logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

1 iunie - Ziua internaţională a copilului

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. Prima "Conferinţă mondială pentru bunăstarea copiilor" a avut loc la Geneva, Elveţia, în 1925, când această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată, potrivit www.officeholidays.com.

Data de 1 iunie este folosită de multe ţări din fosta zonă de influenţă sovietică, "Ziua Internaţională pentru Protecţia Copilului" fiind instituită la 1 iunie 1950, în urma congresului Federaţiei Internaţionale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949.

Odată cu instituirea Zilei mondiale a copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, iubire, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare şi la creştere într-un climat de pace universală şi de fraternitate.

Multe ţări au stabilit o Zi a copilului, dar aceasta nu este, de regulă, sărbătoare legală. De exemplu, unele ţări celebrează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie ca Ziua Universală a Copilului. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1954 şi îşi propune să promoveze bunăstarea copiilor din întreaga lume.

În prezent, în lume există aproximativ 2 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între zero şi 14 ani, potrivit https://worldpopulationreview.com/. Conform statisticilor oficiale ale ONU, în lume sunt aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie. Această populaţie este încadrată la categoria "copii" conform clasificării oficiale. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea de a accesa educaţia, iniţierea sexuală timpurie şi abuzul psihologic în familii, problemele generaţiei Z nu sunt de obicei cele ale "copiilor". Astfel, prima zi de vară aduce în atenţia tuturor protejarea intereselor copiilor, subliniază pagina https://knowinsiders.com/.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care a fost modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, în România, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Initiaţiva legislativă, înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din 84 de parlamentari din toate partidele politice, a făcut parte din campania ce a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil. Campania a fost derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae -, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi.

"Ne bucură semnul pozitiv pe care îl dă societăţii votul de astăzi (n.red. - 18 octombrie 2016). Nu pot decât să sper că vorbim doar de un început, că vom pune umărul împreună - societatea civilă, autorităţile, liderii de opinie, companiile - să facem cât mai multe acţiuni în sprijinul copiilor şi părinţilor, pentru familii din ce în ce mai sănătoase din toate punctele de vedere", declara Gabriela Coman, preşedinta ANPDCA, conform www.itsybitsy.ro.

Între evenimentele programate pentru 1 iunie 2024 în Bucureşti, se numără: K-Zilla - Festivalul Elevilor, organizat cu ocazia Zilei Copilului, pe 1 şi 2 iunie, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti; 1uniFEST, festival de joacă pentru copii şi părinţi, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, între orele 9:00 şi 20:00; evenimentul "Musical Playground, o sărbătoare de Ziua Internaţională a Copilului", la Sala Mare de la ARCUB de la ora 11.00.

În plus, toţi copiii cu vârsta până în 14 ani, însoţiţi de părinţi, vor avea acces gratuit la Muzeul Naţional Cotroceni de 1 Iunie. Cu prilejul Zilei internaţionale a copilului va fi deschisă şi expoziţia care reuneşte lucrările câştigătorilor ediţiei a V-a a Concursului Cotroceni Creativ Junior, dar şi lucrări selectate în categoria "Artişti de urmărit".

Grădina Zoologică din Braşov le-a pregătit copiilor, de 1 Iunie, în premieră, pe lângă obişnuitele jocuri şi ateliere, un concert simfonic, în parteneriat cu Filarmonica - "Carnavalul Animalelor" de Camille Saint-Saëns, fiind programate două spectacole, la orele 11.00 şi 12.00.

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" din Vaslui organizează expoziţia temporară "Lumea copilăriei", care va aduce în faţa publicului 160 de păpuşi aparţinând colecţionarei Maria Tamaş şi 70 de clopoţei din colecţia Dorinei Topală. Vernisajul expoziţiei va avea loc, de la ora 11.00, în Sala "Arta" a Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui şi va fi deschisă publicului până pe 31 iulie 2024.

Muzeul Judeţean Satu Mare se redeschide parţial, de la această dată, cu expoziţii pentru copii de prezentare a mediului natural, arheologie şi o parte din expoziţia de istorie, proiectul de reabilitare al întregii clădiri urmând să fie finalizat în vara acestui an.

La 2 iunie 2024, Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Cezar Verlan, va susţine concertul extraordinar "Madrigal cântă copiilor", eveniment care va avea avea loc în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" a Palatului Patriarhiei. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818). 

Documentare 24-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Greco-catolice Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat Romano-catolice Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Donațian și Rogațian, m. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este prăznuit de Biser

Documentare 24-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai

Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 23-05-2025 13:49

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre

Documentare 23-05-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)