logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul George Constantin

Imagine din galeria Agerpres

Marele actor George Constantin s-a născut la 3 mai 1933, în Bucureşti, conform site-urilor https://m.cinemagia.ro/ şi https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

Prima sa întâlnire cu teatrul a fost în 1943, când avea doar 10 ani, la un cinematograf din cartierul Uranus, care avea să devină una dintre sălile Teatrului Armatei. La vârsta de 15 ani, s-a înscris la o şcoală profesională de pe lângă Întreprinderea de Construcţii de Avioane din Bucureşti. Talentul său a fost descoperit în 1949, de profesoara Ella Butffy, care căuta în şcoli tinere talente pentru o trupă de teatru de amatori. George Constantin a jucat rolul lui Tipătescu din "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, iar acest debut l-a inspirat pentru o viitoare carieră artistică, menţionează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/.

În 1951 a dat examen la Institutul de Teatru şi Film. Printre membrii comisiei se aflau Aura Buzescu, N. Bălţăţeanu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, Mihai Popescu, Marcel Breslaşu. George Constantin a recitat poezia "Albatrosul" de Maxim Gorki. Deşi a fost respins, nu s-a descurajat. Anul următor a dat din nou concurs, recitând poezia "Cetatea Neamţului" de George Coşbuc şi a fost admis, la clasa maestrului Nicolae Bălţăţeanu, asistenţi fiind Ion Cojar şi Vlad Mugur.

 

 

Actorii Mircea Diaconu (stg.) şi George Constantin în piesa de teatru "Burghezul gentilom" (Moliere), montată pe scena Teatrului Nottara, Bucureşti, 26 ianuarie 1990. 

 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL /Arhiva istorică AGERPRES

 


În perioada studenţiei, la 26 septembrie 1954, Vlad Mugur l-a distribuit în rolul Alexe din "Drumul soarelui" de Virgil Stoenescu. În anul 1956 a absolvit Institutul de Teatru şi Film, spectacolul de absolvire fiind cu piesa "Tragedia optimistă", unde interpreta rolul unui ofiţer, notează site-ul https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

După absolvire, George Constantin a fost repartizat la Teatrul Armatei, viitorul Teatru Nottara, iar primul său rol a fost Serghei din "Mama şi copiii ei" de A. N. Afinoghenov, în regia lui Gheorghe Jora. Au urmat roluri în piesele "Împricinaţii" de Racine, "Femeia îndărătnică" de W. Shakespeare, "Invazia" de Lev Savin, "Din noapte spre zori" de Mircea Mohor, "Stânca miresii" de Ion Dragomir, menţionează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/.

 

 

Actorul George Constantin (dr.) în piesa de teatru "Furtuna" (W. Shakespeare), Bucureşti, 19 ianuarie 1979. 

 

Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES

 


Din prima echipă în care a jucat făceau parte actori ca George Vraca, Nineta Gusti, Costache Ramadan. A jucat în spectacole regizate de Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, George Teodorescu - "Pygmalion" de G. B. Shaw (pentru care a primit, în 1959, Premiul I pentru Tineri Actori), "Acest animal ciudat" de Gabriel Arout după A. P. Cehov, "Crimă şi pedeapsă" de Gabriel Arout după F. M. Dostoievski, "Pentru lacrimi" de Viktor Rozov, "Antoniu şi Cleopatra" de W. Shakespeare, "Fraţii Karamazov" după F. M. Dostoievski, "Unchiul Vania" de A. P. Cehov.

A realizat roluri memorabile pe scenele teatrelor Nottara, Bulandra, Mic şi pe scena Naţionalului Bucureştean.

 

 

Actorul George Constantin în piesa de teatru "Furtuna" (W. Shakespeare), Bucureşti, 14 ianuarie 1979. 

 

Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES

 


George Constantin a fost o prezenţă permanentă în spectacole de Teatru Radiofonic, înregistrând peste 500 de spectacole. Printre piesele la care a colaborat pentru Teatrul Radiofonic se numără: "Apostol" (1981) de Cezar Petrescu, "Casa de la miezul nopţii" de Fănuş Neagu, "Apus de soare" (1984) de Barbu Ştefănescu Delavrancea, "Ultima oră" (1988) de Mihail Sebastian, "Nunta însângerată" (1989) de Federico García Lorca, "Europolis" după Jean Bart, "A doua tinereţe" (1991) şi "Patima roşie" (1992) de Mihai Sorbul, "Acela care îşi trăia moartea" (1992) de Marcel Achard, "Pescăruşul" (1980), "Trei surori" (1981), "Livada de vişini" (1983) şi "Unchiul Vanea" (1984) de Cehov, precizează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/.

 

 

Premiera piesei de teatru "Petru Rareş" de Horia Lovinescu, montată pe scena Teatrului Nottara, Bucureşti, 23 aprilie 1967. 

 

Foto: (c) CORNEL MOCANU /Arhiva istorică AGERPRES

 


George Constantin a fost distribuit şi în zeci de producţii pentru micul ecran, în seriale şi spectacole de teatru TV. Câteva dintre aceste sunt: "Urmărirea" în regia lui Radu Gabrea, "Un august în flăcări" regizat de Alexandru Tatos şi Dan Piţa, "Războiul Independenţei" regizat de Gheorghe Vitanidis, Sergiu Nicolaescu şi Doru Năstase; piesele de televiziune "Act veneţian" de Camil Petrescu, "Petru Rareş" de Horia Lovinescu, "Crimă şi pedeapsă" de F. M. Dostoievski, "Ultima oră" de M. Sebastian, "Henric al IV-lea" de W. Shakespeare, "Invitaţie la castel" de J. Anouilh, "Corupţie la Palatul de Justiţie" de Ugo Betty, "Raţa sălbatică" de Henrik Ibsen, "Troienele" lui Euripide şi altele.

 

 

Actorul George Constantin în piesa de teatru "Furtuna" (W. Shakespeare), Bucureşti, 14 ianuarie 1979. 

 

Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES

 


Actorul a fost solicitat şi în numeroase producţii cinematografice, apărând în pelicule precum: "O vară de neuitat" (1994), "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), "Începutul adevărului (Oglinda)" (1993),"Domnişoara Christina" (1992), "Cuibul de viespi" (1987), "Figuranţii" (1987),"Escapada" (1986),"Totul se plăteşte" (1986), "Întunecare" (1985), "Sezonul pescăruşilor" (1985), "Galax, omul păpuşă" (1984), "Racheta albă" (1984), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983), "Prea cald pentru luna mai" (1983),"Calculatorul mărturiseşte" (1982), "Duelul" (1981), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Înghiţitorul de săbii" (1981), "Saltimbancii" (1981), "Ştefan Luchian" (1981), "Un echipaj pentru Singapore" (1981), "Bietul Ioanide" (1980), "Burebista" (1980), "Capcana" (1980), "Iancu Jianul, zapciul" (1980), "Omul în loden" (1979), "Între oglinzi paralele" (1978), "Filip cel bun" (1975), "Oraşul văzut de sus" (1975), "Muntele ascuns" (1974), "Ultimul cartuş" (1973), "Dimitrie Cantemir" (1973), "Dincolo de nisipuri" (1973), "Urmărirea" (1971), "Răpirea fecioarelor" (1968), "Reconstituirea" (1968), "Procesul alb" (1965), "Un surâs în plină vară" (1963), site-urile https://m.cinemagia.ro/ şi https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

Ultimul rol în teatru al lui George Constantin a fost Harpagon din "Avarul" de Moliere, în regia lui Mircea Cornişteanu, a cărui premieră a avut loc pe 6 aprilie 1994.

Ultima apariţie într-un film a fost cea din "O vară de neuitat" în regia lui Lucian Pintilie, avându-i colegi de platou pe Claudiu Bleonţ, englezoaica Kristin Scott Thomas, dar şi pe fiul său, Mihai Constantin.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice".

George Constantin a murit la 26 aprilie 1994. În memoria tatălui său, Mihai Constantin a creat Fundaţia Culturală "George Constantin" care susţine şi promovează activităţile teatrale, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, a fost înfiinţat Festivalul Internaţional de Teatru pentru elevi "George Constantin", iar Sala Studio a Teatrului Nottara a primit numele "George Constantin", conform site-ului https://m.cinemagia.ro/

În 1994, regizorul Alexandru Darie realiza un documentar pentru televiziune, intitulat "Magistre, fără seamăn, slavă!", după prima replică a lui Ariel (interpretat de Florian Pittiş) din "Furtuna" lui Liviu Ciulei, cu George Constantin înveşmântat în cămaşa lui Prospero.

În 1999, criticul de teatru Florica Ichim i-a dedicat marelui actor un volum cu mărturii ale unor parteneri de scenă şi regizori celebri, intitulat "George Constantin şi comedia sa umană", apărut la Editura Gramar din Bucureşti şi reeditat în 2004 de către Fundaţia Culturală "Camil Petrescu". În acelaşi an, sub îngrijirea lui Mihai Constantin, a apărut la Editura Casa Radio, în colaborare cu Fundaţia "George Constantin", compact-discul George Constantin - "Magistre fără seamăn, slavă..." , care cuprinde 10 fragmente din spectacole radiofonice.

Tot în memoria actorului, la 19 mai 2004, Studioul de teatru T2 al Radiodifuziunii a primit numele lui George Constantin.

La 3 mai 2009, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat premiera spectacolului radiofonic "George Constantin - un artist pentru eternitate...", după un scenariu radiofonic de Simona Vasiliu. Amintirile despre George Constantin au fost evocate de actori şi regizori: Mihai Constantin, Irina Petrescu, Dana Dogaru, Radu Beligan, Ion Besoiu, Horaţiu Mălăele, George Marcu, Lucian Pintilie, Sorana Coroamă Stanca, Liviu Ciulei, Horia Lovinescu, Ştefan Iordache, Florian Pittiş şi Vlad Mugur.

 

 

Primarul interimar al Capitalei Răzvan Sava (stg.) şi fiul actorului George Constantin, Mihai, la festivitatea acordării postum a Plachetei Oraşului Bucureşti şi a unei stele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, actorilor Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache, Bucureşti, 27 martie 2016. 

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 


În anul 2016, de Ziua Mondială a Teatrului, George Constantin a primit postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului şi Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului şi filmului. La ceremonie a participat actorul Mihai Constantin, fiul lui George Constantin, actor la Teatrul Naţional, mai notează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai

Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.