logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Statuia "Libertatea luminând lumea" a fost dăruită naţiunii americane (4 iulie 1884)

Image

"The Statue of Liberty Enlightening the World" (Statuia "Libertatea luminând lumea") sau "Lady Liberty", a fost un cadou reprezentând prietenia dăruit de poporul francez Statelor Unite, fiind recunoscut drept simbolul universal al prieteniei şi democraţiei. Statuia Libertăţii a fost inaugurată oficial pe Liberty Island, aflată în apropiere de Ellis Island, la 28 octombrie 1886. A fost desemnată Monument Naţional la 15 octombrie 1924, potrivit https://www.nps.gov/ şi se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO din 1984, potrivit https://whc.unesco.org/. Statuia Libertăţii are o înălţime de 93 de metri (de la baza soclului), fiind una din cele zece cele mai înalte statui din întreaga lume.

Politicianul francez Édouard de Laboulaye (1811-1883), un susţinător înfocat al Statelor Unite, a venit în 1865, cu propunerea de a dărui acestei naţiuni un cadou monumental din partea poporului francez, care să marcheze centenarul Declaraţiei de Independenţă şi în acelaşi timp, să sărbătorească şi relaţia strânsă dintre cele două popoare. El a fost impresionat de mişcările ce au dus la abolirea sclaviei în Statele Unite, care au promovat idealurile de libertate ale Americii. Edouard de Laboulaye a rămas cunoscut, ulterior, sub numele de "Părintele Statuii Libertăţii", notează site-ul https://www.statueofliberty.org/.

Prezent la expunerea propunerii lui Laboulaye, sculptorul Frédéric-Auguste Bartholdi (1824-1904) a început să conceptualizeze structura colosală care va fi cunoscută sub numele de "Libertatea luminând lumea". Designul lui Bartholdi a cuprins mult simbolism: coroana reprezentând lumina cu vârfurile evocând razele soarelui care se revarsă în întreaga lume; tăbliţa, inscripţionată cu data de 4 iulie 1776, cu cifre romane, amintind de Declaraţia de Independenţă; sfârşitul sclaviei reprezentat de lanţuri rupte la picioarele statuii.

Frédéric-Auguste Bartholdi a întreprins în 1871, o vizită în SUA, şi a ales Bedloe's Island drept locul aşezării monumentului. Deşi insula era foarte mică, ea era vizibilă tuturor navelor care intrau în portul New York, Bartholdi văzând-o ca pe o ''poartă către America''. În 1667, Isaac Bedloe, un colonist olandez a cumpărat pământ pe Oyster Island, insulă care a fost vândută, mai târziu, oraşului New York. Bedloe's Island a fost o verigă în lanţul de apărare al oraşului împotriva britanicilor în timpul războiului din 1812, aici fiind construit un fort masiv din piatră, numit Fort Wood (1807-1811), care până în 1937, s-a aflat sub administrarea Armatei SUA. Structura în 11 colţuri a fostului fort militar reprezintă baza pe care a fost amplasat piedestalul Statuii Libertăţii, potrivit https://www.statueofliberty.org/. În 1956, Bedloe's Island a fost redenumită Liberty Island.

În 1876, artizanii şi meşteşugarii francezi au început să construiască statuia sub conducerea lui Bartholdi. Acesta avea nevoie, însă, de asistenţa unui inginer pentru a aborda problemele structurale asociate cu proiectarea unei astfel de sculpturi colosale din cupru. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost angajat inginerul Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923), care a proiectat pilonul masiv de fier şi cadrul secundar al scheletului. A fost folosit procesul de matriţare, statuia fiind realizată din plăci subţiri de cupru, bătute în forme de lemn, acestea fiind montate, apoi, pe scheletul de fier. Braţul care ţine torţa a fost finalizat în 1876 şi prezentat apoi la Expoziţia Centenară de la Philadelphia. Capul şi umerii au fost finalizaţi în 1878 şi expuşi la Expoziţia Universală de la Paris. Întreaga statuie a fost finalizată şi asamblată la Paris între 1881 şi 1884. Tot în 1884, a început construcţia pentru piedestal în Statele Unite.

La 4 iulie 1884, la Paris, statuia a fost prezentată ambasadorului SUA în Franţa, Levi P. Morton. A fost apoi demontată în 350 de bucăţi şi îmbarcată cu destinaţia Statele Unite, la bordul fregatei franceze ''Isere''. Nava a ajuns în portul New York, la 17 iunie 1885, sosirea sa fiind primită în sunet de fanfară. Construcţia piedestalului din beton îmbrăcat în granit, conceput de Richard Morris Hunt, a fost încheiată un an mai târziu, astfel încât statuia a rămas încă pentru o perioadă de timp în lăzile ce au transportat-o din Franţa în SUA. Asamblarea statuii a presupus o muncă extrem de dificilă şi periculoasă. Echipa care a lucrat la ridicarea colosului era formată în majoritate din imigranţi, care au lucrat însă extraordinar, cu viteză şi, totodată, cu acurateţe. Prima piesă care trebuia reconstruită a fost structura de fier al lui Gustave Eiffel. Restul elementelor statuii au fost asamblate fără utilizarea schelelor, toate materialele de construcţie fiind ridicate cu ajutorul macaralelor cu abur şi tractoarelor. Ultima secţiune terminată a fost faţa Statuii Libertăţii care a rămas acoperită până în ziua inaugurării, indică https://www.nps.gov.

Strângerea de fonduri şi aducerea oamenilor împreună au fost întotdeauna parte integrantă a istoriei Statuii Libertăţii, care a început cu eforturile de finanţare a acestei iniţiative fără precedent. Franţa a avut responsabilitatea creării monumentului şi a asamblării acestuia în Statele Unite, în timp ce poporul american a finanţat şi construit piedestalul. Pentru a strânge fonduri în Franţa, au fost folosite taxele publice, diferite forme de divertisment şi o loterie. În Statele Unite, pentru a finanţa construcţia piedestalului, au avut loc evenimente teatrale, expoziţii de artă, licitaţii şi lupte cu premii. Poeta Emma Lazarus a scris, în 1883, celebrul ei sonet "The New Colossus" pentru o licitaţie de artă şi literatură. În ciuda acestor eforturi, strângerea de fonduri pentru piedestal a mers încet. Luând iniţiativa, Joseph Pulitzer a plasat, în 1885, un anunţ în ziarul său "The New York World", invitând cititorii să doneze pentru această cauză. În schimb, Pulitzer urma să tipărească numele fiecărui donator în ziar. Publicul a făcut faţă provocării, circa 120.000 de cititori au donat peste 100.000 de dolari şi au asigurat fondurile necesare pentru realizarea piedestalului Statuii Libertăţii.

Inaugurarea oficială a Statuii Libertăţii din New York, a avut loc la 28 octombrie 1886, în prezenţa preşedintelui Grover Cleveland (1884-1888; 1893-1897) şi a câtorva mii de americani. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.britannica.com

Afisari: 272

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit