logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)

Image

Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion de exemplare, notează www.penguinrandomhouse.com.

Născut la Nagasaki, la 8 noiembrie 1954, el a ajuns în Marea Britanie în 1960, tatăl său fiind cercetător la Institutul Naţional de Oceanografie. A urmat cursurile liceului de băieţi din Surrey apoi s-a înscris la Universitatea din Kent, Canterbury, unde şi-a luat licenţa în 1978. A urmat un master de scriere creativă la Universitatea East England, obţinând diploma în 1980. Anul următor, i-au fost publicate în "Introductions 7: Stories by New Writers", trei povestiri scurte: "A Strange and Sometimes Sadness", "Waiting for J" şi "Getting Poisoned", notează www.nobelprize.org şi https://www.goodreads.com/.

Primul său roman "A Pale View of Hills" ("Amintirea palidă a munţilor") a fost publicat în 1982, fiind distins cu Premiul Memorial "Winifred Holtby". Pentru acest roman, care spune povestea unei văduve japoneze ce trăieşte singură în Anglia, încercând să uite ororile celui de-al Doilea Război Mondial, Kazuo Ishiguro a fost nominalizat, în 1983, de revista "Granta", ca fiind unul dintre cei "20 cei mai buni tineri scriitori britanici". A urmat, în 1986, cel de-al doilea roman "An Artist of the Floating World" ("Un artist al lumii trecătoare") pentru care tânărul scriitor a fost distins cu prestigiosul Premiu Whitbread şi nominalizat la Booker Prize, notează www.libris.ro.

Cel de-al treilea roman, publicat în 1989 şi intitulat "The Remains of the Day" ("Rămăşiţele zilei"), i-a adus scriitorului prestigiosul Booker Prize. Acţiunea romanului se desfăşoară în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi spune povestea majordomului Stevens, al lordului Darlington, care pune mai presus de sentimentele sale şi de orice altceva, meseria sa, neluând în seamă evenimentele dramatice din timpul războiului, nici pierderea tatălui său (a fost majordorm la acelaşi castel) sau a singurei fiinţe iubite, nimic nu-i întrerupe activitatea. Majordomul, un bărbat între două vârste, era îndrăgostit în tăcere de tânăra menajeră, care îi răspunde la fel de tăcut sentimentelor acestuia. Acest "majordom absolut" înţelege abia spre sfârşitul vieţii, că existenţa sa a stat exclusiv sub semnul datoriei, fără a fi lăsat pe altcineva să se apropie de el, constatând trist că nu este decât ''o rămăşiţă a trecutului''. Ecranizat în 1993, filmul de mare succes în regia lui James Ivory, i-a avut ca protagonişti pe Anthony Hopkins şi Emma Thompson, şi a primit opt nominalizări la premiile Oscar.

"The Unconsoled" ("Nemângâiaţii"), publicat în 1995, este povestea ingenioasă a unui pianist care se luptă să urmeze programul de repetiţii şi concerte într-un oraş european necunoscut. Romanul a fost recompensat cu Premiul Cheltenham, în acelaşi an, potrivit https://literature.britishcouncil.org/. În 2000, apare al cincilea roman "When We Were Orphans" ("Pe când eram orfani"), care urmăreşte destinul a trei orfani: Christopher Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se îndrăgosteşte, şi Jennifer, fetiţa pe care o adoptă. Naratorul este Christopher Banks, detectiv particular, care încearcă să-şi găsească părinţii dispăruţi misterios în Shanghai, în perioada Primului Război Mondial, potrivit www.libris.ro. Romanul a fost nominalizat la premiile Whitbread Novel şi Booker pentru Ficţiune.

Publicat în 2005, romanul "Never Let Me Go" ("Să nu mă părăseşti") este unul dintre cele mai apreciate romane ale scriitorului Kazuo Ishiguro. Nominalizat la Premiul Booker, la National Book Critic Circle Award şi la Premiul ''Arthur C. Clarke'', cel de-al şaselea roman al scriitorului a fost inclus pe listele cu cele mai bune cărţi ale mai multor reviste prestigioase, între care The New York Times, Publishers Weekly. Romanul distopic "Never Let Me Go" a marcat o evoluţie în stilul literar al lui Kazuo Ishiguro. Protagoniştii romanului sunt trei tineri care fac parte dintr-o categorie aparte de fiinţe umane şi anume, "donatori", clone produse de laborator, menite să furnizeze organe de schimb pentru oamenii "adevăraţi". Şi acest roman a fost ecranizat, în 2010, regia fiind semnată de Mark Romanek iar în rolurile principale au fost distribuiţi actorii Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

 


Kazuo Ishiguro a publicat, în 2009, prima sa colecţie de nuvele scurte "Noctures: Five Stories of Music and Nightfall" ("Crooner", "Come Rain or Come Shine", "Malvern Hills", "Nocturne", "Cellists"). Colecţia s-a aflat, în 2010, pe lista scurtă a Premiului Memorial "James Tait Back", la secţiunea ficţiune.

În 2015 a publicat un nou roman - "The Buried Giant" ("Uriaşul îngropat") - povestea unui cuplu în vârstă care, prin intermediul unei excursii într-o zonă arhaică a Angliei, speră să-l întâlnească pe fiul adult, pe care nu l-au văzut de mai mulţi ani. Romanul explorează, emoţionant, modul în care memoria se raportează la uitare, trecutul la prezent şi fantezia în faţa realităţii.

Este autorul unor scenarii originale pentru filmele "A Profile of Arthur J. Mason" (1984), "The Gourmet" (1986), "The Saddest Music in the World" (2003) şi "The White Countess" (2005), conform paginii sale oficiale de Facebook.

Scriitorul britanic de origine niponă este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2017 acordat "pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea", indică www.nobelprize.org. A fost înnobilat Sir, în 2018, pentru serviciul adus literaturii. De asemenea, deţine distincţia Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordată de Franţa, precum şi Ordinul Soarelui Răsare Steaua de Aur şi Argint din partea Japoniei, notează https://www.penguinrandomhouse.com/.

Kazuo Ishiguro, cetăţean britanic din 1982, trăieşte la Londra alături de soţia şi de fiica sa.

Romanul "Klara and the Sun" (2021) s-a aflat pe lista lungă a Booker Prize în 2021. Kazuo Ishiguro priveşte lumea, în schimbare rapidă, prin ochii unui narator unic pentru a explora o întrebare fundamentală: ce înseamnă să iubeşti? Din locul ei în magazin, Klara, o "Prietenă Artificială" cu calităţi observaţionale remarcabile, urmăreşte cu atenţie comportamentul celor care intră să răsfoiască şi al celor care trec pe stradă, afară. Ea are speranţa că un client o va alege în curând, dar când apare posibilitatea ca situaţia ei să se schimbe pentru totdeauna, Klara este avertizată să nu investească prea mult în promisiunile oamenilor, notează https://thebookerprizes.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)