logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

7 aprilie - Ziua mondială a sănătăţii (OMS)

Image

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, anual, la 7 aprilie, data la care a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii, care recunoştea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate, potrivit https://www.who.int/.

În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai ameninţat. Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică. Arderea combustibililor fosili provoacă simultan criza climatică şi ne ia dreptul de a respira aer curat, poluarea aerului din interior şi exterior costând o viaţă la fiecare 5 secunde.

Tema zilei, în 2024, este "My health, my right" şi a fost aleasă pentru a susţine dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educaţie şi informaţii de calitate, precum şi apă potabilă sigură, aer curat, alimentaţie bună, locuinţe de calitate, condiţii decente de muncă şi de mediu, libertate fără discriminare.

Consiliul OMS pentru Economia Sănătăţii pentru Toţi (WHO Council on the Economics of Health for All) a constatat că cel puţin 140 de ţări recunosc sănătatea ca un drept al omului în constituţia lor. Cu toate acestea, sunt ţări care nu adoptă şi nu pun în practică legi ce pot asigura dreptul de a accesa servicii de sănătate pentru populaţie. Acest lucru susţine faptul că cel puţin 4,5 miliarde de oameni - mai mult de jumătate din populaţia lumii - nu au fost acoperiţi în totalitate de serviciile de sănătate esenţiale în 2021.

Înfiinţat la 13 noiembrie 2020 de către directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Consiliul pentru Economia Sănătăţii pentru Toţi are ca scop regândirea modului în care valoarea este măsurată, produsă şi distribuită în sănătate şi bunăstare, în întreaga economie. Are la bază trei adevăruri fundamentale: sănătatea şi economia sunt interdependente; sănătatea este în sine un sector economic cheie şi esenţial pentru rezilienţa şi stabilitatea economiilor din întreaga lume; direcţionarea şi modelarea investiţiilor publice şi private în sănătate pentru a realiza o cooperare globală în direcţia obiectivelor supranaţionale.

"Sănătatea pentru toţi trebuie să fie în centrul deciziilor guvernamentale în materie de investiţii şi inovare - şi trebuie să fie guvernată având în vedere binele comun. Consiliul va depune eforturi pentru a aborda aceste numeroase provocări şi va oferi lumii o cale de urmat", declara profesorul Mariana Mazzucato de la University College London, preşedinte al Consiliului OMS pentru Economia Sănătăţii pentru Toţi, potrivit https://www.who.int/groups/who-council-on-the-economics-of-health-for-all.

Prilejuit de aniversarea, în 2023, a 75 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi constituirea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la 8 aprilie 2024, va avea loc dialogul la nivel înalt "Realizing the right to health in a world in turmoil", în cadrul căruia directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, precum şi apărătorii drepturilor omului, factorii de decizie politică, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi alte părţi interesate, vor discuta despre modul de protejare a dreptului la sănătate şi alte drepturi ale omului legate de sănătate într-o lume frământată. Evenimentul va explora modul în care factorii de decizie pot susţine angajamentele internaţionale şi pot discuta acţiunile ce ar trebui întreprinse la nivel global, naţional şi local pentru a realiza dreptul la sănătate pentru toată lumea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii, care a fost marcată pentru prima dată în 1950. În ultimele şapte decenii şi jumătate, s-au înregistrat progrese extraordinare în protejarea oamenilor în faţa bolilor şi a distrugerilor, prin eradicarea variolei, reducerea incidenţei poliomielitei cu 99%, imunizarea copiilor, scăderea mortalităţii materne şi îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării pentru alte milioane.

Sănătatea este un drept fundamental al oricărei fiinţe umane. Sănătatea ca drept al omului este recunoscută în Constituţia OMS (1948), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948) şi în multe tratate internaţionale şi regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale OMS au ratificat cel puţin un tratat care recunoaşte dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică şi mintală. Aceasta înseamnă că ţările au obligaţii legale, recunoscând totodată că sunt necesare timp şi resurse pentru a le îndeplini pe deplin. Unele obligaţii imediate pentru ţări includ garanţiile de nediscriminare şi tratament egal în domeniul sănătăţii. Dreptul la sănătate include drepturi, cum ar fi dreptul de a-şi controla sănătatea, consimţământul informat, integritatea corporală şi participarea la luarea deciziilor legate de sănătate. Include, de asemenea, libertăţi, cum ar fi libertatea fără tortură, rele tratamente şi practici dăunătoare. Dreptul la sănătate este strâns legat şi depinde de realizarea altor drepturi ale omului, inclusiv dreptul la viaţă, hrană, locuinţă, muncă, educaţie, intimitate, acces la informaţii, libertatea de tortură şi libertăţile de asociere, întrunire şi circulaţie. Include atât accesul nediscriminatoriu la sisteme şi servicii de sănătate de calitate, în timp util şi adecvate, cât şi la factorii determinanţi ai sănătăţii, conform https://www.who.int/.

În 2023, tema Zilei mondiale a sănătăţii a fost "Health For All", printre mesajele-cheie transmise aflându-se următoarele: 30% din populaţia globală nu are acces la serviciile de sănătate esenţiale; aproape două miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate catastrofale sau împovărătoare, cu inegalităţi semnificative care îi afectează pe cei din mediile cele mai vulnerabile; acoperirea universală de sănătate (UHC) oferă protecţie financiară şi acces la servicii esenţiale de calitate, scoate oamenii din sărăcie, promovează bunăstarea familiilor şi a comunităţilor, protejează împotriva crizelor de sănătate publică şi ne aduce mai aproape de #HealthForAll; pentru a face din acest mesaj o realitate, este nevoie de indivizi şi comunităţi care au acces la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate şi de cea a familiilor lor, de lucrători în domeniul sănătăţii calificaţi care să ofere îngrijiri de calitate, centrate pe oameni şi factorii de decizie politică angajaţi să investească în acoperirea universală a sănătăţii; dovezile arată că asistenţa medicală primară (ASP) este cea mai eficientă şi mai rentabilă modalitate de a aduce serviciile pentru sănătate şi bunăstare mai aproape de oameni; COVID-19 şi alte urgenţe de sănătate, suprapunerea crizelor umanitare şi climatice, constrângerile economice şi războiul au făcut călătoria fiecărei ţări către #HealthForAll mai urgentă; liderii trebuie să ia măsuri pentru a-şi îndeplini angajamentele de acoperire universală a sănătăţii, iar societatea civilă să-i tragă pe lideri la răspundere, potrivit site-ului oficial al OMS. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: who.int

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Kristin Davis

Actrița Kristin Davis s-a născut la 23 februarie 1965 în Boulder, Colorado. Nu are frați sau surori, iar părinții ei au divorțat pe când ea era foarte mică. A fost adoptată de către tatăl vitreg, Keith Davis, profesor de psihologie, după ce acesta s-a căsătorit cu mama ei, Dorothy, un analist de date universitar, în 1968. Tatăl său vitreg mai avea trei fiic

Documentare 23-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani (23 februarie)

La 23 februarie 2025, împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani, conform www.kunaicho.go.jp. Împăratul Naruhito a urcat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, iar ceremonia oficială de preluare a tronului imperial s-a desfășurat la 22 octombrie 2019, începând o nouă eră

Documentare 23-02-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea

Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român a fost adoptat în ședința din 4 februarie 1925 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, la 17 februarie 1925, iar la 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentr

Documentare 23-02-2025 08:00

23 februarie - Ziua hidrografului militar

Ziua hidrografului militar este marcată, anual, la 23 februarie. În 2025 se împlinesc 99 de ani de la înființarea Serviciului Hidrografic Maritim, prin Decizia Ministerială nr. 126 din 23 februarie 1926, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare din 1912, cu sediu

Documentare 23-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Nu întotdeauna se realizează râvnirile oamenilor. De aceea caută să viețuiești mulțumindu-te cu ce ai'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 23-02-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Policarp, episcopul Smirnei; Sf. Gorgonia Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne) Greco-catolice Duminica 35 dR (Înfricoșătoarea Judecată; lăsatul sec de carne). Sf. ep. m. Policarp al Smirnei Romano-catolice D

Documentare 23-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 februarie

Este a 54-a zi a anului 2025. Au mai rămas 311 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 03 m și apune la 17 h 56 m. Luna răsare la 04 h 21 m și apune la 12 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem