CONSTRUCŢII CELEBRE: Turnurile Petronas din Kuala Lumpur

Turnurile gemene Petronas din capitala Malaysiei sunt o capodoperă a ingineriei şi arhitecturii contemporane, fiind una dintre principalele atracţii ale metropolei asiatice. Sunt situate pe bulevardul Jalan Ampang.
Ambele ating impresionanta înălţime de 451,9 m şi au deţinut, din anul 1998 până în 2004, recordul de cele mai înalte clădiri din lume. Au pierdut titlul în decembrie 2004 în favoarea turnului Taipei 101, din Taiwan, la rândul său depăşit, în 2009, de Burj Khalifa. În 2019, Turnurile Petronas nu au mai fost nici cele mai înalte clădiri din Malaysia, fiind detronate de zgârie-norul Exchange 106, ce atinge 453,6 m în înălţime.
În prezent, Turnurile Petronas deţin recordul de cele mai înalte turnuri gemene din lume, potrivit https://www.petronastwintowers.com.my/. Sunt urmate de turnurile gemene JW Marriott Marquis, din Dubai.
Alături de Turnul de Telecomunicaţii din Kuala Lumpur, aflat în apropierea Turnurilor Petronas, precum şi de Merdeka 118, zgârie-norul de 118 etaje şi cu înălţimea de aproape 679 metri, Turnurile Petronas se află printre cele mai importante trei atracţii turistice pentru pasionaţii de arhitectură, inginerie şi tehnologie aflaţi în Kuala Lumpur.
Iniţiativa ridicării celor două turnuri i-a aparţinut renumitului politician şi lider Mahathir Mohamad, notează malaysia.travel, al patrulea (1981-2003) şi al şaptelea (2018-2020) premier al Malaysiei, cel care şi-a dorit două clădiri impunătoare în inima celui mai mare oraş din Malaysia, ca simbol al puterii, progresului şi dezvoltării ţării.
Turnurile Petronas au fost concepute de arhitectul argentiniano-american Cesar Pelli, responsabil şi cu designul complexului Brookfield Place (cunoscut şi sub numele de World Financial Center) din New York. Printre arhitecţii care au lucrat la turnurile gemene din Kuala Lumpur, a făcut parte şi românul Vlad Simionescu, precizează metal-online.ro.
Cele două construcţii sunt realizate din oţel şi beton armat, fiind acoperite cu oţel inoxidabil şi sticlă. Designul lor este o împletire de elemente postmoderne cu cele clasice ale arhitecturii islamice, reprezentate de linii curbe şi forme geometrice ce reprezintă echilibrul, unitatea, armonia, stabilitatea şi perfecţiunea. În secţiune, structura turnurilor este asemănătoare unei octagrame, la rândul ei inspirată de vechiul simbol islamic Rub El Hizb. Pot fi observate asemănări şi cu arhitectura minaretului Qutb Minar, alipit moscheii Quwwat-ul-Islam (Măreţia Islamului) din Delhi, India.
Fundaţia clădirilor ajunge până la 120 m sub pământ.
Vârfurile construcţiilor sunt spiralate, deasupra fiind instalate două sfere alcătuite din 14 inele de diferite dimensiuni.
Lucrările de construcţie au început în martie 1992 şi s-au terminat în martie 1996. Costul s-a ridicat la 1,6 miliarde de dolari, arată https://www.petronastwintowers.com.my/. Inaugurarea celor două clădiri a avut loc la 31 august 1996, în prezenţa lui Mahathir Mohamad. Ample lucrări de întreţinere şi renovare s-au desfăşurat în 2011.
Turnul 1 a fost construit de Hazama Corporation, iar Turnul 2 de Samsung Engineering & Construction şi Kukdong Engineering & Construction.
Cele două clădiri gemene au, fiecare, 88 de etaje, dintre care cinci sunt situate sub nivelul solului. Fiecare turn conţine 38 de ascensoare de mare viteză. Greutatea fiecăreia dintre structuri este de aproximativ 300 de mii de tone, echivalentul a "42.857 de elefanţi adulţi", arată https://www.petronastwintowers.com.my/.
În Turnul 2, la etajele 83 şi 86 se află două punţi de observaţie.
La nivelele 41 şi 42, cele două turnuri sunt conectate printr-un pod numit Skybridge, cu lungimea de 58,4 metri, aflat la 170 de metri deasupra solului. De aici poate fi admirată panorama oraşului Kuala Lumpur. Accesul în pasarelă se face pe bază de bilet. Puntea apare în filmul "Entrapment" (1999), cu Sean Connery şi Catherine Zeta-Jones în rolurile principale.
În Turnul 1 îşi are sediul compania petrolieră malaysiană Petronas. Cele două structuri găzduiesc şi birouri ale altor firme importante din ţară şi străinătate, centre comerciale şi facilităţi de divertisment.
Unul dintre cele mai cunoscute magazine găzduit la baza Turnurilor Petronas poartă numele de Suria KLCC (Kuala Lumpur City Center). Cu o suprafaţă de 140.000 de metri pătraţi, complexul comercial conţine aproximativ 300 de magazine ale unor branduri de lux, o galerie de artă, un imens acvariu şi un centru dedicat ştiinţei. La etajul al doilea din Turnul 2, se află Sala Filarmonicii Petronas, sediul Orchestrei Filarmonice din Malaysia.
Turnurile sunt înconjurate de Parcul KLCC, ce acoperă aproape 7 hectare.
Modul în care turnurile sunt iluminate odată cu lăsarea serii reprezintă, în sine, un spectacol memorabil.
La 15 aprilie 1999, cascadorul austriac Felix Baumgartner a stabilit recordul mondial pentru sărituri BASE, sărind de pe o macara destinată curăţării geamurilor Turnurilor Petronas. La rândul său, alpinistul urban francez Alain "Spiderman" Robert a escaladat, la 1 septembrie 2009, Turnul 2 în mai puţin de două ore, fără să se folosească de niciun dispozitiv de siguranţă. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion