6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/420126545_10233561367162859_7946846103576235072_n.jpg)
În anul 2024, la data de 6 februarie este marcată cea de-a 24-a ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso. În această zi, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una dintre funcţiile telefonului mobil, exceptând, desigur, situaţiile de urgenţă care impun folosirea acestuia.
Tema propusă de Phil Marso pentru ediţia din 2024 este: "Viaţa mea în modul ecran", prin intermediul căreia ne invită să cugetăm atât despre graniţa dintre viaţa privată şi cea publică, cât şi despre potenţialele riscuri la care ne expunem atunci când folosim platformele de socializare. Tot mai multe aplicaţii sunt folosite pentru a face publice aspecte şi detalii ale vieţii personale ce până nu demult, rămâneau private. "În secolul trecut, adolescenţii îşi exprimau trăirile în jurnalul personal, ţinut secret, ascuns de ochii lumii. Odată cu Internetul, tot mai multe experienţe sunt împărtăşite celorlalţi, pe forumuri şi bloguri. Paradoxal, niciodată nu am scris şi citit atât de mult pe un ecran", potrivit www.mobilou.net.
Această tendinţă a fost accelerată de apariţia telefoanelor inteligente şi numărului în creştere al reţelelor de socializare: Facebook (2004), Youtube (2005), Twitter alias X (2009), Instagram (2010), WeChat (2011), Snapchat (2011), Telegram (2013). Una dintre cele mai folosite aplicaţii, în prezent, este Tik Tok. A fost lansată în 2016, fiind utilizată de peste un miliard şi jumătate de oameni pe întreg mapamondul, mulţi dintre utilizatori fiind tineri, notează Phil Marso.
Pe lângă estomparea clarităţii liniei de demarcaţie dintre aspectele private şi cele publice ale vieţii utilizatorilor, aceste aplicaţii aduc cu sine probleme precum răspândirea ştirilor false, conţinutului toxic şi a hărţuirii. Cei mai vulnerabili sunt utilizatorii tineri. De aceea, Phil Marso propune introducerea în şcoli a unei materii dedicată istoriei tehnologiei digitale şi evitării neajunsurilor acesteia.
În zilele de 6, 7 şi 8 februarie 2024, Phil Marso organizează întâlniri ale celor preocupaţi de efectele avute de avântul luat de aplicaţiile de socializare, în oraşe precum Paris, Montpellier, Concarneau, dar şi în afara Franţei, în Bruxelles (Belgia) şi în Lausanne (Elveţia).
Pentru ediţia din 2023, tema propusă a fost legătura dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte, respectiv pierderea de vieţi pe de alta. În acest sens, Philip Marso a luat drept exemplu turiştii care fac trasee pe munte. În situaţii de urgenţă, apelarea salvamontului cu ajutorul telefonului mobil se poate dovedi vitală. Reversul medaliei, însă, este că unii dintre ei ajung în situaţii de urgenţă, precum accidentări sau pierderea orientării pe traseele montane tocmai din cauza atenţiei exagerate date telefonului mobil în timpul drumeţiei.
Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema "Furtuna solară: Alo, Terra?", conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?, conform sursei indicate.
În 2021, Phil Marso a propus o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit activităţi ce privesc rutina zilnică? În acest sens, Marso a amintit ziua de 6 iulie 2012, când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele de orientare prin intermediul GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.
Conform lui Phil Marso, este recunoscută utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, pe care le numeşte "briceagul elveţian al tehnologiei", însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor generate de folosirea excesivă a acestora şi asupra dependenţei create de acestea, potrivit site-ului www.mobilou.net.
Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat "Asasinul de portabile fără un mobil aparent" ("Tueur de portable sans mobile apparent"), conform www.mobilou.net. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Phil Marso/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 10 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie
Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)