FRAGMENT DE ISTORIE: Semnarea Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919)

La 28 iunie 1919 a fost semnat, în faimoasa Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles, Tratatul cu Germania, document care consfinţea oficial reglementarea relaţiilor, după încheierea primei conflagraţii mondiale, între statul german învins şi puterile aliate, potrivit lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945'' (N.Z. Lupu, Gh.N. Cazan, C. Buşe, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie-Filosofie, Bucureşti, 1979) şi portalului https://www.historyextra.com.
Tratatul a avut rolul de a concretiza pacea, de a preveni apariţia războiului şi de a aşeza fundamentele prevenirii apariţiei unei Germanii puternice din punct de vedere militar. Tratatul de la Versailles a pus capăt oficial Primului Război Mondial, conform https://beta.nationalarchives.gov.uk.
Documentul fost semnat în cadrul conferinţei de pace de la Paris, deschisă la 18 ianuarie 1919, în Sala Oglinzilor, în aceeaşi sală unde înainte cu 48 de ani fusese proclamat imperiul german, ca urmare a înfrângerii Franţei în războiul franco-prusac (1870-1871), conform lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945''. La lucrările conferinţei au luat parte 27 de state, 10.000 de delegaţi, consultanţi, experţi şi colaboratori ai delegaţiilor.
Tratatul de pace de la Versailles conţinea 440 de articole, structurate în 15 părţi. Prima parte cuprindea cele 26 de articole ale Statutului Ligii Naţiunilor, incluse şi în celelalte tratate semnate cu toate părţile beligerante ale primei conflagraţii mondiale.
Acest tratat cu Germania fixa graniţele statului german cu toţi vecinii săi. Astfel, teritoriul se micşora cu 1/8 comparativ cu anul 1914, iar populaţia, cu 1/10. Germania a dat înapoi Franţei teritoriile Alsacia şi Lorena şi a cedat Belgiei districtele Eupen, Malmedy şi Moresnet. A recunoscut crearea zonei demilitarizate a Rinului, întreg malul stâng până la graniţă şi 50 de km pe malul drept. În acest teritoriul delimitat, Germania nu avea voie să deţină armată sau să construiască sisteme de fortificaţii. Malul stâng al Rinului rămânea ocupat de armatele aliate astfel: zona Koln până în anul 1925, zona oraşului Koblenz până în anul 1930, iar zona Mainz până în anul 1935, indică lucrarea citată anterior. Regiunea Saar a intrat sub administraţia Ligii Naţiunilor pentru o perioadă de 15 ani, minele de cărbune erau cedate Franţei, drept compensaţie pentru distrugerea departamentelor miniere franceze, iar după o perioadă de 15 ani urma să se hotărască printr-un plebiscit cui va aparţine regiunea Saar, fie Franţei, fie Germaniei.
De asemenea, Germania a cedat Danemarcei nordul regiunii Schleswig, după plebiscitul din anul 1920 prevăzut de Tratatul de la Versailles. În partea de răsărit, Germania recunoştea independenţa Poloniei şi îi înapoia teritoriile ocupate prin împărţirile statului polonez, precum şi o parte din Silezia Superioară. Oraşul Danzig cu tot teritoriul din jur era transformat în oraş liber sub egida Ligii Naţiunilor şi inclus în sistemul vamal polonez. Germania a renunţat la teritoriul Klaipeda (Memel), care în anul 1923 a fost alipit Lituaniei. În plus, Germania a recunoscut independenţa Cehoslovaciei şi îi ceda un district din Silezia Superioară. Guvernul german recunoştea independenţa Austriei şi, deopotrivă, se angaja la respectarea acesteia.
Germania a fost obligată să renunţe la toate drepturile asupra tuturor coloniilor sale de peste mări, precum şi la toate investiţiile din fostele ei colonii, dar şi la cele din străinătate.
Efectivul armatei germane a fost limitat la 100.000 de oameni, iar corpul ofiţerilor, la 4.000. Statul major general a fost desfiinţat. Germania nu avea voie să poată desfăşura serviciu militar obligatoriu (completarea armatei se realiza prin angajare voluntară) şi avea interdicţie la pregătire militară în instituţiile de învăţământ. Germania nu avea voie să aibă artilerie grea, tancuri, submarine, avioane militare. Flota militară nu putea depăşi 15.000 de oameni.
Conform Articolului 231 al Tratatului, Germania era vinovată de declanşarea războiului, acest articol fiind baza juridică a plăţii reparaţiilor de război de statul german şi aliaţii săi. Suma totală a reparaţiilor şi cota cuvenită fiecărei ţări învingătoare nu au fost fixate prin tratat. Germania se obliga să achite până la data de 1 mai 1921 suma de 20 de miliarde de mărci ca o primă cotă de reparaţii. Conferinţa de la Spa (5-16 iulie 1920) a fixat cotele de reparaţii pentru fiecare stat căruia Germania trebui să-i plătească reparaţii de război, iar la conferinţa de la Londra (24 aprilie - 5 mai 1921) a fost fixată suma reparaţiilor în cuantum de 132 miliarde de mărci aur, care era plătibilă în 30 de ani, conform lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945''.
Tratatul de la Versailles cu Germania a intrat în vigoare la 10 ianuarie 1920, iar tratatele cu aliaţii Germaniei au fost semnate în intervalul 1919-1920. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.mvu.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San