logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

5 decembrie - Ziua internaţională a voluntarilor (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

La 5 decembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day - IVD).

În 2023, tema zilei este "The power of collective action: if everyone did", arătând că dacă toţi oamenii s-ar oferi voluntar, lumea ar fi un loc mai bun, însemnând posibilităţi nelimitate pentru dezvoltare durabilă - hrană şi educaţie pentru toată lumea, un mediu curat şi sănătate bună, societăţi incluzive şi paşnice şi multe altele, potrivit https://www.un.org/.

Voluntariatul este o resursă regenerabilă enormă pentru rezolvarea problemelor sociale, economice şi de mediu în întreaga lume. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări tot mai mari, voluntarii sunt adesea primii care ajută. Voluntarii sunt în prim-plan în crize şi urgenţe, adesea în situaţii extrem de dificile şi de cele mai multe ori groaznice. Cu prilejul acestei zile se doreşte recunoaşterea voluntarilor din întreaga lume prin campania de pe reţelele sociale #IfEveryoneDid şi #IVD2023.

 

 

Voluntari lucrând pe şantierul Habitat din Clinceni, judeţul Ilfov. Proiectul de voluntariat intitulat "Împlinim Speranţe", susţinut de echipa Habitat for Humanity Romania, fundaţia Vodafone Romania si Fundaţia Motivation Romania işi propune construirea unei case ai cărei beneficiari sunt opt tineri cu dizabilităţi intelectuale sau locomotorii, unii dintre aceştia fiind medaliaţi ai Jocurilor Special Olympics naţionale şi internaţionale.

Foto: (c)  GEORGE CĂLIN/AGERPRES FOTO 


Subliniind importanţa Zilei internaţionale a voluntarilor, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, arată în cuvântul său cu prilejul acestei zilei, că "în această zi importantă, să ne re-angajăm în asigurarea că toţi oameni îşi pot împrumuta energiile pentru a modela un viitor mai bun pentru toţi oamenii şi pentru planeta pe care o împărtăşim. Să fim alături de voluntari, peste tot."

În 1970, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 2659 care prevedea înfiinţarea unui grup internaţional de voluntari în cadrul sistemului ONU numit Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV), arată https://www.arcgis.com/. La 17 decembrie 1985, Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze anual, la 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor, potrivit https://www.un.org/. Totodată, le-a cerut să ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni din toate domeniile să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari, atât local şi naţional, cât şi internaţional.

 

 

Acţiune de curăţare a plajei organizată de Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Internaţionale de Curăţare a Plajelor, pe plaja municipală Năvodari, 27.09.2014.

Foto: (c)  DANIEL STOENCIU / AGERPRES FOTO 


Cu sediul la Bonn, Germania, Programul Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV) este reprezentat la nivel mondial, cu şase Birouri Regionale în: Amman (acoperind regiunea statelor arabe), Bangkok (regiunea Asia şi Pacific), Dakar (Africa de Vest şi Centrală), Istanbul (Europa şi CSI), Nairobi (Africa de Est şi Sud) şi oraşul Panama (America Latină şi zona Caraibilor). Birourile regionale sunt primul punct de intrare pentru partenerii care doresc să se alăture UNV. Acestea oferă servicii şi soluţii UNV partenerilor guvernamentali, entităţilor ONU, societăţii civile şi sectorului privat şi preiau conducerea în domeniul de aplicare şi furnizarea de servicii de consultanţă UNV cu privire la reţeaua de voluntari. De asemenea, acestea oferă supraveghere şi îndrumare strategică unităţilor de teren ale UNV din regiuni, potrivit https://www.unv.org/.

 

 

Operaţiune de salvare şi îngrijire medicală a unei lebede rănite în Parcul Natural Văcăreşti din Capitală, de o echipă de medici veterinari şi voluntari de la Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice, 16.10.2020.

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


UNV este coordonatorul acestei zile ce recunoaşte şi promovează munca neobosită, nu doar a voluntarilor ONU, ci şi a voluntarilor de pe tot globul. Voluntariatul este unul dintre cele mai vitale mecanisme ce are în vedere transformarea socială, de mediu şi economică, asigurând un impact de durată prin capacitatea sa de a schimba mentalităţile, atitudinile şi comportamentele oamenilor. Oamenii devin actori ai schimbării şi parteneri egali în realizarea progresului local, naţional şi internaţional către dezvoltarea umană durabilă şi pacea globală. Programul Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV) recunoaşte valorile universale comune care stau la baza voluntariatului - liberul arbitru, angajamentul, echitatea, solidaritatea, compasiunea, empatia şi respectul pentru ceilalţi.

Numărul lunar de voluntari cu vârsta de 15 ani şi peste se ridică la 862,4 milioane în întreaga lume. Cea mai mare parte a activităţii de voluntariat continuă să fie organizată informal între indivizi, cu o participare de 14,3% din populaţia globală, în timp ce 6,5% dintre persoanele de vârstă activă din întreaga lume se angajează în voluntariat formal prin intermediul unei organizaţii sau asociaţii. Un procent semnificativ de oameni desfăşoară mai multe tipuri de muncă voluntară. În timp ce voluntarii formali sunt în mare parte bărbaţi, voluntarii informali sunt cel mai probabil femei, conform https://www.un.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

***Explicaţie foto din deschidere:  Jurnaliştii reşiţeni au pregătit şi au servit masa, în cadrul Săptămânii voluntariatului, alături de membri ai Centrului de Voluntariat Mansarda, pentru copiii care apelează la Centrul de zi al Fundaţiei Humanitas Pro Deo, 11.05.2015.

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic