logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Amza Pellea

Imagine din galeria Agerpres

În ziua de 7 aprilie a anului 1931, în Băileşti, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii, se năştea unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film ai României: Amza Pellea.

A fost elev al Colegiului Naţional Carol I din Craiova, după care a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (IATC), potrivit https://www.imdb.com/ şi https://humanitas.ro/.

 


A abordat cu măiestrie, în teatru sau film, atât personaje istorice, cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal, roluri caracterizate prin vitalitate, carismă şi echilibru interior, iar talentul său deosebit pentru comedie a fost pus în valoare prin interpretarea binecunoscutului personaj Nea Mărin.

Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc (1956), Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Între anii 1974-1983 a predat la IATC.

 

 

Dumitru Rucăreanu (stg.) şi Amza Pellea (dr.) (actori); jucând într-o piesă de teatru.\r\n, 20.05.1965.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES 


A debutat pe scena Teatrului Naţional din Craiova în piesa lui Oscar Wilde "Ce înseamnă să fii onest", în rolul lui Jack Worthing. Au urmat alte roluri pe scena craioveană: Verdenikov (''Ani de pribegie'' de Aleksei Arbuzov), comandantul vasului (''Tragedia optimistă'' de Vsevolod Vişnevski), Beppe (''Gâlcevile din Chioggia'' de Carlo Goldoni), Horatio (''Hamlet'' de Shakespeare), colonelul Dobre (''Ecaterina Teodoroiu'' de Nicolae Tăutu), Tache Farfuridi ("O scrisoare pierdută" a lui Caragiale), Esteban (''Fântâna turmelor'' de Lope de Vega) ş.a. Ulterior avea să fie şi director al Teatrului Naţional din Craiova, între 1973 şi 1974.

 

 

Scena din filmul 'Mihai Viteazul', în regia lui Sergiu Nicolaescu. În imagine: actorii Amza Pellea (stg), Olga Tudorache (c) şi regizorul Sergiu Nicolaescu (dr), 11.03.1970.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES  


În 1961, Radu Beligan l-a chemat la Teatrul de Comedie, abia înfiinţat. Pe această scenă a dat viaţă altor personaje, printre care: Brettschneider (''Svejk în al doilea război mondial'' de Bertolt Brecht), Pietro (''Umbra'' de E. Svart), Manole (''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu), comisarul (''Capul de răţoi'' de G. Ciprian), Platonov (''Un Hamlet de provincie'' de Cehov), Toma Hrisanide (''Interesul general'' de Aurel Baranga), Hickok (''Buffalo Bill şi indienii'' de A. Kopit), potrivit http://star.cimec.ro/.

 


Tot în Bucureşti, a mai jucat la Teatrul Mic, la Teatrul Nottara şi la Teatrul Naţional, impunându-se ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. Naţionalul bucureştean l-a distribuit pe Amza Pellea în roluri memorabile: Petre Dinoiu (''Comoara din deal'' de Corneliu Marcu) şi Vlad Dracul ("A treia ţeapă" de Marin Sorescu).

 

 

Actorul Amza Pellea alături de actriţa Olga Tudorache, interpretând rolul lui Mihai Viteazul, din filmul cu acelaşi nume, imagine de pe platoul Studioului Buftea.\r\n, 03.11.1970.

Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES   


Ultimul rol creat în teatru a fost Muromski, din ''Procesul'' de Suhovo-Kobîlin (1983), pe scena Teatrului de Comedie.

 


Amza Pellea a strălucit şi în rolurile din filme. A colaborat, de-a lungul anilor, cu regizori de prestigiu ai filmului românesc, precum Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Francisc Munteanu, Manole Marcus sau Alexandru Tatos. A câştigat o mare popularitate în urma interpretării rolurilor din filmele istorice "Dacii" (1966) şi "Mihai Viteazul" (1970), precum şi a rolurilor dramatice din "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971) şi "Osânda" (1976). Din bogata sa filmografie mai amintim: "Alarmă în munţi", "Darclée", "Setea", "Tudor", "Pisica de mare", "Neamul Şoimăreştilor", "Camera albă", "Haiducii", "Columna", "Războiul domniţelor", "Puterea şi adevărul", "Ciprian Porumbescu", "Săgeata căpitanului Ion", "Aventurile lui Babuşcă", "Porţile albastre ale oraşului", "Ultimul cartuş", "Nemuritorii", "Stejar - extremă urgenţă", "Un august în flăcări", "Un comisar acuză", "Cantemir", "Muşchetarul român", "Tată de duminică", "Accident", "Tufă de Veneţia", "Împuşcături sub clar de lună", "Eu, tu, şi... Ovidiu", "Omul de aur", "Pentru patrie", "Războiul de Independenţă", "Ecaterina Teodoroiu", "Melodii, melodii", "Revanşa", "Casa dintre câmpuri", "Duios Anastasia trecea", "Mihail, câine de circ", "Capcana mercenarilor", "Wilhelm Cuceritorul", "Rămân cu tine", "Imposibila iubire", ''Un petic de cer''.

 


A realizat memorabile scenete umoristice în emisiuni de televiziune. Un personaj cu totul special, inspirat de oamenii din localitatea sa natală, Băileşti, pe care l-a interpretat nu doar la televiziune ori la radio, ci şi în film, este celebrul ţăran oltean Nea Mărin, care s-a bucurat de un succes uriaş, astfel încât actorul ajunsese să se identifice, în percepţia publicului, cu personajul. Textele scenetelor cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate chiar de Amza Pellea. Marele artist a împrumutat de la concetăţenii săi din Băileşti particularităţile de limbă şi situaţiile de viaţă, pe care le-a dăruit publicului său, îmbogăţite şi nuanţate cu umorul său viguros.

 


Regizorul Sergiu Nicolaescu a gândit şi creat, special pentru Amza Pellea, prima sa comedie - "Nea Mărin miliardar", în 1979. Filmul, la scenariul căruia Amza Pellea a contribuit, a devenit cea mai populară peliculă românească din toate timpurile şi a deţinut recordul absolut de audienţă înainte de 1990 - 14,6 milioane de spectatori, notează site-urile http://www.tvr.ro/ şi https://humanitas.ro/.

 


Apreciat atât în ţară, cât şi peste hotare, actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1971), conform http://www.cultura.ro/. A primit, de asemenea, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România în 1971 pentru rolul titular din filmul "Mihai Viteazul", iar în 1976, pentru cel din "Osânda" (Manolache Preda), în regia lui Sergiu Nicolaescu. Pentru rolul său excepţional din filmul "Osânda", în 1977, a câştigat Premiul de interpretare masculină - cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova.

Amza Pellea a murit la 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la doar 52 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

În Băileşti, Casa de cultură, o stradă, o grădiniţă şi o şcoală care poartă numele lui Amza Pellea, iar în centrul localităţii a fost construită o fântână pentru el. Tot aici, în 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului, a fost inaugurată Casa memorială ''Amza Pellea''.

 

 

 Casa memorială 'Amza Pellea' din Băilesti.

Foto: (c)  NICOLAE BADEA/AGERPRES FOTO 


La 7 aprilie 2011, în ziua în care ar fi împlinit 80 de ani, a primit o stea, in memoriam, în Piaţa Timpului - spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti. Steaua a fost dezvelită de fiica sa, actriţa Oana Pellea. În acelaşi an, în decembrie, în Parcul Tineretului din Băileşti a fost dezvelită o troiţă cu chipul lui Amza Pellea, pe care au fost scrise cuvintele pe care actorul obişnuia să le spună: "Oricât voi trăi şi oriunde va fi să mor, voi rămâne băileştean până în străfundul sufletului".

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


Cartea "Să râdem cu Nea Mărin" (Editura Humanitas), care conţine pe lângă fragmente din volumul publicat în 1973 de Amza Pellea şi texte inedite ale marelui şi îndrăgitului actor, a fost lansată în noiembrie 2014, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Prefaţa cărţii este semnată de Oana Pellea. "Foarte puţină lume ştie că textele cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate de el, de Amza. Un umor sănătos, fără pic de vulgaritate, un umor cu o ţâră de poezie, un umor curat. Ţi-e drag să citeşti, dar se mai întâmplă ceva: nu numai că parcă îi auzi vocea, dar ai impresia că îţi şi apare în faţa ochilor Nea Mărin din Băileşti... hâtru, sănătos, vesel" (Oana Pellea). Volumul a fost unul dintre bestsellerurile Târgului Internaţional Gaudeamus 2014.

 

 

Actriţa Oana Pellea participă la inaugurarea unei plăci comamorative în memoria actorului Amza Pellea, amplasată pe faţada clădirii unde actorul a trăit în ultimii ani.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO 


În octombrie 2015, în Bucureşti, pe strada Salcâmilor, locul unde Amza Pellea şi-a trăit ultimii ani din viaţă, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată marelui actor. AGERPRES/(Documentar - Doina Lecea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere:  Actorul Amza Pellea în piesa de teatru '12 oameni furioşi', pusă în scenă la Teatrul de Comedie, 23.12.1977.

Afisari: 109

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai

Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini

Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub

Documentare 27-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M

Documentare 27-05-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform

Documentare 27-05-2025 08:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n

Documentare 27-05-2025 08:00

Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)

La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform

Documentare 27-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:

Documentare 27-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet

Documentare 27-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai

Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-05-2025 18:12

Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)

La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după

Documentare 26-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)

Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra

Documentare 26-05-2025 11:21

Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia

Documentare 26-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill

Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,

Documentare 26-05-2025 10:00

A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)

În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro

Documentare 26-05-2025 09:16

Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC