logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

Imagine din galeria Agerpres

* Cea de-a 23-a ediţie a festivalului UniFEST, organizat de Uniunea Studenţilor din România, sub sloganul "Distracţie gratis, NU degeaba!'' se desfăşoară în perioada 8-18 noiembrie în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş, Braşov, Craiova, Oradea, Arad şi Timişoara, anunţă https://unifest.uniunea-studentilor.ro/.

În fiecare dintre oraşe sunt organizate activităţi sportive, culturale, artistice, educaţionale şi de socializare, gata să aducă împreună studenţii de pretutindeni. Tematica ediţiei de anul acesta a festivalului este ''Explore your UNIverse'', motto ce îşi propune să încurajeze studenţii din întreaga ţară să profite de oportunităţile de dezvoltare personală facilitate de evenimentele organizate, să iasă din zona de confort şi să îşi găsească propria stea în marele UNIvers al studenţiei.

 

 

Sursa foto: Festivalul UNIFEST/Facebook 


Pe toată perioada proiectului, studenţii vor beneficia de bilete gratuite la spectacole de teatru, operă, dar şi de acces la muzeele din oraşele UniFEST. Totodată, unul dintre evenimentele de tradiţie ale festivalului este Noaptea Albă a Teatrului Studenţesc, activitate cu ocazia căreia studenţii se bucură de piese de teatru şi momente artistice, pe durata unei întregi nopţi, de la apus până la răsărit. Nici anul acesta nu lipsesc din programul festivalului serile de Stand-UP, muzică folk, petrecerile studenţeşti şi cunoscutul concert, organizat anual în Bucureşti, informează sursa citată.

* Tradiţionalul Târg de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Bucureşti are loc în perioada 8-10 noiembrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

"Muzeul Naţional al Ţăranului Român marchează sfârşitul toamnei şi ultimele zile de dulce înainte de intrarea în Postul Crăciunului invitându-şi publicul la Târgul de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, unde, timp de trei zile, de vineri, 8, până duminică, 10 noiembrie 2024, de la orele 10,00 de dimineaţă până la 6,00 seara, 50 de meşteri, anticari şi artişti vin din toată ţara cu obiecte din ceramică, ţesături, icoane, podoabe, obiecte din lemn", a detaliat MNTR.

 

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO 


"În folclorul religios românesc, dintre cei doi arhangheli mai venerat este Mihail. Se spune că el poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este hărăzit să mai trăiască, fiind şi un stăpânitor al văzduhului, alături de prorocul Ilie. Prima săptămână din lună este numită în popor Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară. Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi", precizează instituţia muzeală.

Intrarea la târg este liberă. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este, alături de alte instituţii, partener media al MNTR.

 


 

Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook 


* Festivalul de Toamnă al Romilor se desfăşoară în Parcul Izvor, între 8 şi 10 noiembrie.

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis AGERPRES.


Pe durata celor trei zile de festival vor fi organizate o serie de activităţi culturale destinate în special celor mici, dar şi publicului larg, cu scopul promovării culturii rome tradiţionale şi moderne. Între acestea, vor avea loc recitaluri muzicale susţinute de lăutari romi consacraţi, va fi amenajată expoziţia "Romi pentru România" cu personalităţi ale culturii rome care au contribuit la dezvoltarea societăţii româneşti şi o zonă cu preparate aparţinând gastronomiei rome şi româneşti.

 

 

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Festivalul de Toamnă al Romilor este o iniţiativă a Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher, care promovează bogăţia şi frumuseţea culturii rome, potrivit sursei citate.

* Centrul Cultural municipal "George Coşbuc" din Bistriţa găzduieşte, la finalul acestei săptămâni, premiera spectacolului de teatru "Tertium non datur", în regia lui Silviu Purcărete, pe texte de Sacha Guitry.

Piesa cu o distribuţie remarcabilă - Pavel Bartoş, Ioan Batinaş, Vlad Bîrzanu, Claudiu Bleonţ, Ioana Bugarin, Ruxandra Maniu, Ana Maria Moldovan, Meda Victor - va avea primele trei reprezentaţii în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, de la ora 19,00, în sala de spectacole a centrului municipal.

 

 

Foto: (c) Palatul Culturii Bistrița/Facebook 


Spectacolul este o co-producţie Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" şi Teatrul Odeon Bucureşti, potrivit https://www.palatulculturiibistrita.ro/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Târgul cu meşteri şi anticari, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org