FRAGMENT DE ISTORIE: Semnarea Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919)

La 28 iunie 1919 a fost semnat, în faimoasa Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles, Tratatul cu Germania, document care consfinţea oficial reglementarea relaţiilor, după încheierea primei conflagraţii mondiale, între statul german învins şi puterile aliate, potrivit lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945'' (N.Z. Lupu, Gh.N. Cazan, C. Buşe, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie-Filosofie, Bucureşti, 1979) şi portalului https://www.historyextra.com.
Tratatul a avut rolul de a concretiza pacea, de a preveni apariţia războiului şi de a aşeza fundamentele prevenirii apariţiei unei Germanii puternice din punct de vedere militar. Tratatul de la Versailles a pus capăt oficial Primului Război Mondial, conform https://beta.nationalarchives.gov.uk.
Documentul fost semnat în cadrul conferinţei de pace de la Paris, deschisă la 18 ianuarie 1919, în Sala Oglinzilor, în aceeaşi sală unde înainte cu 48 de ani fusese proclamat imperiul german, ca urmare a înfrângerii Franţei în războiul franco-prusac (1870-1871), conform lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945''. La lucrările conferinţei au luat parte 27 de state, 10.000 de delegaţi, consultanţi, experţi şi colaboratori ai delegaţiilor.
Tratatul de pace de la Versailles conţinea 440 de articole, structurate în 15 părţi. Prima parte cuprindea cele 26 de articole ale Statutului Ligii Naţiunilor, incluse şi în celelalte tratate semnate cu toate părţile beligerante ale primei conflagraţii mondiale.
Acest tratat cu Germania fixa graniţele statului german cu toţi vecinii săi. Astfel, teritoriul se micşora cu 1/8 comparativ cu anul 1914, iar populaţia, cu 1/10. Germania a dat înapoi Franţei teritoriile Alsacia şi Lorena şi a cedat Belgiei districtele Eupen, Malmedy şi Moresnet. A recunoscut crearea zonei demilitarizate a Rinului, întreg malul stâng până la graniţă şi 50 de km pe malul drept. În acest teritoriul delimitat, Germania nu avea voie să deţină armată sau să construiască sisteme de fortificaţii. Malul stâng al Rinului rămânea ocupat de armatele aliate astfel: zona Koln până în anul 1925, zona oraşului Koblenz până în anul 1930, iar zona Mainz până în anul 1935, indică lucrarea citată anterior. Regiunea Saar a intrat sub administraţia Ligii Naţiunilor pentru o perioadă de 15 ani, minele de cărbune erau cedate Franţei, drept compensaţie pentru distrugerea departamentelor miniere franceze, iar după o perioadă de 15 ani urma să se hotărască printr-un plebiscit cui va aparţine regiunea Saar, fie Franţei, fie Germaniei.
De asemenea, Germania a cedat Danemarcei nordul regiunii Schleswig, după plebiscitul din anul 1920 prevăzut de Tratatul de la Versailles. În partea de răsărit, Germania recunoştea independenţa Poloniei şi îi înapoia teritoriile ocupate prin împărţirile statului polonez, precum şi o parte din Silezia Superioară. Oraşul Danzig cu tot teritoriul din jur era transformat în oraş liber sub egida Ligii Naţiunilor şi inclus în sistemul vamal polonez. Germania a renunţat la teritoriul Klaipeda (Memel), care în anul 1923 a fost alipit Lituaniei. În plus, Germania a recunoscut independenţa Cehoslovaciei şi îi ceda un district din Silezia Superioară. Guvernul german recunoştea independenţa Austriei şi, deopotrivă, se angaja la respectarea acesteia.
Germania a fost obligată să renunţe la toate drepturile asupra tuturor coloniilor sale de peste mări, precum şi la toate investiţiile din fostele ei colonii, dar şi la cele din străinătate.
Efectivul armatei germane a fost limitat la 100.000 de oameni, iar corpul ofiţerilor, la 4.000. Statul major general a fost desfiinţat. Germania nu avea voie să poată desfăşura serviciu militar obligatoriu (completarea armatei se realiza prin angajare voluntară) şi avea interdicţie la pregătire militară în instituţiile de învăţământ. Germania nu avea voie să aibă artilerie grea, tancuri, submarine, avioane militare. Flota militară nu putea depăşi 15.000 de oameni.
Conform Articolului 231 al Tratatului, Germania era vinovată de declanşarea războiului, acest articol fiind baza juridică a plăţii reparaţiilor de război de statul german şi aliaţii săi. Suma totală a reparaţiilor şi cota cuvenită fiecărei ţări învingătoare nu au fost fixate prin tratat. Germania se obliga să achite până la data de 1 mai 1921 suma de 20 de miliarde de mărci ca o primă cotă de reparaţii. Conferinţa de la Spa (5-16 iulie 1920) a fixat cotele de reparaţii pentru fiecare stat căruia Germania trebui să-i plătească reparaţii de război, iar la conferinţa de la Londra (24 aprilie - 5 mai 1921) a fost fixată suma reparaţiilor în cuantum de 132 miliarde de mărci aur, care era plătibilă în 30 de ani, conform lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945''.
Tratatul de la Versailles cu Germania a intrat în vigoare la 10 ianuarie 1920, iar tratatele cu aliaţii Germaniei au fost semnate în intervalul 1919-1920. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.mvu.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.