DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

* În intervalul 15-25 februarie 2024, are loc, în organizarea Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), expoziţia "Chipuri ale suferinţei, chipuri ale bucuriei - Mucenicii temniţelor comuniste" - portrete de Silvia Radu. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 15 februarie, de la ora 17:00, la Sala Media a MNŢR, informează site-ul https://muzeultaranuluiroman.ro/.
"Cea mai mare bogăţie a noastră sunt martirii noştri, adică cei care şi-au dat viaţa pentru Hristos. Părintele Dosoftei de la Putna mi-a trimis fotografii cu fiecare martir şi cu povestea lui de viaţă. Pentru mine acele luni de lucru, acele momente au fost cele mai teribile din viaţa mea. Plângeam toată ziua, dar eram fericită pentru că puteam să fac acest lucru. Nu poţi să nu plângi când ştii că aceşti oameni au murit pentru tine, pentru noi, pentru ţara aceasta. Au fost clipe frumoase şi teribile, în special pentru că eu, o păcătoasă, puteam să trec cu creionul pe chipul lor. A fost minunat şi am trăit momente înălţătoare lucrând aceste portrete", a spus autoarea portretelor, Silvia Radu, la 2 februarie.
Sursa foto: muzeultaranuluiroman.ro
Expoziţia poate fi vizitată în intervalul menţionat, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
*Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00, la Orchestra Naţională Radio, are loc cel de-al doilea concert dintr-un "maraton artistic", dedicat compozitorului german Johannes Brahms. Cel de-al doilea concert al Integralei Brahms la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului american John Axelrod, care, în 2023, a fost ales director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Naţionale Elveţiene (Swiss National Orchestra) şi care îşi continuă colaborarea - ca dirijor principal - cu Orchestra Simfonică Bucureşti, conform unui comunicat al Orchestrei Naţionale Radio.
Un invitat special al serii este violonistul Valentin Şerban, câştigător al Concursului Internaţional "George Enescu" (2021), care va interpreta "Concertul în re major pentru vioară şi orchestră", singurul concert pentru vioară semnat de marele compozitor. La premiera absolută de la Leipzig (1 ianuarie 1879), Brahms însuşi s-a aflat la pupitrul dirijoral şi, în ipostază solistică, s-a regăsit bunul său prieten, celebrul violonist Joseph Joachim, căruia îi este şi dedicată lucrarea.
Sursa foto: Orchestra Națională Radio/Facebook
În partea a doua a serii de la Sala Radio, poate fi ascultată "Simfonia nr. 1 de Brahms", o lucrare la care compozitorul a lucrat 21 de ani. Partitura este adesea considerată în istoria muzicii ca "a zecea simfonie de Beethoven", ca şi cum ar fi o continuare a celor nouă superbe simfonii semnate de titanul de la Bonn. Acest lucru este datorat faptului că Brahms şi-a propus să aducă un omagiu celui pe care îl admira şi a preluat în simfonia pe care o veţi asculta la Sala Radio teme muzicale din "Simfonia a 3-a" ("Eroica") şi din "Simfonia a 9-a" de Beethoven.
Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România prezintă Integrala lucrărilor simfonice şi concertante semnate de Brahms, în cadrul a patru concerte extraordinare, proiect conceput în jurul aniversării a 190 de ani de la naşterea compozitorului.
*Vineri, 16 februarie, la Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, ora 14:00, are loc lansarea volumului "O călătorie în timp - Colecţia de Paleontologie a Muzeului de Istorie Naturală, Sibiu", realizat de către paleontologul Nicolae Trif. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, se menţionează într-un comunicat al Muzeului.
Volumul editat în maniera unui album fotografic, aduce în prim-plan o parte din rezultatele cercetărilor întreprinse de către autor, în colecţia de profil a muzeului din Sibiu, în calitate de curator al acesteia, dar şi rezultate anterioare ale altor cercetători. Autorul invită, prin intermediul fosilelor, vizitarea celor mai importante localităţi din care provin piesele colecţiei muzeului respectiv: Cisnădioara (judeţul Sibiu), Sebeş (judeţul Alba, Turnu Roşu (judeţul Sibiu), Suslăneşti (judeţul Argeş), Piatra Neamţ (judeţul Neamţ), Buituri, Lăpugiu de Sus şi Coştei (judeţul Hunedoara), Guşteriţa (judeţul Sibiu).
Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal/Facebook
*Sâmbătă, 17 februarie, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" începe o nouă ediţie a seriei de ateliere "Călător prin tradiţii" cu două ateliere de primăvară: de confecţionat mărţişoare şi colaj textil. Atelierele vor avea loc în zilele de 17 şi 24 februarie, după următorul program: 17 februarie, ora 11:00 - mărţişoare; 24 februarie, ora 11:00 - mărţişoare; 24 februarie, ora 12:30 - colaj textil.
Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti/Facebook
Atelierele sunt adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, scrie site-ul https://muzeul-satului.ro/.
*Pe parcursul a trei zile, în intervalul 17-19 februarie 2024, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc îşi aşteaptă vizitatorii cu trei expoziţii de artă şi fotografie şi o masă rotundă, intitulată "Brâncuşi în Exil. Forme, Concepte şi sincronism în opera lui Constantin Brâncuşi", se arată într-un comunicat al Muzeului.
Astfel, expoziţia "Constantin Brâncuşi în colecţiile Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc", care conţine obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, poate fi vizitată în toate cele trei zile ale evenimentului (17, 18 şi 19 februarie), între orele 09:00-17:00.
Sursa foto: Muzeul Cărții și Exilului Românesc/Facebook
Sâmbătă, 17 februarie, la ora 12:00, are loc şi vernisajul expoziţiei de artă fotografică "Eu nu creez păsări, ci zboruri" - Şcoala Populară de Arte şi Meserii.
Duminică, 18 februarie, poate fi vizionat filmul documentar "Constantin Brâncuşi, între Pământ şi Cer, pe Calea Sufletelor".
Luni, 19 februarie, de la ora 12:00, are loc vernisajul expoziţiei "Brâncuşiana Junior - expoziţie de pictură dedicată lui Brâncuşi - cel mai bun mesager al României, la 148 de ani de la naşterea sa".
La expoziţie participă cu lucrări 22 de elevi, ce îi au ca profesori îndrumători pe Lucian Irimescu, profesor la Liceul de Artă şi Daniel Guţă, artist vizual.
Expoziţiile organizate de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc fac parte din evenimentele dedicate împlinirii a 148 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean, în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Brâncuşi, organizată de Consiliul Judeţen Dolj.
*Duminică, 18 februarie, ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei "Masa tăcerii", prezentată de criticul de artă Ruxandra Dreptu şi organizată de Institutul Cultural Român şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu. În aceeaşi seară, publicul prezent va avea posibilitatea să intre în "dialog cu Brâncuşi" prin intermediul realităţii virtuale (ora 18:30), se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român.
Sursa foto: Uniunea Artiștilor Plastici din România/Facebook
De asemenea, vernisajul expoziţiei este precedat de conferinţa "Constantin Brâncuşi, între tradiţie şi modernism" (ora 17:00), susţinută de dr. Sorin Lory Buliga, şi de lansarea cărţii '"Istoricul Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, din documente de arhivă (perioada 1937-1989)" (ora 17.40), scrisă de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu.
Expoziţia "Masa tăcerii" este un proiect ce aduce în faţa publicului bucureştean lucrări ale artiştilor care au câştigat Premiul Naţional "Constantin Brâncuşi", oferit anual de Institutul Cultural Român.
Expoziţia este curatoriată de sculptorul Liviu Mocan şi poate fi vizitată de luni până duminică între orele 11:00- 19:00, în perioada 18 februarie - 3 martie 2024, la sediul ICR din Bucureşti. Intrarea este liberă. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Mărţişoare expuse la târgul de mărţişor organizat de Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti'.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o