logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Burgos (Spania)

Image

Catedrala catolică Sfânta Maria din Burgos, Spania, este o capodoperă a stilului arhitectural gotic, un adevărat tezaur de picturi şi sculpturi realizate de artişti de renume, precum şi parte a Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Denumirea oficială a edificiului este "Santa Iglesia Catedral Basílica Metropolitana de Santa María de Burgos", potrivit http://catedraldeburgos.es/.

Construcţia este amplasată în centrul istoric al oraşului Burgos, situat în Comunitatea Autonomă Castilia şi León din nordul Peninsulei Iberice.

 


Construcţia a început la 20 iunie 1221, Catedrala fiind consacrată în 1260. Totuşi, lucrările s-au încheiat de abia în 1567, potrivit whc.unesco.org. Iniţiativa ridicării edificiului i-a aparţinut episcopului Mauricio al Burgosului, impresionat de lăcaşele de cult gotice văzute în călătoriile făcute în Franţa. Ideea episcopului a fost susţinută de regele Ferdinand al III-lea al Castiliei.

Zeci şi sute de ani au fost necesari pentru realizarea în detaliu a numeroaselor elemente artistice şi decorative. Au lucrat meşteri şi sculptori inclusiv din Burgundia, Ţara Rinului şi Flandra. Printre cei mai importanţi arhitecţi care au contribuit la modelarea aspectului clădirii au fost Juan de Colonia, urmat de fiul său, Simon, apoi de Felipe de Borogna. Fiecare a adus elemente de noutate planurilor Catedralei, în funcţie de viziunile arhitecturale gotice ale epocii. De aceea, Catedrala din Burgos este considerată o ilustrare valoroasă a evoluţiei arhitecturii gotice din secolele XIII-XVI.

 

 

Întregul plan arhitectural are forma unei cruci latine cu proporţiile 84 x 59 de metri, trimitere la crucifixul din tradiţia creştină. Elemente precum împărţirea pe trei nivele, bolţile şi secţiunile ferestrelor amintesc de lăcaşe de cult specifice nordului Franţei. Portalurile secţiunii transversale, reprezentate de Poarta Sarmental spre sud şi Poarta Coroneria spre nord, se aseamănă cu cele al ansamblurilor domeniului regal francez.

Faţada vestică a edificiului, numită faţada Sfintei Maria, combină trăsături al stilurilor francez, flamand şi german. Este flancată de turnuri în formă octogonală, acoperite cu statuete lucrate în piatră. Partea de mijloc, ce serveşte ca intrare, se remarcă prin pilaştrii acoperiţi cu picturi. La cel de-al treilea etaj se află două ferestre cu arcade duble, între care sunt aşezate statui cu piedestaluri ce alcătuiesc Galeria celor opt regi. Deasupra acestora se află o statuie a Fecioarei Maria, cu inscripţia "Pulchra es et decora" ("Eşti frumoasă şi pură"). În portalul din nordul secţiunii transvestrale se află statui ale celor 12 Apostoli, iar în portalul de sud se află reprezentări ale evangheliştilor.

 


Nava centrală e împărţită în trei părţi: altarul, corul şi transeptul. În centrul ei este domul înalt de 50 de metri. Corul are 103 scaune, lucrate de Felipe Vigarny în secolul al XVI-lea. Nava este înconjurată de cincisprezece capele, prima fiind dedicată Sf. Nicolae, iar ultima, deosebit de bogată în elemente ornamentale, Sfintei Tecla.

Capela Concepţiei a fost realizată de Juan de Colonia în 1417. Aici se află mormântul episcopului Luis de Acuna. Sub transept îşi doarme somnul de veci cavalerul castilian Rodrigo Diaz de Vivar, cunoscut sub numele de Cidul. În Capela Conetabilului se află mormântul nobilului Don Pedro Fernandez Velasco, conetabil de Castilia.

 


Printre operele de artă adăpostite de Catedrala din Burgos, se numără sculpturi realizate de Gil de Siloé, Felipe Bigarny, Rodrigo de la Haya, Martín de la Haya, Juan de Ancheta şi Juan Pascual de Mena, precum şi picturi semnate de Alonso de Sedano, Mateo Cerezo, Sebastiano del Piombo şi Juan Rizi, printre alţii.

În anul 1984, Catedrala din Burgos a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită vechimii sale, relevanţei arhitecturale şi artistice, precum şi modului în care a fost păstrată şi conservată de-a lungul secolelor, conform whc.unesco.org. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.catedraldeburgos.es

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa