O PERSONALITATE PE ZI: Constantin C. Iliescu, întemeietorul cardiologiei moderne din România

Medicul Constantin C. Iliescu, academician, întemeietorul cardiologiei moderne din România, s-a născut la 15 septembrie 1892, la Roman, judeţul Neamţ.
"De numele prof. dr. Constantin C. Iliescu se leagă constituirea primei unităţi cu profil de cardiologie, primul centru de asistenţă curativă şi profilactică a cardiacilor şi a unui cabinet de consultaţii realizate în cadrul Spitalului Brâncovenesc, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial", se menţionează în biografia postată pe site-ul https://primariaroman.ro/.
A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în anul 1919, devenind doctor în medicină în acelaşi an. Între 1919-1923 şi-a continuat specializarea în cardiologie la clinica şi laboratorul de la University College Hospital din Londra, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică / Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).
A fost asistent bugetar la "Medical Research Council" din Londra. În paralel, a întreprins numeroase investigaţii ştiinţifice, ale căror rezultate au făcut obiectul a 12 studii publicate în revista "Heart" şi al unor lucrări originale ample, deschizând noi perspective în tratamentul fibrilaţiei atriale. A tradus în limba română lucrarea lui Thomas Lewis "Tulburările clinice ale bătăilor inimii".
Revenit în ţară, a fost şef de lucrări la Clinica III Medicală de la Spitalul "Filantropia", în cadrul căreia a obţinut titlul de docent (1926), apoi conferenţiar (1929) şi profesor agregat pentru semiologia aparatului circulator (1932). Ca profesor universitar (1947-1962) a condus iniţial Clinica III Medicală a Institutului Medico-Farmaceutic din Bucureşti. Ulterior a fost profesor de cardiologie la catedra nou înfiinţată în cadrul Centrului de Asistenţă a Cardiacilor (ASCAR), creat de el în 1945.
"Dr. C.C. Iliescu, primul profesor de cardiologie din România, a înfiinţat, la 13 decembrie 1945, primul centru de asistenţă curativă şi profilactică a cardiacilor la dispensarul Bucur, socotit totodată şi primul centru de învăţământ de specialitate. De la 1 iunie 1957, centrul, denumit ASCAR, a devenit spital şi policlinică având o structură organizatorică modernă şi o reţea extinsă în întreaga ţară", se arată pe site-ul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu", www.cardioiliescu.ro.
Datorită prof. dr. C.C. Iliescu s-a dezvoltat şi o reţea de cardiologie prin crearea secţiilor de cardiologie în centrele universitare şi a serviciilor de cardiologie în principalele oraşe din ţară, se menţionează pe https://primariaroman.ro/.
Constantin C. Iliescu a fost director al Spitalului "Brâncovenesc". Considerat drept unul dintre fondatorii cardiologiei româneşti, ca specialitate independentă în România, şi-a dedicat o mare parte din activitate pregătirii cadrelor de specialitate. În acest scop a publicat o serie de monografii în domenii care abia se descifrau ("Elemente de electro-cardiografie", "Urgenţele cardiovasculare şi infarctul miocardic prin tromboză coronariană").
A făcut cercetări în domeniul explorării afecţiunilor cardiovasculare, profilaxiei afecţiunilor cordului, sindroamelor coronariene, infarctului miocardic ("Aspectul clinic, mecanismul şi tratamentul fibrilaţiei auriculare", 1941; "Infarctul miocardic", 1953; "Sindroamele coronariene", 1960; "Hipertensiune arterială", 1966 ş.a.). Este coautor la "Îndreptarul de diagnostic şi tratament în bolile cardiovasculare" (1966).
A fost membru în comitetele de redacţie ale unor reviste din ţară şi din străinătate, membru al unor prestigioase organisme ştiinţifice de profil (Academia de Ştiinţe Medicale din România, Colegiul american de cardiologie, Societăţile cehoslovacă, franceză, italiană şi polonă de cardiologie etc.). La 3 februarie 1965 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Prof. dr. C.C. Iliescu a murit la 30 octombrie 1978, la Bucureşti. I-a fost acordat, post-mortem, în 2018, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Roman. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: primariaroman.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d