O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Alexandru Arşinel

Actor de teatru, revistă, film, televiziune şi Radio, director al Teatrului de revistă "Constantin Tănase" (1998-2018), Alexandru Arşinel rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori ai Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", cu aproape 60 de ani petrecuţi pe scenă. Pentru spectatori, rolurile şi scheciurile interpretate alături de marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), timp de 40 de ani, vor rămâne de neuitat.
Născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, la 4 iunie 1939, Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu-Şirianu şi Ion Olteanu. A fost repartizat la Târgu Mureş, împreună cu majoritatea membrilor promoţiei sale, unde se înfiinţase secţia română a Teatrului de Stat, potrivit https://tnr.srr.ro/.
Actorul Alexandru Arşinel, 02.05.1995.
Foto: (c) ADRIAN OLTEAN/ Arhiva Istorică AGERPRES
În 1967, a urcat pentru prima dată pe scena Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase'' din Bucureşti, unde a jucat în spectacole cu mii de reprezentaţii, între care: "Groapa" (musical de Eugen Barbu şi Radu Şerban), "Doctore, sunt al dumneavoastră" (musical de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr.), "Revista cu paiaţe" (de Mihai Maximilian, muzica V.Veselovski), "Deschis pentru renovare" (de Alexandru Mirodan, muzica Elly Roman), "Se caută o vedetă" (de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa), "Vino să ne vezi diseară" (de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu), "Nicuţă... la Tănase" (de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, muzica Gelu Solomonescu), "Aventurile unei umbrele" (de Nell Cobar, muzica Edmond Deda), "Savoy, Savoy" (de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu), "Sonatul lunii" (de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu), "Un băiat de zahăr... ars" (de Harry Negrin şi Puiu Călinescu), "De la Cărăbuş la Savoy", "Bimbirică" (o comedie muzicală de Aurel Storin, muzica Elly Roman). De asemenea, "Scandal la Boema", "Nevestele vesele din Boema", "Boema, slăbiciunea mea", "Boema, bucuria mea", "Artiştii şi Boema", "Stela, stelele şi Boema", "Bună seara, Boema", "Carré de aşi", "Hohote în Paradis", "1001 de glume", toate de Mihai Maximilian şi V.Veselovski şi "Ah, femeile", de M. Maximilian. Alte spectacole în care a jucat: "Revista Revistelor", "Nimic despre papagali", "Ok Melody", "Comedie pe Titanic", "Piei, drace!", "Vivat Revista!", "Hohote în Herăstrău", "Aplauze, Aplauze!", "Nevestele vesele", "Viva Revista!", "Nimic despre papagali", "Euro Savoy", "Veselia nu-i în criză", "Omul care a văzut moartea", "Suta lui Tănase", "Hai, Hai, România!", "Cu mască sau fără mască... oamenii vor să zâmbească", "Nişte senzaţii", potrivit https://teatrultanase.ro/.
Spectacolul - lectura Caviar, vodka şi bye bye de George Astalos. În imagine: actorii Alexandru Arşinel, Stela Popescu (ctr.) şi Tamara Buciuceanu-Botez (dr.), 18.06.2005.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/ Arhiva Istorică AGERPRES
Alexandru Arşinel şi Stela Popescu au format din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare. În 2002, cei doi mari actori au fost răsplătiţi cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă. Premiera spectacolul "Aplauze, aplauze", în 2010, a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel.
Spectacolul 'Aplauze, aplauze', ce marchează împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului de actori Alexandru Arşinel (stg.) - Stela Popescu (dr.), la Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase', 11.12.2010.
Foto: (c) LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO
Una dintre vedetele teatrului radiofonic, de numele său sunt legate zeci de spectacole dar şi un număr impresionant de emisiuni de divertisment, realizate de maestrul Ion Vova. A fost colaborator constant al celebrelor "Unda veselă" şi "Ora veselă", emisiuni de tradiţie ale Radio România. "Femeile care ucid bărbaţii" de Michal Tonecki şi "Nici mort, nici viu" de Cristina Tamaş, sub bagheta maestrului Dan Puican, "Iadeş" de Alexandru Macedonski, în varianta radiofonică semnată de Constantin Dinischiotu şi "Extraordinarele istorii şi aventuri ale baronului d'Ormesson" de Guillaume Apollinaire, regia artistică Vasile Manta, sunt doar câteva spectacole de referinţă din zecile de piese înregistrate pentru Teatrul Naţional Radiofonic. De asemenea, tot sub emblema Teatrului Naţional Radiofonic, Alexandru Arşinel a înregistrat, alături de Stela Popescu, Tamara Buciuceanu şi Eugen Cristea, sub bagheta regizorului Dan Puican, spumoasa comedie "Caviar, vodkă şi bye-bye" de George Astaloş, un spectacol laureat al Galei UNITER 1998, potrivit https://tnr.srr.ro/.
Actorii Teatrului de revistă 'Constantin Tănase' la finalul spectacolului prilejuit de redeschiderea Sălii Savoy, 20.09.2009.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES FOTO
A înregistrat câteva albume muzicale, între care: "Cântece de Crăciun", "Evergreen", "Ole", "Parfum de romanţă", "Momente Vesele cu Arşinel" şi "Momente Vesele cu Stela şi Arşinel". În 2012, a publicat volumul autobiografic "Alexandru Arşinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei".
Din filmografia sa amintim: "Ana şi hoţul" (1981),"Ca-n filme" (1983), "Anotimpul iubirii" (1985), "Vară sentimentală" (1986), "Colierul de turcoaze" (1986), "Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor" (1987, film de animaţie, actor de voce), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "Flăcăul cu o singură bretea" (1990), "Miss Litoral" (1990), "A doua cădere a Constantinopolului" (1993), "Paradisul în direct" (1994), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001), "Cuscrele" (serial TV, 2005), "Maşini" (2006, actor voce, film de animaţie), ''Războiul Sexelor'' (serial TV, 2007-2008), ''Regina'' (serial TV, 2009), ''Toată lumea din familia noastră'' (2012), ''O seară la Revistă'' (serial TV, 2013), ''Fetele lu' dom' Profesor'' (serial TV, 2014), potrivit https://www.cinemagia.ro/.
Cariera i-a fost răsplătită cu numeroase premii, diplome, titluri, din care amintim: Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Comandor - Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului (2004), Premiul pentru spectacolele de musical, acordat la Gala Premiilor revistei ''Actualitatea Muzicală'' a UCMR (2008), Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor ''Confidenţial'' pentru Management şi pentru întreaga carieră artistică (2009 şi 2010), Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (2010), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de Excelenţă a Zilelor cetăţii Târgovişte 2010, Premiul de Excelenţă la Gala Superlativelor VIP (2011), Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special ''Ambasadorul Teatrului Românesc'' la Gala Premiilor VIP pentru management de succes şi pentru activitatea desfăşurată la Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'' (2013), Diploma Centenar ''100 de ani de la Marea Unire - 100 de ani de film de centenar'' la gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (2019), diplomă de excelenţă "în semn de consideraţie pentru cariera artistică de excepţie dăruită scenei româneşti şi înţelegerii între oameni" din partea Prefecturii Suceava (2019).
Actorul Alexandru Arşinel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, ceremonia având loc în prezenţa colegilor de breaslă, a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, şi a câtorva zeci de admiratori.
Foto: (c) : LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO
I-a fost acordat, în 2010, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Suceava şi, în 2018, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiul Bucureşti ''în semn de respect pentru contribuţia adusă în dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc, pentru întreaga activitate în slujba Teatrului de Revistă bucureştean''. A primit, în 2015, o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. La 6 iunie 2019, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, artistul a fost sărbătorit la Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'' prin spectacolul aniversar ''Alexandru Arşinel 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră''.
Premiera spectacolului 'Suta lui Tănase', un spectacol dedicat aniversării CENTENARULUI Teatrului de Revistă 'Constantin Tănase' (100 de ani de la infiinţarea ''Companiei Carabus'), dar şi marelui actor Constantin Tănase, 1.11.2019.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Actorul Alexandru Arşinel a încetat din viaţă, la 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în urma unei lungi suferinţe. Artistul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir