CONSTRUCŢII CELEBRE: Turnurile Petronas din Kuala Lumpur

Turnurile gemene Petronas din capitala Malaysiei sunt o capodoperă a ingineriei şi arhitecturii contemporane, fiind una dintre principalele atracţii ale metropolei asiatice. Sunt situate pe bulevardul Jalan Ampang.
Ambele ating impresionanta înălţime de 451,9 m şi au deţinut, din anul 1998 până în 2004, recordul de cele mai înalte clădiri din lume. Au pierdut titlul în decembrie 2004 în favoarea turnului Taipei 101, din Taiwan, la rândul său depăşit, în 2009, de Burj Khalifa. În 2019, Turnurile Petronas nu au mai fost nici cele mai înalte clădiri din Malaysia, fiind detronate de zgârie-norul Exchange 106, ce atinge 453,6 m în înălţime.
În prezent, Turnurile Petronas deţin recordul de cele mai înalte turnuri gemene din lume, potrivit https://www.petronastwintowers.com.my/. Sunt urmate de turnurile gemene JW Marriott Marquis, din Dubai.
Alături de Turnul de Telecomunicaţii din Kuala Lumpur, aflat în apropierea Turnurilor Petronas, precum şi de Merdeka 118, zgârie-norul de 118 etaje şi cu înălţimea de aproape 679 metri, Turnurile Petronas se află printre cele mai importante trei atracţii turistice pentru pasionaţii de arhitectură, inginerie şi tehnologie aflaţi în Kuala Lumpur.
Iniţiativa ridicării celor două turnuri i-a aparţinut renumitului politician şi lider Mahathir Mohamad, notează malaysia.travel, al patrulea (1981-2003) şi al şaptelea (2018-2020) premier al Malaysiei, cel care şi-a dorit două clădiri impunătoare în inima celui mai mare oraş din Malaysia, ca simbol al puterii, progresului şi dezvoltării ţării.
Turnurile Petronas au fost concepute de arhitectul argentiniano-american Cesar Pelli, responsabil şi cu designul complexului Brookfield Place (cunoscut şi sub numele de World Financial Center) din New York. Printre arhitecţii care au lucrat la turnurile gemene din Kuala Lumpur, a făcut parte şi românul Vlad Simionescu, precizează metal-online.ro.
Cele două construcţii sunt realizate din oţel şi beton armat, fiind acoperite cu oţel inoxidabil şi sticlă. Designul lor este o împletire de elemente postmoderne cu cele clasice ale arhitecturii islamice, reprezentate de linii curbe şi forme geometrice ce reprezintă echilibrul, unitatea, armonia, stabilitatea şi perfecţiunea. În secţiune, structura turnurilor este asemănătoare unei octagrame, la rândul ei inspirată de vechiul simbol islamic Rub El Hizb. Pot fi observate asemănări şi cu arhitectura minaretului Qutb Minar, alipit moscheii Quwwat-ul-Islam (Măreţia Islamului) din Delhi, India.
Fundaţia clădirilor ajunge până la 120 m sub pământ.
Vârfurile construcţiilor sunt spiralate, deasupra fiind instalate două sfere alcătuite din 14 inele de diferite dimensiuni.
Lucrările de construcţie au început în martie 1992 şi s-au terminat în martie 1996. Costul s-a ridicat la 1,6 miliarde de dolari, arată https://www.petronastwintowers.com.my/. Inaugurarea celor două clădiri a avut loc la 31 august 1996, în prezenţa lui Mahathir Mohamad. Ample lucrări de întreţinere şi renovare s-au desfăşurat în 2011.
Turnul 1 a fost construit de Hazama Corporation, iar Turnul 2 de Samsung Engineering & Construction şi Kukdong Engineering & Construction.
Cele două clădiri gemene au, fiecare, 88 de etaje, dintre care cinci sunt situate sub nivelul solului. Fiecare turn conţine 38 de ascensoare de mare viteză. Greutatea fiecăreia dintre structuri este de aproximativ 300 de mii de tone, echivalentul a "42.857 de elefanţi adulţi", arată https://www.petronastwintowers.com.my/.
În Turnul 2, la etajele 83 şi 86 se află două punţi de observaţie.
La nivelele 41 şi 42, cele două turnuri sunt conectate printr-un pod numit Skybridge, cu lungimea de 58,4 metri, aflat la 170 de metri deasupra solului. De aici poate fi admirată panorama oraşului Kuala Lumpur. Accesul în pasarelă se face pe bază de bilet. Puntea apare în filmul "Entrapment" (1999), cu Sean Connery şi Catherine Zeta-Jones în rolurile principale.
În Turnul 1 îşi are sediul compania petrolieră malaysiană Petronas. Cele două structuri găzduiesc şi birouri ale altor firme importante din ţară şi străinătate, centre comerciale şi facilităţi de divertisment.
Unul dintre cele mai cunoscute magazine găzduit la baza Turnurilor Petronas poartă numele de Suria KLCC (Kuala Lumpur City Center). Cu o suprafaţă de 140.000 de metri pătraţi, complexul comercial conţine aproximativ 300 de magazine ale unor branduri de lux, o galerie de artă, un imens acvariu şi un centru dedicat ştiinţei. La etajul al doilea din Turnul 2, se află Sala Filarmonicii Petronas, sediul Orchestrei Filarmonice din Malaysia.
Turnurile sunt înconjurate de Parcul KLCC, ce acoperă aproape 7 hectare.
Modul în care turnurile sunt iluminate odată cu lăsarea serii reprezintă, în sine, un spectacol memorabil.
La 15 aprilie 1999, cascadorul austriac Felix Baumgartner a stabilit recordul mondial pentru sărituri BASE, sărind de pe o macara destinată curăţării geamurilor Turnurilor Petronas. La rândul său, alpinistul urban francez Alain "Spiderman" Robert a escaladat, la 1 septembrie 2009, Turnul 2 în mai puţin de două ore, fără să se folosească de niciun dispozitiv de siguranţă. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai
Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai
Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan
Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)
Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)