită în fiecare an, pe 2 decembrie, pentru a marca data la care a fost adoptată, de către Convenţia Naţiunilor Unite, Rezoluţia 317(IV) din 1949 pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării prin prostituţie. În prezent, accentul este pus pe eradicarea formelor contemporane de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, munca în rândul copiilor, căsătoria forţată şi recrutarea forţată a copiilor pentru folosirea în conflicte armate, potrivit site-ului un.org.

În mesajul său din 2023, de Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis: "De Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei, ne amintim de victimele trecutului, în special de milioanele de africani smulşi din casele lor, exploataţi, brutalizaţi sau ucişi în timpul comerţului transatlantic cu sclavi. Şi ne gândim la cele 50 de milioane de oameni prinşi în sclavia modernă. (...) Statele trebuie să legifereze, să protejeze drepturile victimelor şi să elimine practicile şi condiţiile care permit sclaviei moderne să înflorească. De asemenea, avem nevoie şi de contribuţia companiilor care să se asigure că practicile lor de afaceri respectă drepturile omului pentru toţi", conform site-ului un.org.

Sclavia a evoluat şi s-a manifestat în moduri diferite de-a lungul istoriei. Astăzi, unele forme tradiţionale de sclavie încă persistă, în timp ce altele au fost transformate. Organismele ONU pentru drepturile omului au documentat persistenţa vechilor forme de sclavie care sunt încorporate în credinţele şi obiceiurile tradiţionale. Aceste forme de sclavie sunt rezultatul discriminării de lungă durată împotriva celor mai vulnerabile grupuri din societăţi, cum ar fi cele considerate ca aparţinând unei caste inferioare, minorităţi tribale şi popoare indigene.

ONU atrage atenţia asupra faptului că sclavia nu este o relicvă istorică. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, 50 de milioane de oameni din toată lumea sunt victime ale sclaviei moderne, în creştere cu 10 milioane faţă de 2016. Deşi fenomenul sclaviei moderne nu are o definiţie legală clară, acesta este folosit ca termen umbrelă pentru a acoperi practici precum munca forţată, căsătoriile forţate sau traficul de persoane. Aceste fenomene se referă la acele situaţii în care exploatarea unei persoane nu poate fi contracarată ca urmare a ameninţărilor, violenţei, coerciţiei sau abuzului de putere, scrie site-ul un.org.

Estimările publicate în studiul "Global Estimates of Modern Slavery", din septembrie 2022, arată că, în 2021, munca forţată şi căsătoriile forţate au crescut semnificativ în ultimii 5 ani, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Walk Free şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Astfel, dintre cele 50 de milioane de victime ale sclaviei moderne, 28 de milioane de persoane sunt supuse muncii forţate şi 22 de milioane se află în căsătorii forţate, conform https://www.ilo.org/.

Femeile şi copiii rămân disproporţionat vulnerabili. Majoritatea cazurilor de muncă forţată (86%) se regăsesc în sectorul privat, în timp ce munca forţată impusă de stat reprezintă 14%. Aproape una din opt persoane care îndură munca forţată sunt copii (3,3 milioane). Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt în situaţii de exploatare sexuală comercială, mai arată studiul citat mai sus.

Raportul "Global Estimates of Modern Slavery", publicat de ILO (International Labour Organization), propune şi o serie de acţiuni recomandate, care să conducă semnificativ la încetarea fenomenului de sclavie modernă. Aceste acţiuni includ: îmbunătăţirea şi aplicarea legilor şi a inspecţiilor privind munca; încetarea muncii forţate impuse de stat; măsuri mai puternice de combatere a muncii forţate; extinderea protecţiei sociale şi consolidarea protecţiei juridice, inclusiv creşterea vârstei legale de căsătorie la 18 ani, fără excepţie. Alte măsuri includ abordarea riscului crescut de trafic şi muncă forţată pentru lucrătorii migranţi, promovarea recrutării echitabile şi etice şi un sprijin mai mare pentru femei, fete şi persoane vulnerabile, mai scrie site-ul ILO.

Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat şi un nou protocol obligatoriu din punct de vedere juridic, menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.

Din punct de vedere legal, din 1981, sclavia nu mai este legală în niciun stat al lumii, Mauritania fiind ultimul stat care a abolit acest fenomen. În practică, sclavia se menţine, fiind ascunsă sub diverse denumiri. Sclavia a evoluat şi s-a manifestat în diverse forme de-a lungul istoriei, însă, în timp ce formele tradiţionale ale sclaviei sunt extrem de rare în zilele noastre, există încă multe forme contemporane sub care fenomenul se manifestă. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.un.org

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz