EURO 2024: Campionatul European de fotbal 1996 - Anglia

Turneul final al Campionatului European de fotbal din 1996, ajuns la ediţia cu numărul zece, a fost disputat în Anglia, între 8 şi 30 iunie, sub sloganul "Când fotbalul se întoarce acasă", arată uefa.com.
În premieră, la turneul final au participat 16 echipe, împărţite în patru grupe, cu opt echipe calificate în sferturi, potrivit deciziei luate de UEFA la 30 noiembrie 1992.
Preliminariile au fost disputate de 47 de echipe, împărţite în opt grupe. Câştigătoarele grupelor se calificau direct la turneul final, alături de cele mai performante şase ocupante ale locului secund. Celelalte două echipe care au ocupat locuri secunde în grupe, Olanda şi Irlanda, au disputat un meci de baraj pe teren neutru, la 13 decembrie 1995, câştigat de batavi cu 2-0.
Pentru prima dată în istoria Campionatului European, fiecare victorie a fost răsplătită cu trei puncte, în loc de cele două de până atunci, pentru a pune în acord regulamentul competiţiei cu cel implementat în campionatele interne.
Întrecerea fotbalistică din Anglia a stabilit un record de audienţă, în total aproximativ 1.300.000 de persoane urmărind din tribune meciurile, potrivit bbc.com, număr ce avea să fie depăşit abia în 2012.
Cele patru grupe de la turneul final au fost: Grupa A - Anglia, Elveţia, Olanda, Scoţia; Grupa B - Spania, Bulgaria, România, Franţa; Grupa C - Germania, Cehia, Italia, Rusia; Grupa D - Danemarca, Portugalia, Turcia, Croaţia.
Stadioanele care au găzduit meciurile turneului final au fost: Wembley, în Londra; Old Trafford în Manchester; Anfield în Liverpool; Villa Park în Birmingham; Elland Road în Leeds; Hillsborough în Sheffield; City Ground în Nottingham şi St. James' Park în Newcastle.
România s-a calificat din Grupa 1 preliminară, unde a terminat înaintea Franţei, a Slovaciei şi a Poloniei, însă a făcut o figură palidă la turneul final, nereuşind să câştige niciun punct în cele trei meciuri (0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria, 1-2 cu Spania).
În sferturile de finală, desfăşurate în zilele de 21 şi 22 iunie, Franţa a trecut de Olanda după loviturile de departajare (5-4), Cehia a învins Portugalia cu 1-0, Germania a câştigat meciul cu Croaţia, scor 2-1, iar Anglia a trecut, la penalty-uri, de Spania (4-2).
Semifinalele au fost programate la 26 iunie.
La Manchester, Franţa a întâlnit selecţionata Cehiei. După egalul alb înregistrat la finalul prelungirilor, loteria loviturilor de departajare a trimis Cehia în finala competiţiei (6-5).
La Londra, Germania a întâlnit echipa ţării gazdă. După 1-1 la finalul prelungirilor, la penalty-uri s-au impus germanii (6-5).
Marea finală s-a disputat la 30 iunie, pe Wembley. În tribune au asistat 73.611 de spectatori, potrivit independent.co.uk. Confruntarea dintre echipele Cehiei şi Germaniei a rămas în istoria Campionatului European ca fiind prima decisă prin ''golul de aur''. Cehia a condus prin reuşita lui Patrik Berger, în minutul 58, din penalty, iar rezerva Oliver Bierhoff a egalat cu o lovitură de cap în min. 73. Acelaşi atacant german a devenit erou, după ce a înscris golul ce a adus germanilor titlul continental, la cinci minute de la debutul prelungirilor (95). Cele două echipe se întâlniseră şi în Grupa C, Germania câştigând cu 2-0, prin golurile marcate de Ziege şi A. Moeller.
Golgheterul competiţiei a fost englezul Alan Shearer, cu cinci goluri, urmat de croatul Davor Suker şi de germanul Jurgen Klinsmann, fiecare cu câte trei, potrivit uefa.com. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: uefa.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.