logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

29 aprilie - Ziua internaţională a dansului (UNESCO)

Image

Ziua internaţională a dansului este celebrată, anual, la data de 29 aprilie, fiind o iniţiativă a Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul şi pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2024, an în care Ziua internaţională a dansului a ajuns la ediţia cu numărul 42, acest rol îi aparţine dansatoarei argentiniene Marianela Nunez.

Născută la 23 martie 1982 în San Martin, este absolventă a cursurilor de balet ale Institutului Superior de Arte "Teatro Colon".

În 1997, a devenit balerină a Teatrului Regal din Londra, unde a obţinut titlul de dansatoare principală, notează international-dance-day.org. S-a remarcat în spectacole precum "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită" şi "Romeo şi Julieta".

A fost distinsă cu premiile internaţionale Benois de la Danse şi Laurence Olivier. În Argentina, i-au fost acordate premiile Maria Ruanova, acordat de Consiliul Argentinian al Dansului şi, în 2010, cu premiul Konex pentru Cea mai bună dansatoare a deceniului.

În mesajul său prilejuit de ediţia din 2024 a Zilei internaţionale a dansului, Marianela Nunez face un apel la memorie şi la istoria acestei arte, subliniind că dansul este un proces organic, ce evoluează de-a lungul istoriei şi că putem înţelege formele contemporane ale acestuia doar privindu-l în context istoric.

 


"Pledez pentru angajamentul de a recupera şi revitaliza istoria scrisă de maeştrii, artiştii şi coregrafii care au îmbogăţit lumea dansului şi care merită să fie auziţi de generaţiile viitoare. Noi nu suntem simpli spectatori, ci moştenitori ai unei tradiţii clădite prin artă, demnitate şi sacrificiu, caracterizată prin talent şi dragoste pentru frumos. Chiar dacă prezentul şi viitorul sunt în centrul atenţiei, fără fundaţia solidă realizată în trecut, dansul nu ar fi putut înflori. Rădăcinile sunt tradiţie şi, în acelaşi timp, hrană spirituală", se arată la international-dance-day.org.

În 2023, mesajul i-a aparţinut dansatoarei şi coregrafei Yang Liping, membră a grupului etnic Bai din Dali, provincia Yunnan, Republica Populară Chineză.

 


În mesajul său, Yang Liping a argumentat că dansul este un limbaj universal, un mod de a comunica cu întreaga lume. Nu doar cu semenii noştri, ci chiar cu natura însăşi. "Dansatorii şi coregrafii ar trebui să asculte cu mai multă luare aminte bucuriile şi durerile acestei lumi, folosind dansul pentru a continua dialogul pe care l-am purtat cu natura timp de mii de ani. Începând de azi, eu nu doar că voi continua să împărtăşesc dansurile culturii noastre cu întreaga lume, dar îi invit pe toţi pasionaţii dansului ca prin intermediul acestei arte să îşi manifeste dragostea şi aprecierea pentru cer şi pământ", a arătat Yang Liping în încheierea mesajului său.

În 2022, mesajul i-a aparţinut lui Kang Sue-jin, director artistic al Baletului Naţional din Republica Coreea. Kang Sue-jin a vorbit despre urmările nefaste avute de pandemie asupra dansatorilor şi publicului spectator. "Chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte, spectacolele de dans sunt, încă, supuse multor restricţii. Acest fapt ne determină să preţuim şi mai mult amintirea vremurilor în care dansul şi dansatorii străluceau precum bijuteriile, dând formă artistică atât angoasei şi anxietăţii, cât şi voinţei de viaţă şi speranţei, a vremurilor când aceştia luminau lumea", potrivit international-dance-day.org.

 


În 2021, mesajul a fost transmis de balerinul Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart. "Totul începe cu mişcarea - un instinct pe care îl avem cu toţii - iar dansul este o mişcare ce se transformă într-un mijloc de comunicare. (...) Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente memorabile. Acesta este scopul ultim al fiecărui dansator, indiferent de genul dansului pe care îl practică", potrivit stuttgart-ballet.de.

 


De Ziua internaţională a dansului, sunt organizate spectacole şi evenimente speciale şi la noi în ţară.

Teatrul de Balet Sibiu şi Opera Naţională Bucureşti sărbătoresc Ziua internaţională a dansului împreună, pe scenă, cu un dublu eveniment, desfăşurat atât la Bucureşti (25 aprilie 2024), cât şi la Sibiu (27 aprilie 2024). În cadrul Galei Extraordinare de Balet organizată în parteneriat de cele două instituţii, publicul iubitor al artei dansului a asistat la momente memorabile din repertoriul coregrafic al baletului clasic, dar şi coregrafii de dans contemporan şi balet neoclasic.

Arena Oradea a planificat, în perioada 26-28 aprilie, prima ediţie a Campionatului Internaţional de dans sportiv ORRO "Oradea-România", cu peste o mie de dansatori din peste 20 de ţări, un eveniment organizat în Oradea după o pauză considerabilă de 15 ani şi care se doreşte a fi de tradiţie şi de amploare pentru Europa Centrală şi de Est, aşa cum este cel din Stuttgart pentru Europa Occidentală.

La 29 aprilie 2024, spectacolul "Lost Movement", un performance realizat de coregrafa şi artista Nana Biakova din Ucraina, este prezentat în premieră la Teatrelli, informează un comunicat transmis AGERPRES. "Lost Movement" îşi are rădăcinile în Japonia, unde artista a trăit timp de trei ani şi are ca sursă de inspiraţie realitatea războiului din Ucraina. Spectacolul îmbină mişcarea, arta vizuală şi proiecţiile video, pentru a le transforma apoi într-o experienţă poetică şi inovatoare, precizează sursa citată.

La Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Ziua internaţională a dansului a fost sărbătorită de-a lungul lunii aprilie. Printre evenimentele speciale pregătite, s-au numărat: o revizitare a unuia dintre cele mai cunoscute programe din istoria CNDB - Miercurea Lejeră, spectacole internaţionale prezentate în premieră în România în cadrul platformei Aerowaves, un workshop dedicat profesioniştilor şi alte spectacole.

* * *

Dansul este o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. Manifestările de Ziua dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform www.international-dance-day.org.

Institutul Internaţional de Teatru, organizaţie internaţională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naţionale în o sută de ţări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO şi de o comunitate teatrală internaţională. Scopul ITI este promovarea schimbului internaţional de ştiinţă şi practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea şi solidaritatea între oameni, notează iti-worldwide.org.

Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet - ''Iphigenie en Tauride'', ''Alceste'', colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

 

 

Sursa foto: operadeparis.fr 


Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons - ''Fetes du serail'', ''Les Rejouissances flamandes'', ''La Mort d'Ajax'', ''Orphee aux Enfers'', şi şi-a publicat lucrarea ''Lettres sur la danse et sur les ballets'' (1760), în care a definit dansul ca ''o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri". În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: International Dance Day/Facebook

Afisari: 100

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)