ECHIPE DE LEGENDĂ: Echipa naţională a Olandei la Campionatul European din 1988

Echipa naţională de fotbal a Olandei a impresionat la campionatul european de fotbal din 1988, având una dintre cele mai talentate generaţii şi deopotrivă un grup de jucători care a inspirat prin talentul, determinarea şi modul de expresie în teren al fotbalului ofensiv, potrivit https://www.thesportsman.com/.
A fost una dintre cele mai bune echipe de fotbal a anilor 1980, în special prin aportul tripletei de aur Ruud Gullit, Marco van Basten şi Frank Rijkaard.
Cei trei magnifici ai fotbalului olandez au ajuns la clubul italian de pe San Siro în 1987 şi au adus titlul în Italia pentru AC Milan, după o pauză consistentă care data din 1979, conducând treptat, prin jocul prestat, echipa italiană către o dominaţie în campionatul intern şi în competiţiile europene intercluburi.
Ruud Gullit
Sursa foto: FIFA World Cup/Facebook
Van Basten câştigase deja reputaţia de unul dintre cei mai prolifici marcatori, în timp ce Frank Rijkaard avea să devină unul dintre cei mai mari mijlocaşi defensivi, iar Gullit era apreciat drept un extraordinar jucător ofensiv al planetei în acea perioadă. Similar, alături de aceştia mai erau jucători extraordinar de bine pregătiţi şi talentaţi pentru posturile lor precum Ronald Koeman, Jan Wouters şi Hans van Breukelen, modelând naţionala olandeză asemenea unei maşinării de fotbal infernale pentru orice adversar.
Sursa foto: FIFA World Cup/Facebook
Pe lângă aceşti jucători extraordinari, omul care a fost considerat creatorul acestei echipe fantastice a fost părintele fotbalului total Rinus Michels, cel care a schimbat modul în care fotbalul era jucat pe mare parte din continent. În cariera sa la nivel de club, managerul Rinus Michels a ridicat patru titluri de campion cu Ajax şi i-a condus spre prima dintre cele trei cupe europene ale anilor 1970. A câştigat titlul în Spania şi Cupa regelui cu FC Barcelona. Însă cel mai mare regret al său a fost pierderea finalei din 1974 de la Cupa Mondială în faţa echipei naţionale a Republicii Federale Germania.
Având la dispoziţie talente extraordinare şi perspectiva unui parcurs nezdruncinat spre marea performanţă, Rinus Michels a revenit în managementul pe plan sportiv internaţional cu prilejul ediţiei de campionat european din 1988 pentru a reuşi ceea ce îi lipsea din carieră, un trofeu la nivel de echipe naţionale.
Sursa foto: uefa.com
Naţionala olandeză a ajuns la turneul final înregistrând în calificări şase victorii şi două egaluri, într-o grupă de cinci echipe, alături de Grecia, Ungaria, Polonia şi Cipru. Olandezii au câştigat grupa cu cinci puncte avans în faţa locului secund, Grecia. La turneul final al campionatului european echipa naţională a Ţărilor de Jos a făcut parte din Grupa 2 alături de Uniunea Sovietică, Irlanda şi Anglia. În primul meci, cu Van Basten accidentat, olandezii au pierdut în faţa Uniunii Sovietice, scor 0-1. În cel de-al doilea meci al grupei, desfăşurat la Düsseldorf, pe Rheinstadion, în faţa a 63.940 de spectatori, într-unul dintre cele mai bune meciuri ale turneului, Ruud Gullit şi-a arătat clasa desenând terenul prin pasele sale, iar Marco Van Basten a reuşit un hat-trick spectaculos prin care învingea Anglia, scor final 3-1. În ultimul meci al grupei, în faţa Irlandei, la 18 iunie 1988, pe arena Parkstadion din Gelsenkirchen, olandezii au învins cu scorul de 1-0, prin golul lui Wim Kieft, şi s-au calificat în faza superioară a turneului.
În semifinale, echipa naţională olandeză întâlnea selecţionata similară a Germaniei de Vest, pe arena Volksparkstadion în Hamburg la 21 June 1988. Cu 14 ani înainte, la turneul final al campionatului mondial, olandezii pierduseră finala de la Munchen în faţa Germaniei de Vest, specialiştii fenomenului considerând echipa de atunci a olandezilor una dintre cele mai bune din istoria fotbalului care însă nu a reuşit să câştige o cupă mondială. La Hamburg, germanul Lothar Matthäus a deschis scorul din penalty, Ronald Koeman a egalat dintr-o similară lovitură de pedeapsă, pentru ca Marco Van Basten să înscrie golul victoriei, 2-1, iar naţionala ţării sale juca finala turneului european, găzduit de echipa eliminată, Germania de Vest.
Finala se disputa pe stadionul olimpic din Munchen la 25 iunie 1988 în faţa a 72.308 spectatori şi avea la centru o brigadă de arbitri condusă de francezul Michel Vautrot. Ruud Gullit a înscris în minutul 32, deschizând scorul, iar în repriza a doua Marco Van Basten a mărit avansul pe tabela de marcaj la 2-0, în minutul 54, cu un gol fabulos care a rămas în antologia fotbalului mondial, olandezii câştigând astfel trofeul Campionatului European.
Principiile fotbalului total implementate de Rinus Michels prin care şi-au depăşit oponenţii în fiecare segment al jocului tactic precum şi echipa extraordinară cu jucători fantastici în fiecare compartiment a încununat cu trofeul european al ediţiei Campionatului European din 1988 o generaţie care a dominat fotbalul internaţional la competiţii dedicate echipelor naţionale dar şi de club, prin parcursul excelent european şi naţional al echipelor Ajax Amsterdam şi AC Milan care aveau în componenţă jucători olandezi emblematici, potrivit https://www.thesportsman.com/ şi https://thefootballfaithful.com/. Rinus Michels reuşea astfel obţinerea unui trofeu la nivel de echipe naţionale pe lângă panoplia trofeelor la nivel de echipe de club. Pentru inovaţiile sale în jocul de fotbal, fiind considerat părintele fotbalului total, cât şi pentru succesele reuşite în carieră, Rinus Michels a fost desemnat de FIFA în 1999 antrenorul secolului, iar în 2019 cel mai mare antrenor din istoria fotbalului de către revista France Football, conform https://www.uefa.com/ şi https://www.francefootball.fr/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: heavenly-holland.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost