Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene (fişă biografică)

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată la 27 noiembrie 2024 de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
***
Ursula von der Leyen este prima femeie în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE).
Ursula Gertrud von der Leyen s-a născut la 8 octombrie 1958 în Ixelles/Elsene, una dintre cele 19 municipalităţi ale Bruxelles-ului, conform biografiei publicate pe site-ul Fundaţiei Konrad Adenauer - https://www.kas.de.
Din 1964 până în 1971 a studiat la Şcoala Europeană din Bruxelles, iar din 1971 până în 1976 a urmat cursuri liceale cu specializare în matematică şi ştiinţe, în Lehrte, Germania. Între 1977 şi 1980 a studiat economia la Gottingen şi Munster, iar în 1987 la London School of Economics. Din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Hannover Medical School, în 1987 şi-a obţinut licenţa, iar în 1991 doctoratul. În 2001, a absolvit un masterat în Sănătate Publică, potrivit biografiei publicate pe site-ul Comisiei Europene- https://ec.europa.eu/.
A lucrat ca medic asistent la MHH Women's Hospital din 1988 până în 1992, iar între 1992 şi 1996 a fost rezident la Stanford, în California. În 1995, a absolvit Stanford Health Services Hospital Administration. Din 1998 până în 2002 a fost cercetător asociat la Departamentul de cercetare în epidemiologie, medicină socială şi sisteme de sănătate din cadrul Hanover Medical School (Medizinische Hochschule Hannover, MHH).
Cariera politică a Ursulei von der Leyden a început în anul 1990, când s-a înscris în Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU). Din 1999, a devenit membru al Grupului de lucru al medicilor din filiala CDU a landului Saxonia Inferioară. Din 2003 până în 2005, Ursula von der Leyden a fost membră a Grupului parlamentar al CDU din Saxonia Inferioară. Din martie 2003 până în noiembrie 2005 a fost ministru pentru Afaceri Sociale în Saxonia Inferioară. Din decembrie 2004 a devenit membră a Prezidiului CDU, iar din 2009 a fost aleasă membră a Parlamentului Federal German (Bundestag).
În 2005, a fost numită ministru federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului, poziţie pe care a deţinut-o până în 2009, când a preluat portofoliul Muncii şi Problemelor Sociale. Din 2013, a ocupat portofoliul de ministru federal al Apărării, conform surselor citate.
După alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019, Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene de către Consiliul European (compus din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE). La 16 iulie 2019, adresându-se membrilor Parlamentului European, ea a prezentat principiile politice pe care intenţiona să le pună în practică în eventualitatea alegerii sale. Cel mai important obiectiv pentru Europa, a spus ea, potrivit https://www.kas.de/, ar trebui să fie acela de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în anul 2050. De asemenea, a enunţat un "plan de investiţii pentru o Europă durabilă". În ceea ce priveşte domeniul social, a cerut o "garanţie europeană pentru copii" pentru combaterea sărăciei infantile în Uniunea Europeană şi a anunţat un proiect pentru un nou pact privind azilul şi migraţia. Deşi nominalizarea ei a fost iniţial controversată, von der Leyen a fost aleasă în cele din urmă preşedinte al Comisiei Europene cu 383 din cele 747 de voturi exprimate şi a preluat funcţia la 1 decembrie 2019, conform sursei citate.
Ea a devenit prima femeie de la conducerea executivului Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar timp de cinci ani. La 10 septembrie 2019, preşedinta desemnată şi-a prezentat echipa şi noua structură a următoarei Comisii Europene. Potrivit tratatelor UE, preşedintele CE ia decizii asupra organizării Comisiei şi alocă portofolii comisarilor individuali. Astfel, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost votată la 27 noiembrie 2019 de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Preşedintele Comisiei stabileşte, de asemenea, agenda politică a Comisiei, reprezintă Comisia în cadrul reuniunilor Consiliului European, la summiturile G7 şi G20, la summit-urile cu ţări din afara UE şi la dezbaterile majore în Parlamentul European şi în Consiliu. Preşedinta von der Leyen a fost numită de liderii naţionali şi aleasă de Parlamentul European după ce şi-a prezentat orientările politice. Aceste orientări au fost inspirate de discuţiile sale cu grupurile politice ale parlamentului, precum şi de agenda strategică a Consiliului European pentru 2019-2024. Împreună, au stabilit activitatea instituţiilor europene în jurul a şase ambiţii principale pentru Europa pentru această perioadă: un acord ecologic european; o Europă potrivită pentru era digitală; o economie care funcţionează pentru oameni; o Europă mai puternică în lume; promovarea modului nostru de viaţă european; un nou impuls pentru democraţia europeană, anunţa https://commissioners.ec.europa.eu/. Între timp, provocările executivului comunitar s-au multiplicat odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19 şi, apoi, a războiului din Ucraina.
Prezidând primul colegiu de comisari cu egalitate între femei şi bărbaţi, Ursula von der Leyen s-a angajat să promoveze egalitatea de gen, diversitatea şi incluziunea în Comisia Europeană şi în elaborarea politicilor UE, notează prezentarea evenimentului ''Evaluating the von der Leyen Presidency - A Commission in the midst of poly-crises'', publicată pe https://ecpr.eu/.
În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, în cadrul Consiliului European desfăşurat la 27-28 iunie 2024, Ursula von der Leyen a fost propusă de către liderii UE candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru un nou mandat.
Ursula von der Leyen a promis, în plenul Parlamentului European, la 18 iulie 2024, înainte de votul pentru un nou mandat, să ia măsuri pentru consolidarea Europei, o Europă care trebuie să se poată ridica la înălţimea provocărilor actuale. În intervenţia sa, a anunţat proiecte în domeniul apărării ale Uniunii Europene: ''Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică''. Un alt angajament al său se referă la politicile în domeniul climatic, afirmând că noua Comisie nu va renunţa la politicile verzi, astfel încât preţul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependenţa de importurile de combustibili fosili. Ea a mai anunţat o revizuire a gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol şi o nouă abordare privind returnarea migranţilor. Totodată, a afirmat că în noua Comisie Europeană va fi creat un post de comisar european pentru Mediterana.
Parlamentul European a votat, la 18 iulie 2024, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani.
Ursula von der Leyen este căsătorită şi are şapte copii. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice