logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Compozitorul Franz Schubert

Image

Descris de Liszt drept "cel mai poetic dintre compozitori", Schubert a devenit compozitorul prin excelenţă al perioadei romantice timpurii. Scriind muzică în aproape toate genurile majore, prin creaţiile sale a stabilit un standard care a fost de nedepăşit timp de mai bine de un secol, notează www.deutschegrammophon.com.

Franz Schubert s-a născut la 31 ianuarie 1797, la Himmelpfortgrund, lângă Viena. Viaţa sa a fost scurtă, strălucitoare, petrecută aproape în întregime în oraşul Viena.

 



O imagine a unui boem fericit a persistat până în secolul al XX-lea. Adevărul era mai întunecat şi mai complex. În timpul vieţii sale, Schubert a fost cunoscut pentru piese mai scurte pentru pian. Descoperirea creaţiei sale mai ample a început în 1839, când Robert Schumann a dat peste manuscrisul "Marea Simfonie" în Do major.

 


În anii 1860, alte capodopere orchestrale, cum ar fi Simfonia "Neterminată" şi Cvintetul de coarde în do major, au avut premiera. Deşi lucrări de cameră precum Cvintetul "Trout", Octetul şi Trio-ul cu pian în Si bemol radiază farmec şi cordialitate, Sonata în La minor, ciclul de cântece Winterreise şi Cvartetul de coarde nr.14 în Re minor cunoscut ca "Death and the Maiden" ilustrează tendinţa de depresie şi disperare a compozitorului, potrivit www.deutschegrammophon.com.

 



Schubert era foarte conştient de darurile sale neobişnuite în copilărie. Fratele său mai mare, Ignaz, l-a învăţat să cânte la pian, dar Schubert l-a depăşit rapid. El i-a spus răspicat că intenţionează să-şi urmeze propria cale. A cântat în corul Catedralei Sf. Ştefan. Acolo şi acasă s-a cufundat în muzica lui Haydn, Mozart şi Beethoven.

Primele sale simfonii şi cvartete de coarde au fost compuse în adolescenţă, apoi a continuat la universitate şi, mai târziu, ca profesor în şcoala tatălui său. Inevitabil, creaţiile sale sunt pline de ecouri ale maeştrilor vienezi pe care îi venera. "Flautul Fermecat" de Mozart, Simfonia K550 în Sol minor şi Simfoniile a II-a şi a Şaptea ale lui Beethoven s-au numărat printre favoritele sale. Încântătoarea sa simfonie a cincea din 1816 este un omagiu deschis adus lui Mozart. Aceste lucrări timpurii sunt fermecătoare şi arată semne de individualitate, dar încă mai respiră spiritul sfârşitului de secol al XVIII-lea. În muzica instrumentală, Schubert era profund conştient de tradiţie.

 


Cu "Gretchen am Spinnrade", compusă la doar 17 ani, el a creat una dintre cele mai emoţionante melodii din lume, acompaniamentul său în mişcare perpetuă evocând simultan roata care se învârte şi oglindeşte nuanţele schimbătoare ale agitaţiei extatice a lui Gretchen. Între 1815 şi 1816, Schubert a compus peste 250 de piese. Printre acestea s-au numărat capodoperele inspirate de Goethe, de la "Erlkönig" şi "An schwager Kronos", într-un ton îndrăzneţ şi armonic, până la folk rafinat precum "Heidenröslein", aminteşte www.deutschegrammophon.com.

 



Ca şi în cazul lui Mozart, nu a avut niciodată siguranţa unei poziţii permanente. De multe ori trebuia să se bazeze pe generozitatea prietenilor. Dar din jurul anului 1820 reputaţia sa de compozitor pentru pian a crescut rapid. Până la moartea sa, la 31 de ani, a negociat cu mai mulţi editori dornici să-i achiziţioneze lucrările. Schubert ştia, totuşi, că faima şi prosperitatea nu erau posibile decât prin sala de operă. În 1818, Vogl îi asigurase o comisie de la Opera Curţii pentru o operă într-un act, "Die Zwillingsbrüder".

Opera avea să domine viaţa creativă a lui Schubert în următorii câţiva ani, dar lipsa lui de fler teatral şi oportunism s-au dovedit fatale. Când marea sa operă "Fierrabras" a fost respinsă de Teatrul Curţii în 1823, speranţele lui Schubert s-au prăbuşit în deziluzie. Între timp, se îmbolnăvise grav de sifilis. În scrisorile lui se strecoară o notă de fatalism. În muzica sa, simţul dorinţei se adânceşte şi se întunecă: în ciclul "Die schöne Müllerin", compuse parţial în spital, de exemplu. Sau cele două cvartete de coarde din 1824, intens nostalgicul cvartet La minor şi demonicul "Death and the Maiden", mai aminteşte www.deutschegrammophon.com.

 

Pentru că-i erau mereu aproape compozitorului, prietenii lui Schubert au primit şi un nume – „der Schubertianer“ – şi au fost redaţi ca atare în multe lucrări ale timpului 


Cu toate acestea, au existat perioade de remisie. În vara anului 1825, Schubert vizitat cu Vogl peisajele montane din Austria Superioară. Aici a început "Marea" Simfonie în Do major, îmbinând energia extatică cu un lirism care este prin excelenţă schubertian. Primul mare ciclu de cântece al lui Schubert, "Die schöne Müllerin", urmăreşte o naraţiune de la inocenţa blândă la experienţa tragică.

Cu o intensitate înspăimântătoare, Schubert explorează o minte care pluteşte între nihilism şi amăgire. El însuşi le-a descris drept "melodii terifiante". Chiar şi după standardele lui Schubert, ultimul său an, 1828, a fost unul de energie creativă fenomenală. A produs emoţionanta ''Fantezia în Fa minor'' pentru pian, Cvintetul de coarde în Do major, ultimele trei sonate pentru pian şi o secvenţă publicată postum în colecţia ''Schwanengesang''. La câteva săptămâni de la finalizarea acestor lucrări, a murit la 19 noiembrie 1828. Epitaful său a fost scris de dramaturgul Franz Grillparzer: ''Aici muzica a îngropat o comoară, dar o speranţă şi mai dreaptă". AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: historia.ro

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai

Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini

Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub

Documentare 27-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M

Documentare 27-05-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform

Documentare 27-05-2025 08:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n

Documentare 27-05-2025 08:00

Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)

La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform

Documentare 27-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:

Documentare 27-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet

Documentare 27-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai

Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-05-2025 18:12

Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)

La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după

Documentare 26-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)

Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra

Documentare 26-05-2025 11:21

Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia

Documentare 26-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill

Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,

Documentare 26-05-2025 10:00

A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)

În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro

Documentare 26-05-2025 09:16

Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC