JO 2024: Jocurile Olimpice de vară din anul 1976 (Montreal)

Cea de-a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară a avut loc în perioada 17 iulie - 1 august 1976, la Montreal, potrivit olympics.com.
Evenimentul a rămas în istorie, pe bună dreptate, sub numele "Olimpiada Nadiei Comăneci".
Montreal a fost ales oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice în mai 1970, în defavoarea celorlalte două oraşe aflate printre favorite, Moscova şi Los Angeles. Acestea din urmă au fost gazde ale următoarelor două ediţii ale Jocurilor Olimpice, din 1980 şi respectiv 1984.
Jocurile Olimpice au fost deschise de regina Elisabeta a II-a, în cadrul unei ceremonii la care a participat întreaga familie regală.
Au intrat în competiţie 6.084 de sportivi, din 92 de ţări. În programul olimpic au fost incluse 21 de sporturi şi 198 de probe, dintre care 49 feminine.
România a avut 166 de sportivi participanţi, dintre care 59 femei. S-a participat la 11 sporturi şi 92 de probe, 70 masculine şi 22 feminine.
La baschet, handbal şi canotaj au fost acceptate întrecerile feminine.
Un număr de 22 de ţări africane, mai puţin Senegal şi Cote d'Ivoire, au boicotat Jocurile, în semn de protest faţă de prezenţa echipei de rugby a Noii Zeelande la o competiţie în Africa de Sud, unde politica de apartheid era în vigoare, arată cosr.ro.
Jocurile Olimpice de vară din 1976, de la Montreal, au fost asociate cu perfecţiunea atinsă în gimnastica artistică de Nadia Comăneci. În premieră absolută, românca a primit nota 10 la paralele, notă care nu a putut fi afişată de tabela electronică. Aparatura electronică dedicată gimnasticii nu a avut programată şi nota 10, nimeni nu a crezut că se poate atinge o asemenea cotă.
La vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice. Nu numai că a fost prima gimnastă care a obţinut nota perfectă de zece la Olimpiadă, dar a reuşit această performanţă de nu mai puţin şapte ori într-un singur concurs de amploarea Jocurilor Olimpice. A câştigat trei medalii de aur, la individual compus, la bârnă şi la paralele inegale, o medalie de argint cu echipa şi una de bronz, la sol.
Performanţele uimitoare ale sportivei din România au făcut înconjurul lumii. Reprezentativ a fost textul publicat de Journal de Montreal: "În această săptămână, Nadia Comăneci a făcut infinit mai mult decât obţinerea unor notaţii perfecte. Ea a dat gimnasticii un avânt extraordinar, care va fi resimţit peste tot în lume... Privind la televizor de la începutul Jocurilor montrealeze am fost, ca şi milioane de alţi telespectatori, atras, încântat şi cucerit de NADIA, această micuţă de 14 ani care ne-a arătat că pe pământ există perfecţiune...", citat de Emanuel Fântâneanu în lucrarea "România la Jocurile Olimpice".
La rândul său, gimnastul sovietic Nikolai Andrianov a cucerit şapte medalii, dintre care patru de aur.
Învingător la 100 m a fost atletul Hasley Crawford, primul campion din Trinidad. Cubanezul Alberto Juantorena a fost primul alergător dintr-o ţară nevorbitoare de limbă engleză care a obţinut titlul la 400 m. La aceeaşi ediţie, el a triumfat şi la 800 m. Viktor Saneiev, reprezentant al Uniunii Sovietice, a câştigat cel de-al treilea titlu consecutiv la sărituri.
Boris Onişcenko, membru al echipei de pentatlon, a fost eliminat din competiţie, după ce s-a descoperit că îşi modificase arma pentru proba de scrimă. Ca urmare a acestui fapt, întreaga echipă de pentatlon modern a URSS a fost descalificată.
Cinci pugilişti americani, Sugar Ray Leonard, Leon Spinks, Michael Spinks, Leo Randolph şi Howard Davis Jr, au câştigat medaliile de aur. A fost cea mai bună echipă de box din istorie a SUA.
Gimnastul japonez Shun Fujimoto a suferit o gravă accidentare la genunchiul drept, în timpul evoluţiei la sol. Dat fiind că în acel moment punctajul între Japonia şi URSS era foarte strâns, Fujimoto şi-a ascuns suferinţa pentru a putea evolua în continuare. A reuşit să ducă la bun sfârşit evoluţia la inele, obţinând nota 9,7 şi asigurând astfel medalia de aur Japoniei. A fost, însă, la un pas de a rămâne invalid pe viaţă.
Au fost înmânate 613 medalii, dintre care 147 femeilor; 198 au fost de aur. Un număr de 49 de ţări au obţinut puncte, 41 de ţări au obţinut medalii şi 26 de ţări au obţinut cel puţin o medalie de aur.
Pe primul loc s-a situat Uniunea Sovietică, cu 49 de medalii de aur, 41 de argint şi 35 de bronz. A fost urmată de R. D. Germană, cu 40 de medalii de aur, 25 de argint şi 25 de bronz. Pe locul al treilea s-a aflat SUA, cu 34 de medalii de aur, 35 de argint şi 25 de bronz, potrivit olympics.com. Canada, ţara gazdă, a câştigat 5 medalii de argint şi şase de bronz. A fost pentru prima dată în istoria Jocurilor când echipa olimpică a Canadei nu a câştigat nici o medalie de aur.
România s-a clasat pe locul 6 în clasamentul pe puncte, pe locul 5 în clasamentul pe medalii şi pe locul 9 în clasamentul pe medalii de aur. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org