CONSTRUCŢII CELEBRE: Biblioteca Naţională Centrală din Florenţa

Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze (denumirea oficială) este una dintre cele mai importante şi mai mari edificii de cultură de acest tip din Italia. Are statut de bibliotecă centrală în Italia, alături de Biblioteca naţională centrală din capitala Roma şi din alte mari oraşe italiene, conform https://www.florenceinferno.com/.
Biblioteca deţine aproximativ şase milioane de volume imprimate, 2,6 milioane de pamflete, 25.000 de manuscrise, 29.000 de ediţii aparţinând secolului XVI, peste un milion de autografe şi 4.000 de incunabule.
Clădirea se află localizată în cartierul Santa Croce din apropierea râului Arno, mai precis în Piazza dei Cavalleggeri.
Biblioteca a fost înfiinţată în 1714, când bibliotecarul şi învăţatul italian Antonio Magliabechi a donat întreaga sa colecţie de cărţi, circa 30.000 de volume, către oraşul Florenţa. În anul 1743, marele duce al Toscanei a cerut depozitarea în custodia bibliotecii a unui volum al fiecărei cărţi publicate în Florenţa şi, mai târziu, în întreaga Toscana. În 1774 a fost adusă o parte din biblioteca fizicianului Antonio Cocchi. După această dată, biblioteca a primit numeroase volume în depozitele sale.
Asemenea clădirilor publice din perioada renascentistă, biblioteca a fost iniţial localizată în Palazzo della Dogana, din complexul Uffizi, potrivit https://brunelleschi.imss.fi.it/. În 1935 a fost mutată în actuala locaţie, construită special cu această destinaţie. Lucrările de construcţie au început în 1911, iar clădirea a fost proiectată de arhitectul italian Cesare Bazzani şi ulterior a fost extinsă de arhitectul Vincenzo Mazzei. Clădirea monumentală are un stil eclectic cu indicii impregnate ce transmit ideea de libertate. Multe componente ale proiectului original, precum esplanada mare din faţa clădirii care este orientată spre râul Arno, au fost construite fără o anume intenţie economică, iar arhitectura clădirii nu permitea desfăşurarea anumitor funcţii administrative, indică https://www.florenceinferno.com/.
Cunoscută iniţial sub denumirea Magliabechiana, biblioteca a fost deschisă pentru public în 1747, iar în anii următori a beneficiat de numeroase donaţii şi moşteniri. În anul 1861, depozitele sale de cărţi au fost unite cu cele ale Bibliotecii Palatina, fondată de Marele Duce Ferdinand al III-lea de Lorraine. Biblioteca Palatina a fost biblioteca palatului creată de Lorraine, care a moştenit titlul nobiliar şi conducerea oraşului după dispariţia ultimilor reprezentanţi ai familiei Medici. Colecţia de cărţi a fost începută de Ferdinand al III-lea al Toscanei şi a fost continuată de succesorul său Leopoldo II. După această unificare a depozitelor, biblioteca a fost redenumită Biblioteca Naţională, iar în anul 1885 a devenit Biblioteca Naţională Centrală a Florenţei. Din anul 1870, este bibliotecă depozitară a Italiei, ajungând aici spre găzduire fiecare carte ce este publicată pe teritoriul naţional al statului italian. Se regăsesc milioane de cărţi, manuscrise, scrisori, autografe, inclusiv foarte mulţi cărţi rare.
Catastrofa provocată de inundaţiile grave ale râului Arno, în toamna anului 1966, au distrus aproximativ o treime din depozitele bibliotecii. Aşezarea clădirii în proximitatea râului a însemnat inundarea stabilimentului până la înălţimea de 1.83 metri, depozitul de la subsol, care găzduia colecţiile de periodice, precum şi colecţiile Palatinele şi Magliabech, fiind grav afectat. Mobilizarea a fost impresionantă în acea zi de 4 noiembrie 1966 pentru salvarea a tot ceea ce se mai putea. A fost constituită o întreagă armată de voluntari veniţi din toate colţurile lumii, din Australia, SUA, Marea Britanie şi alte ţări europene pentru a depune eforturi în salvarea şi recuperarea volumelor, precum şi pentru o bună gestionare a lor pentru o posibilă restaurare. La câteva săptămâni după inundaţii, un centru special de restaurare a fost amenajat în clădire pentru desfăşurarea muncii de salvare a volumelor şi artefactelor valoroase, potrivit https://www.florenceinferno.com/.
Biblioteca deţine manuscrise cu destinaţie ştiinţifică, inclusiv preţioasele colecţii ale lui Galileo Galilei şi ale lui Targioni Tozzetti. Manuscrisele şi lucrările aparţinând lui Galilei, fiind vorba de 384 de volume împărţite în cinci secţiuni, au fost achiziţionate în anul 1818 de Ferdinand al III-lea. În 1851 a fost achiziţionat primul nucleu de lucrări aparţinând colecţiei Tozzetti de către Marele Duce Leopold al II-lea, iar al doilea nucleu de lucrări a fost cumpărat în anul 1894 de Biblioteca Naţională. Lucrările pe hârtie şi biblioteca diversă lui Targioni Tozzetti au fost cumpărate de Biblioteca Magliabechi în anul 1857. Întreaga colecţie cuprinde texte de botanică, mineralogie, biologie, geologie, chimie, agricultură, medicină, alături de pamflete, jurnale de călătorie, autografe ale unor personaje ilustre, potrivit https://brunelleschi.imss.fi.it/.
Clădirea poartă şi o simbolistică dedicată ştiinţei, în partea dreaptă a faţadei pe unul din micile turnuri este aşezată statuia omului de ştiinţă Galileo Galilei care ţine un telescop, dar şi alte numeroase medalioane dedicate unor importante personaje ale culturii universale, printre care Leonardo da Vinci, conform sursei citate anterior.
Deopotrivă, biblioteca din Piazza dei Cavalleggeri găzduieşte colecţii de plante uscate din secolele XVIII şi XIX provenind de la manuscrise deţinute de edificiile religioase, două globuri (celest şi terestru) din anul 1696 ale cosmografului veneţian Vincenzo Coronelli care fuseseră dedicate regelui Angliei William al III-lea.
Edificiul cultural publică Bibliografia Naţională a Italiei şi este sediu pilot pentru instituţia Serviciul Bibliotecă Naţională. Prin colecţiile impresionante de o valoare inestimabilă, cât şi prin rolul său important în cadrul reţelei naţionale de biblioteci italiene, Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze este una dintre cele mai reprezentative instituţii de cultură ale Italiei şi ale Europei. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate