ECHIPE DE LEGENDĂ: "Dream Team" - echipa olimpică masculină de baschet a SUA din 1992

În 1992, echipa masculină de baschet a Statelor Unite ale Americii a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Barcelona. A fost denumită "Dream Team" ("Echipa de vis") şi considerată drept "cea mai valoroasă echipă sportivă din istorie". Nume grele ale baschetului profesionist nord-american precum Michael Jordan, Larry Bird sau Magic Johnson au încântat în acel an o planetă întreagă în drumul lor spre gloria olimpică.
Jocurile Olimpice erau destinate iniţial sportivilor cu statut de amatori. Drept urmare, SUA aveau voie să folosească în cadrul turneului olimpic de baschet numai jucători non-profesionişti de la universităţile din ţară. Având în vedere nivelul baschetului din SUA, jucătorii de la colegiile americane erau foarte valoroşi, drept dovadă stând şi aurul olimpic cucerit în 1984 de SUA. Dacă echipe precum Uniunea Sovietică sau Iugoslavia găseau atunci o modalitate prin care să ocolească regulile olimpice de atunci, americanii erau clar dezavantajaţi. De obicei, sovieticii aliniau la startul competiţiei olimpice jucători cu experienţă, care evoluaseră mult timp împreună, dar care aveau locuri de muncă obscure pentru a justifica amatorismul lor sportiv. Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) a remarcat acest lucru şi a hotărât ca, începând cu 1992, la turneul de baschet să joace şi profesioniştii.
Cu "legende" provenite din liga de baschet nord-americană (National Basketball Association - NBA) precum Michael Jordan şi Magic Johnson, "Dream Team 92" a ajuns să fie cunoscută drept "cea mai mare echipă sportivă selecţionată" din toate timpurile. Lumea a rămas "înmărmurită" atunci când echipa de baschet a SUA a fost anunţată pentru Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, notează site-ul https://olympics.com. Pentru prima dată în istoria olimpică, echipa Statelor Unite prezenta vedete în activitate din NBA: Michael Jordan (Chicago Bulls), Magic Johnson (Los Angeles Lakers), Charles Barkley (Philadelphia 76ers), David Robinson (San Antonio Spurs), Patrick Ewing (New York Knicks), Scottie Pippen (Chicago Bulls), Clyde Draxler (Portland Trail Blazers), Karl Malone (Utah Jazz), John Stockton (Utah Jazz), Chris Mullin (Golden State Warriors) şi cel mai în vârstă jucător din echipă, Larry Bird (Boston Celtics). Inclus mai târziu în "FIBA Hall of Fame" şi dublu medaliat cu aur olimpic, valorosul baschetbalist Shaquille O'Neal nu a prins loc în "Dream Team 92", care a avut în componenţă un singur jucător care nu activa în NBA, Christian Laettner, selectat de la un colegiu american. Acesta l-a devansat pe O'Neal pentru singurul loc de amatori în echipă, în virtutea performanţelor sale la facultate, deşi O'Neal fusese prima alegere în ''draftul'' NBA din acel an.
Echipa americană a efectuat la Monaco o ultimă pregătire înaintea turneului olimpic, fiind apoi cazată la un hotel de lux din Barcelona. Vedetele NBA au preferat să nu stea în satul olimpic din motive de securitate, hotelul unde erau cazaţi fiind bine păzit. Chiar şi jucătorii şi sportivii adverşi din alte ţări şi alte sporturi au vrut facă fotografii cu starurile NBA şi le-au cerut acestora autografe.
Deloc surprinzător, echipa a fost asaltată de fani, ceea ce l-a determinat pe antrenorul principal al echipei americane, Chuck Daly, să facă un comentariu devenit celebru despre "Dream Team": "Era ca şi cum au venit Elvis şi Beatles împreună". Deşi mulţi au luat-o ca pe un semn de aroganţă, antrenorul Daly a dezvăluit că au fost primite ameninţări cu moartea din partea unor grupări teroriste.
Michael Jordan era singurul jucător american care îşi studia adversarii, urmărind cu atenţie meciuri înregistrate pe casete video. Totuşi, el era mai degrabă încântat de oportunitatea de a se cunoaşte mai bine cu ceilalţi mari jucători americani din NBA.
Toţi adversarii americanilor au fost depăşiţi cu uşurinţă. Majoritatea echipelor au pierdut cu o diferenţă medie de 43,8 puncte pe meci, menţionează www.thesportster.com. "Dream Team" a fost prima echipă care a marcat peste o sută de puncte în toate partidele. Media de puncte, de 117,3 pe meci, era cu peste 15 mai mare faţă de cea a reprezentativei SUA de la turneul olimpic din 1960.
SUA au câştigat fără probleme turneul olimpic de baschet, cel mai "echilibrat meci" a fost cel din finala cu reprezentativa Croaţiei, 117 la 85 pentru americani (doar 32 de puncte diferenţă). Croaţia, care participa pentru prima dată ca ţară independentă, a condus pentru puţin timp jocul, 25-23 în prima parte. Ulterior, jucătorii americani s-au distanţat lejer, iar spre final Stockton a fost de acord să nu mai arunce dintr-o poziţie excelentă în urma rugăminţilor croatului Toni Kukoc, care evolua şi el în NBA.
Dintre cei 12 jucători din lot, 11 au fost incluşi în "Naismith Memorial Basketball Hall of Fame" în 2010. Despre momentele de aur de la Olimpiada de la Barcelona, Michael Jordan declara: "Dream Team-ul din 1992 a fost cel mai frumos moment din viaţa mea de baschetbalist, nimic nu se compară". Jordan a afirmat, ulterior, că un mare avantaj la Olimpiadă a fost că a învăţat mai multe despre slăbiciunile adversarilor săi din NBA. Jordan i-a învins apoi pe Barkley, Malone şi Stockton în trei finale NBA.
Charles Barkley a avut o medie de 18 puncte pe meci, în timp ce Jordan a avut o medie de 14,9. Karl Malone, Chris Mullin şi Clyde Drexler au avut, de asemenea, medii în cifre duble. Antrenorul Chuck Daly nu a cerut niciun "timeout" în întregul turneu olimpic.
Rezultatele SUA la Jocurile Olimpice din 1992, conform https://usopm.org:
Runda preliminară: SUA - Angola 116-48; SUA - Croaţia 103-70; SUA - Germania 111-68; SUA - Brazilia 127-83; SUA - Spania 122 - 81;
Sferturi de finală: SUA - Puerto Rico 115-77; Semifinale: SUA - Lituania 127-76; Finală: SUA - Croaţia 117-85.
"Au fost atât de buni, pentru că atunci când Michael Jordan, Magic Johnson, Stockton, Drexler, Bird, Robinson, Barkley, Pippen, Malone, Mullin şi Patrick Ewing fac toţi parte dintr-o echipă, ştii că nu există nicio modalitate să-i poţi opri", notează www.thetoptens.com. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.usopm.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)
La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)
Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra
Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia
PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill
Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,