4 februarie - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de cancer.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În Regiunea est-mediteraneană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puţin eficiente. Estimările modelate arată că până în 2030, Regiunea va avea cea mai mare creştere a poverii cancerului dintre toate cele şase regiuni ale OMS. Cancerul provoacă aproape 459.000 de decese în fiecare an în această regiune, ce cuprinde 21 de state şi teritoriul palestinian ocupat. Potrivit datelor publicate de OMS cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 2023, aproximativ 1,6 milioane de cazuri de cancer s-au înregistrat în regiune în ultimii cinci ani. Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se estimează că numărul persoanelor diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare. Astfel, Ziua Mondială a Cancerului urmăreşte să promoveze conştientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică şi să consolideze acţiunile pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative, notează https://www.emro.who.int/.
Ianuarie a fost Luna de conştientizare a cancerului de col uterin, o şansă ideală pentru OMS şi partenerii de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de col uterin şi vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, Luna de conştientizare a cancerului de col uterin şi-a propus să evidenţieze importanţa creşterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat şi tratamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariţia cancerului de col uterin până în 2030 şi de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120.
Şi Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se angajează ferm în lupta împotriva cancerului, prima cauză de mortalitate profesională din UE. Ca parte a acestui efort, EU-OSHA a realizat un studiu între septembrie 2022 şi februarie 2023 cu privire la expunerea lucrătorilor pentru identificarea factorilor de risc de cancer la locul de muncă, cu scopul de a îmbunătăţi protecţia împotriva substanţelor periculoase şi pentru a contribui la actualizarea legislaţiei UE. Primele rezultate ale sondajului au identificat radiaţiile ultraviolete solare (UV), emisiile de gaze de eşapament ale motoarelor diesel, benzenul, silicea cristalină respirabilă şi formaldehida ca fiind cele mai frecvente expuneri profesionale probabile dintre cei 24 de factori de risc de cancer analizaţi.
De asemenea, sondajul oferă informaţii despre lucrătorii care au suferit expuneri multiple în ultima săptămână de lucru, ceea ce înseamnă expunerea la cel puţin doi factori de risc de cancer, care nu se produc neapărat în acelaşi timp sau prin acelaşi proces de lucru. Datele arată că peste 60% din lucrătorii din industriile minieră şi extractivă şi din activităţile de construcţii au suferit expuneri multiple. Sondajul a arătat că în cazul lucrătorilor de la un loc de muncă de dimensiuni mici sau micro (cu mai puţin de 50 de angajaţi) există o probabilitate de 1,3 ori mai mare de a fi expuşi la unul sau mai mulţi factori de risc de cancer decât în cazul celor care lucrează în companii medii sau mari. EU-OSHA a analizat, de asemenea, datele privind diferitele circumstanţe ale expunerii la fiecare factor de risc, evidenţiază https://osha.europa.eu/.
Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control - UICC), cu sediul la Geneva, desfăşoară o campanie multianuală cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care se traduce prin mai multă expunere şi implicare, mai multe oportunităţi de a creşte gradul de conştientizare globală şi, în cele din urmă, mai mult impact, notează www.uicc.org.
Tema pentru Ziua Mondială a Cancerului 2022-2024 este ''Close the Care Gap'' (Închideţi decalajul în îngrijire). Ultimul an al campaniei, 2024, are sloganul ''Together, we challenge those in power'' (Împreună, îi provocăm pe cei de la putere) şi se referă la atragerea atenţiei la un nivel superior - evidenţiază https://www.worldcancerday.org/. ''Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noştri. Acum, că avem cunoştinţe şi o comunitate unită alături de noi, suntem gata să zdruncinăm bazele nedreptăţii - să devenim avocaţi pe tot parcursul vieţii, complet pregătiţi pentru a impulsiona o schimbare de durată. Împreună, ne vom asigura că liderii noştri ştiu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea şi de a ne investi resursele pentru a realiza o lume justă şi fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechităţile în materie de sănătate prin abordarea cauzelor lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde şi cum are nevoie de ele.'', reprezintă îndemnul campaniei.
Ziua Mondială împotriva Cancerului a fost iniţiată la 4 februarie 2000 la Summitul Mondial Împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu de la Paris. Carta de la Paris urmăreşte să promoveze cercetarea, prevenirea cancerului, îmbunătăţirea serviciilor pentru pacienţi, sensibilizarea şi mobilizarea comunităţii globale pentru a progresa în lupta împotriva cancerului şi pentru adoptarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România. La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului. Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive a actului normativ se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.
La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015. Potrivit Legii 274/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, susţinere materială şi financiară pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie. Totodată, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot realiza şi pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.
Statisticile din România arată o creştere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în ţară, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022, potrivit https://fabc.ro/. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului în 2024, la 5 februarie, la Art Safari, începând cu ora 10.30. Acţiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei româneşti, cu toate componentele sale: screening populaţional pentru o diagnosticare precoce, investigaţii genetice şi moleculare pentru acces la terapii ţintite, creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer, soluţii pentru eliminarea discontinuităţii tratamentelor, monitorizare şi programe de reabilitare.
Evenimentul se va concentra pe mărturii ale pacienţilor, poveştile de viaţă ale acestora, experienţele lor în sistemul medical românesc, realităţile trăite zilnic de aceştia în sistemul de sănătate, toate în contextul lipsei implementării legii 293/2022 - Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Pagina de Facebook a FABC va transmite evenimentul în direct. Duminică, 4 februarie, începând cu ora 18.00, pacienţii şi publicul larg pot asista la iluminarea clădirii Art Safari în culoarea specifică zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit