logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

Imagine din galeria Agerpres

* În intervalul 15-25 februarie 2024, are loc, în organizarea Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), expoziţia "Chipuri ale suferinţei, chipuri ale bucuriei - Mucenicii temniţelor comuniste" - portrete de Silvia Radu. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 15 februarie, de la ora 17:00, la Sala Media a MNŢR, informează site-ul https://muzeultaranuluiroman.ro/.

"Cea mai mare bogăţie a noastră sunt martirii noştri, adică cei care şi-au dat viaţa pentru Hristos. Părintele Dosoftei de la Putna mi-a trimis fotografii cu fiecare martir şi cu povestea lui de viaţă. Pentru mine acele luni de lucru, acele momente au fost cele mai teribile din viaţa mea. Plângeam toată ziua, dar eram fericită pentru că puteam să fac acest lucru. Nu poţi să nu plângi când ştii că aceşti oameni au murit pentru tine, pentru noi, pentru ţara aceasta. Au fost clipe frumoase şi teribile, în special pentru că eu, o păcătoasă, puteam să trec cu creionul pe chipul lor. A fost minunat şi am trăit momente înălţătoare lucrând aceste portrete", a spus autoarea portretelor, Silvia Radu, la 2 februarie.

 

 

Sursa foto: muzeultaranuluiroman.ro 


Expoziţia poate fi vizitată în intervalul menţionat, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

*Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00, la Orchestra Naţională Radio, are loc cel de-al doilea concert dintr-un "maraton artistic", dedicat compozitorului german Johannes Brahms. Cel de-al doilea concert al Integralei Brahms la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului american John Axelrod, care, în 2023, a fost ales director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Naţionale Elveţiene (Swiss National Orchestra) şi care îşi continuă colaborarea - ca dirijor principal - cu Orchestra Simfonică Bucureşti, conform unui comunicat al Orchestrei Naţionale Radio.

Un invitat special al serii este violonistul Valentin Şerban, câştigător al Concursului Internaţional "George Enescu" (2021), care va interpreta "Concertul în re major pentru vioară şi orchestră", singurul concert pentru vioară semnat de marele compozitor. La premiera absolută de la Leipzig (1 ianuarie 1879), Brahms însuşi s-a aflat la pupitrul dirijoral şi, în ipostază solistică, s-a regăsit bunul său prieten, celebrul violonist Joseph Joachim, căruia îi este şi dedicată lucrarea.

 

 

Sursa foto: Orchestra Națională Radio/Facebook 


În partea a doua a serii de la Sala Radio, poate fi ascultată "Simfonia nr. 1 de Brahms", o lucrare la care compozitorul a lucrat 21 de ani. Partitura este adesea considerată în istoria muzicii ca "a zecea simfonie de Beethoven", ca şi cum ar fi o continuare a celor nouă superbe simfonii semnate de titanul de la Bonn. Acest lucru este datorat faptului că Brahms şi-a propus să aducă un omagiu celui pe care îl admira şi a preluat în simfonia pe care o veţi asculta la Sala Radio teme muzicale din "Simfonia a 3-a" ("Eroica") şi din "Simfonia a 9-a" de Beethoven.

Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România prezintă Integrala lucrărilor simfonice şi concertante semnate de Brahms, în cadrul a patru concerte extraordinare, proiect conceput în jurul aniversării a 190 de ani de la naşterea compozitorului.

*Vineri, 16 februarie, la Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, ora 14:00, are loc lansarea volumului "O călătorie în timp - Colecţia de Paleontologie a Muzeului de Istorie Naturală, Sibiu", realizat de către paleontologul Nicolae Trif. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, se menţionează într-un comunicat al Muzeului.

Volumul editat în maniera unui album fotografic, aduce în prim-plan o parte din rezultatele cercetărilor întreprinse de către autor, în colecţia de profil a muzeului din Sibiu, în calitate de curator al acesteia, dar şi rezultate anterioare ale altor cercetători. Autorul invită, prin intermediul fosilelor, vizitarea celor mai importante localităţi din care provin piesele colecţiei muzeului respectiv: Cisnădioara (judeţul Sibiu), Sebeş (judeţul Alba, Turnu Roşu (judeţul Sibiu), Suslăneşti (judeţul Argeş), Piatra Neamţ (judeţul Neamţ), Buituri, Lăpugiu de Sus şi Coştei (judeţul Hunedoara), Guşteriţa (judeţul Sibiu).

 

 

Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal/Facebook 


*Sâmbătă, 17 februarie, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" începe o nouă ediţie a seriei de ateliere "Călător prin tradiţii" cu două ateliere de primăvară: de confecţionat mărţişoare şi colaj textil. Atelierele vor avea loc în zilele de 17 şi 24 februarie, după următorul program: 17 februarie, ora 11:00 - mărţişoare; 24 februarie, ora 11:00 - mărţişoare; 24 februarie, ora 12:30 - colaj textil.

 

 

Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti/Facebook 


Atelierele sunt adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, scrie site-ul https://muzeul-satului.ro/.

*Pe parcursul a trei zile, în intervalul 17-19 februarie 2024, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc îşi aşteaptă vizitatorii cu trei expoziţii de artă şi fotografie şi o masă rotundă, intitulată "Brâncuşi în Exil. Forme, Concepte şi sincronism în opera lui Constantin Brâncuşi", se arată într-un comunicat al Muzeului.

Astfel, expoziţia "Constantin Brâncuşi în colecţiile Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc", care conţine obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, poate fi vizitată în toate cele trei zile ale evenimentului (17, 18 şi 19 februarie), între orele 09:00-17:00.

 

 

Sursa foto: Muzeul Cărții și Exilului Românesc/Facebook 


Sâmbătă, 17 februarie, la ora 12:00, are loc şi vernisajul expoziţiei de artă fotografică "Eu nu creez păsări, ci zboruri" - Şcoala Populară de Arte şi Meserii.

Duminică, 18 februarie, poate fi vizionat filmul documentar "Constantin Brâncuşi, între Pământ şi Cer, pe Calea Sufletelor".

Luni, 19 februarie, de la ora 12:00, are loc vernisajul expoziţiei "Brâncuşiana Junior - expoziţie de pictură dedicată lui Brâncuşi - cel mai bun mesager al României, la 148 de ani de la naşterea sa".

La expoziţie participă cu lucrări 22 de elevi, ce îi au ca profesori îndrumători pe Lucian Irimescu, profesor la Liceul de Artă şi Daniel Guţă, artist vizual.

Expoziţiile organizate de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc fac parte din evenimentele dedicate împlinirii a 148 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean, în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Brâncuşi, organizată de Consiliul Judeţen Dolj.

*Duminică, 18 februarie, ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei "Masa tăcerii", prezentată de criticul de artă Ruxandra Dreptu şi organizată de Institutul Cultural Român şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu. În aceeaşi seară, publicul prezent va avea posibilitatea să intre în "dialog cu Brâncuşi" prin intermediul realităţii virtuale (ora 18:30), se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român.

 

 

Sursa foto: Uniunea Artiștilor Plastici din România/Facebook 


De asemenea, vernisajul expoziţiei este precedat de conferinţa "Constantin Brâncuşi, între tradiţie şi modernism" (ora 17:00), susţinută de dr. Sorin Lory Buliga, şi de lansarea cărţii '"Istoricul Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, din documente de arhivă (perioada 1937-1989)" (ora 17.40), scrisă de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu.

Expoziţia "Masa tăcerii" este un proiect ce aduce în faţa publicului bucureştean lucrări ale artiştilor care au câştigat Premiul Naţional "Constantin Brâncuşi", oferit anual de Institutul Cultural Român.

Expoziţia este curatoriată de sculptorul Liviu Mocan şi poate fi vizitată de luni până duminică între orele 11:00- 19:00, în perioada 18 februarie - 3 martie 2024, la sediul ICR din Bucureşti. Intrarea este liberă. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere:  Mărţişoare expuse la târgul de mărţişor organizat de Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti'.

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de

Documentare 29-04-2025 10:27

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent

Documentare 29-04-2025 10:00

29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali

Documentare 29-04-2025 09:35

BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă

La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:

Documentare 29-04-2025 08:30

29 aprilie - Ziua veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea

Documentare 29-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate

Documentare 29-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 29-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților

Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet

Documentare 29-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie

Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin

Documentare 29-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt

Documentare 29-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie

Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 28-04-2025 19:14

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)

La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi

Documentare 28-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.   Fiul unui fost boxer

Documentare 28-04-2025 10:00

28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)

În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem