1 iunie - Ziua internaţională a copilului

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. Prima "Conferinţă mondială pentru bunăstarea copiilor" a avut loc la Geneva, Elveţia, în 1925, când această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată, potrivit www.officeholidays.com.
Data de 1 iunie este folosită de multe ţări din fosta zonă de influenţă sovietică, "Ziua Internaţională pentru Protecţia Copilului" fiind instituită la 1 iunie 1950, în urma congresului Federaţiei Internaţionale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949.
Odată cu instituirea Zilei mondiale a copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, iubire, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare şi la creştere într-un climat de pace universală şi de fraternitate.
Multe ţări au stabilit o Zi a copilului, dar aceasta nu este, de regulă, sărbătoare legală. De exemplu, unele ţări celebrează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie ca Ziua Universală a Copilului. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1954 şi îşi propune să promoveze bunăstarea copiilor din întreaga lume.
În prezent, în lume există aproximativ 2 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între zero şi 14 ani, potrivit https://worldpopulationreview.com/. Conform statisticilor oficiale ale ONU, în lume sunt aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie. Această populaţie este încadrată la categoria "copii" conform clasificării oficiale. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea de a accesa educaţia, iniţierea sexuală timpurie şi abuzul psihologic în familii, problemele generaţiei Z nu sunt de obicei cele ale "copiilor". Astfel, prima zi de vară aduce în atenţia tuturor protejarea intereselor copiilor, subliniază pagina https://knowinsiders.com/.
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care a fost modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, în România, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
Initiaţiva legislativă, înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din 84 de parlamentari din toate partidele politice, a făcut parte din campania ce a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil. Campania a fost derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae -, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi.
"Ne bucură semnul pozitiv pe care îl dă societăţii votul de astăzi (n.red. - 18 octombrie 2016). Nu pot decât să sper că vorbim doar de un început, că vom pune umărul împreună - societatea civilă, autorităţile, liderii de opinie, companiile - să facem cât mai multe acţiuni în sprijinul copiilor şi părinţilor, pentru familii din ce în ce mai sănătoase din toate punctele de vedere", declara Gabriela Coman, preşedinta ANPDCA, conform www.itsybitsy.ro.
Între evenimentele programate pentru 1 iunie 2024 în Bucureşti, se numără: K-Zilla - Festivalul Elevilor, organizat cu ocazia Zilei Copilului, pe 1 şi 2 iunie, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti; 1uniFEST, festival de joacă pentru copii şi părinţi, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, între orele 9:00 şi 20:00; evenimentul "Musical Playground, o sărbătoare de Ziua Internaţională a Copilului", la Sala Mare de la ARCUB de la ora 11.00.
În plus, toţi copiii cu vârsta până în 14 ani, însoţiţi de părinţi, vor avea acces gratuit la Muzeul Naţional Cotroceni de 1 Iunie. Cu prilejul Zilei internaţionale a copilului va fi deschisă şi expoziţia care reuneşte lucrările câştigătorilor ediţiei a V-a a Concursului Cotroceni Creativ Junior, dar şi lucrări selectate în categoria "Artişti de urmărit".
Grădina Zoologică din Braşov le-a pregătit copiilor, de 1 Iunie, în premieră, pe lângă obişnuitele jocuri şi ateliere, un concert simfonic, în parteneriat cu Filarmonica - "Carnavalul Animalelor" de Camille Saint-Saëns, fiind programate două spectacole, la orele 11.00 şi 12.00.
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" din Vaslui organizează expoziţia temporară "Lumea copilăriei", care va aduce în faţa publicului 160 de păpuşi aparţinând colecţionarei Maria Tamaş şi 70 de clopoţei din colecţia Dorinei Topală. Vernisajul expoziţiei va avea loc, de la ora 11.00, în Sala "Arta" a Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui şi va fi deschisă publicului până pe 31 iulie 2024.
Muzeul Judeţean Satu Mare se redeschide parţial, de la această dată, cu expoziţii pentru copii de prezentare a mediului natural, arheologie şi o parte din expoziţia de istorie, proiectul de reabilitare al întregii clădiri urmând să fie finalizat în vara acestui an.
La 2 iunie 2024, Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Cezar Verlan, va susţine concertul extraordinar "Madrigal cântă copiilor", eveniment care va avea avea loc în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" a Palatului Patriarhiei. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită