logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

13 noiembrie - Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători se marchează la 13 noiembrie, din 1946, aceasta fiind ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Haüy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784.

Evenimentele organizate sunt axate pe educaţia copiilor nevăzători şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educaţia copiilor cu deficienţe vizuale nu diferă prea mult de cea a copiilor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit. Există şcoli speciale, unde copiii nevăzători învaţă materii obişnuite cu ajutorul unor echipamente speciale şi îndrumaţi de profesori special pregătiţi.

Conform estimărilor OMS, la începutul programului VISION 2020, aproximativ 19 milioane de copii cu vârsta sub 15 ani aveau dizabilităţi vizuale şi 1,4 milioane de copii sufereau de orbire ireversibilă, precizându-se că jumătate din cazurile de afecţiuni oculare pot fi prevenite. Având în vedere povara semnificativă cauzată de deficienţele vizuale şi complicaţii pe care le pot provoca afecţiunile oculare, iniţiativa VISION 2020 a fost implementată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a determina preponderenţa generală a cauzelor deficienţei vizuale la copii şi pentru a elimina deficienţele vizuale prin prevenţie la nivel global.

 


Deşi orbirea în perioada copilăriei reprezintă mai puţin de 4% din afecţiunile vizuale la nivel mondial, copiii cu astfel de dizabilităţi au o speranţă de viaţă mai mare decât adulţii nevăzători, care sunt în general vârstnici, dar poate avea un impact negativ şi uneori ireversibil asupra performanţei psihologice, educaţionale şi sociale ale copiilor, creând aspecte care pot persista până la vârsta adultă şi poate afecta calitatea vieţii acestora. Copiii nevăzători au o mortalitate mai mare decât copiii care nu au aceste probleme de sănătate, iar costurile economice sunt semnificative. Aceste constatări au condus la eforturi sporite în ultimii ani, pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor oculare. Pierderea vederii (total sau parţial) în perioada copilăriei este cauzată de obicei de deficitul de vitamina A, rujeolă, cataractă congenitală, conjunctivită la nou-născut şi retinopatia prematurităţii (ROP), potrivit www.sciencedirect.com.

În rândul copiilor, cauzele dizabilităţilor vizuale variază considerabil de la o ţară la alta, incidenţa acesteia în ţările cu venituri mici şi medii fiind între 0,2 şi 7,8/10.000 de persoane iar în ţările dezvoltate şi industrializate, incidenţa anuală este de 6/10.000 de persoane la grupa de vârstă sub 15 ani. În ţările cu venituri mici, cataracta congenitală este o cauză principală a pierderi vederi, în timp ce în ţările cu venituri medii cauza deficienţelor de vedere este retinopatia de prematuritate. La fel ca la populaţia adultă, eroarea de refracţie necorectată rămâne principala cauză a deficienţei de vedere în toate ţările în rândul copiilor, potrivit www.who.int.

Fiecare afecţiune oculară necesită un răspuns diferit, în timp util. Există intervenţii eficiente, rentabile şi fezabile care pot fi puse în aplicare, cum ar fi eroarea de refracţie care poate fi corectată cu ochelari sau prin intervenţie chirurgicală, în timp ce operaţia de cataractă poate restabili vederea. Copiii mici cu afecţiuni oculare grave cu debut precoce pot prezenta întârzieri în dezvoltarea motorie, lingvistică, emoţională, socială şi cognitivă, cu consecinţe pe tot parcursul vieţii iar copiii de vârstă şcolară pot avea, de asemenea, niveluri mai scăzute de performanţă educaţională.

Ziua de 13 noiembrie a fost declarată de ONU ca Ziua internaţională educaţiei copiilor nevăzători, în 1946. Data sărbătoririi este legată de ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Haüy (13 noiembrie 1745), care a dezvoltat o metodă de predare pentru nevăzători, folosită în întreaga Europă până în 1929, când a fost introdus un alt sistem de citire pentru nevăzători, inventat de către Louis Braille, unul dintre studenţii lui. Haüy a fondat la Paris, apoi la Berlin, în 1806, şi la Sankt Petersburg în 1808, o şcoală gratuită destinată copiilor nevăzători. El a tipărit cărţile necesare, creând instrumente pentru nevăzători şi matriţe speciale cu care se puteau face hărţi în relief, potrivit site-ului Institutului Naţional pentru Tineri Nevăzători, http://www.inja.fr/. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Explicaţie foto din deschidere: Participanţi la vernisajul expoziţiei multisenzoriale ”Experienţa Caravaggio - Cina la Emaus”, adresate nevăzătorilor şi deficienţilor de vedere, eveniment organizat la Muzeul Colecţiilor de Artă, Bucureşti, 14 octombrie 2014.

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată